İKİZKÖY VE TUZABAT AYAKTAYDI!..

İkizköy’de maden sahası açmak için, Tuzabat’ta ise boksit madeni açmak için yapılan girişimlere karşı, İkizköy ve Tuzabat’lı köylüler, ‘yürütmenin durdurulması’ amacıyla davalar açmışlardı. Bilirkişi heyetinin dün sabah 10:30’da İkizköy’deki Akbelen ormanında, saat 15:00’de ise Tuzabat’taki ‘bal ormanı’nda inceleme yaparak raporlarını hazırlayacakları açıklanmıştı. Bunun üzerine pek çok çevre örgütleri ve aktivistleri ile İkizköy Çevre Komitesi ve Tuzabat köylüleri, bilirkişi incelemesi sırasında, ormanların kesilmemesi için İkizköy ve Tuzabat’ta toplanarak, taleplerini bir kez daha ileteceklerdi.

İKİZKÖY VE TUZABAT AYAKTAYDI!..
  • 31 July 2021, Saturday 10:29

Ancak bir gün once, öğleden sonrası saatlerde, mahkemenin İkizköy Akbelen’de yapılacak bilirkişi incelemesini ertelediği haberi, İkizköylülere ve avukatlarına tebliğ edildi. İkizköy çevre komitesi, konuyla ilgili olarak şu bilgiyi verdi:

Merhaba. Biraz önce Akbelen Ormanı ile ilgili devam eden davamızda Muğla 1. İdare Mahkemesi'nden imzalı iki karar ulaştı elimize. Bir karara göre yarınki (30 Temmuz’daki) bilirkişi keşfi erteleniyor. Avukatlarımızın ek bilirkişi (su uzmanı, tarım uzmanı, halk sağlığı uzmanı, iklim uzmanı vd) talebini kabul etmiş mahkeme. Ertelenen tarih henüz belli değil, öncelikle yeni genişletilmiş heyeti oluşturmak durumunda mahkeme. Mahkeme ayrıca, defalarca ilettiğimiz YÜRÜTMEYİ DURDURMA talebini yine reddetmiş ve BİLİRKİŞİ SONRASINA ertelemiş. Bu durumda, yeni bilirkişi keşfi gerçekleştirilinceye dek, HER AN ORMAN MÜDÜRLÜĞÜ KESİME GELEBİLİR. Bu yüzden yarınki büyük eylemimizi aynen devam ettiriyoruz. Bu kez eylemde hep birlikte  "ACİL YÜRÜTMEYİ DURDUR" diyoruz. Tüm İkizköy Dostları'nı planladığımız gibi 30 TEMMUZ CUMA SAAT 10.30'da Akbelen Ormanı'nda bekliyoruz.”

Bu bilgi üzerine, İkizköylüler ve tüm destekçileri, dün saat 10:30’da Akbelen ormanındaki direniş çadırı etrafında toplandılar. Çevre Komitesi, durumu burada da izah ettikten sonra, dışardan gelenlere madenin önceki bölümlelrinin durumunu yerinde görmeleri amacıyla, maden sahasını geniş açıdan gören bir yere giderek, Akbelen ormanının da burası gibi yapılmaya çalışıldığını belirttiler. Daha sonra yine direniş alanına dönerek, burada kalabalık bir forum gerçekleştirerek, fosil yakıtlar, ormanlar, tarım, bölge insanının durumu vb. gibi konuları tartıştılar.

İkizköy’de toplanan çevre grupları, daha sonra saat 15:00’de yapılacak olan Tuzabat köyündeki bilirkişi incelemesi için Tuzabat köylüleriyle buluşmaya gittiler.

Saat 15:00’de yapılacağı belirtilen Tuzabat’taki Bilirkişi incelemesi ise, muhtemelen buraya o saatte çok fazla destek geleceği önceden öğrenildiğinden, daha erken saatte yapıldı. Saat 13:30’da Tuzabatlılar ve avukatları, bilirkişinin incelemesini izlediler. Bilirkişi heyeti, ÇED gerekli değildir kararının iptali istemi nedeniyle köylüler, muhtar ve avukatları Çağdaş Yörükoğlu ile görüşerek, bir maden yatırımı için burada neden ÇED sürecinin gerekli olduğu yönündeki düşüncelerini aldı. Bal üretiminin temel taşlarından Basra Böceği, bölge yapılan ziraat çeşitliliği ve zeytincilik konularında bilgi verildi.

Mahkeme, bilirkişi heyetinin hazırlayacağı rapora göre karar verecek. Avukat Çağdaş Yörükoğlu, ÇED gerekli değildir kararının, buradaki bal ormanları, yapılan ziraat ve ziytincilik nedeniyle iptal edilmesini beklediklerini, ÇED süreci başladığında da aynı nedenlerle olumlu sonuçlanmayacağı düşüncesinde olduklarını belirtti.

Dünkü bilirkişi incelemesi nedeniyle, Tuzabat köylülerinin desteğine çok sayıda örgüt temsilcisi ve çevreci katılara destek verdi. Ziraat Odası Başkanı İsmail Atıcı, CHP Milletvekili Suat Özcan, MUÇEP (Muğla Çevre Platformu), CHP İl Kadın Kolları Yönetimi, CHP İlçe Yönetimi, İkizköy Çevre Komitesi, Türkiye’nin dört bir yanından İkizköy ve Tuzabat köylülerine dayanışma için gelen kurum temsilcileri ve kişiler, köylülere destek için Tuzabat’taydılar.

Kısacası dün, İkizköy ve Tuzabat, sürekli olarak ayaktaydı…

 

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Site en altı
yukarı çık