‘İmar Barışı’ ile ilgili merak edilenler …
ÖNDER Haber / Adem KANKAYNAR

İmar barışı, son günlerin en çok merak edilen konularından biri oldu. İmar Barışı’nın tam olarak ne olduğunu merak eden vatandaş, konu hakkında araştırma yapıyor ve detayları öğrenmek istiyor. Burada dikkat edilmesi gereken nokta; konuyu uzmanından öğrenmek ve başvuruyu bu şekilde yapmak yerine yine her zaman olduğu ‘ayakçı’ denilen insanlara danışan ve başvuruyu bu yolla yapanlar, hem yasadan yararlanamayacaklar, hem de ödedikleri paralar boşa gidecek ...
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından hayata geçirilen ‘İmar Barışı’ son günlerde en çok konuşulan konular arasında ... Vatandaşın devletle ihtilaflı durumunun ortadan kaldırılması, imara aykırı, ruhsatsız veya ruhsat eklerine aykırı yapıların kayıt altına alınması yoluyla bu yapılara yasallık kazandırılmasının hedeflendiği ‘İmar Barışı’ düzenlemesine başvurular devam ediyor. Yasa, 31 Aralık 2017’ye kadar yapılan yapıları kapsıyor. Vatandaşların e-devlet üzerinden 8 Haziran’da başvurularını yapmaya başladığı düzenleme kapsamında, Yapı Kayıt Belgesi almak için müracaat edenlerin sayısı ise 2,5 milyonu aştı. Bu rakam ilçemizde yaklaşık 6 bini buldu.
İmar Barışı ile ilgili bilgisine başvurduğumuz İnşaat Mühendisi-Belediye Meclis Üyesi ve aynı zamanda ilçemizde Kentsel Dönüşüm konusunda yetkilendirilmiş bir firmanın sahibi olan Ayşegül Semerci Güneş, konuya ilişkin birçok bilinmeyene dikkat çekti.
Ayşegül Semerci Güneş, başvuruların 8 Haziran’da başladığını ve İmar Barışı için 31 Ekim 2018 tarihine kadar Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve yetkilendireceği kuruluşlara başvuru yapılabileceğini belirterek, “Ayrıca Bakanlar Kurulu’nun bu süreyi 1 yıl uzatma hakkı var. Uzatıp uzatmayacağını şimdiden kestirmek zor, dolayısıyla yasadan yararlanmak isteyen vatandaşlarımız ‘Yapı Kayıt Belgesi Başvuru Formu’ aracılığıyla başvurularını belirlenen süre içerisinde yapmalılar.
Başvuruda bulunan kişiler 31 Aralık 2018 tarihine kadar kayıt bedellerini ödeyebilecek. Kayıt bedeli her bina ve yapıya göre değişiklik gösterecek” dedi.
Kayıt bedellerinin neye göre tespit edildiğini sorduğumuzda ise Ayşegül Semerci Güneş, “Emlak Vergisi Kanunu’na göre belirlenen emlak vergi değeri ile yapının Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nca belirlenen yaklaşık maliyet bedelinin toplamı üzerinden konutlarda yüzde 3, ticari kullanımlarda yüzde 5 oranında alınacak. İmar Barışı ile konutu tapu kayıtlarında arsa olarak göründüğü için abonelik alamayan vatandaşların cezaları iptal edilecek, elektrik, su, doğalgaz bağlantısı hemen yapılabilecek” dedi.
Başvuru nasıl yapılacak?
8 Haziran 2018 tarihinden itibaren Yapı Kayıt Belgesi için müracaatların, yapı maliklerinden herhangi birisi veya vekili tarafından, e-Devlet üzerinden “Yapı Kayıt Belgesi Formu”nun doldurulmasıyla veya doğrudan bakanlığın belirlediği kurum ve kuruluşlara yapılabileceğini belirten Ayşegül Semerci Güneş, “Müracaatların e-Devlet üzerinden yapılması durumunda, formun eksiksiz olarak doldurulması ve Yapı Kayıt Belgesi bedelinin yatırılmasından sonra Yapı Kayıt Sistemi tarafından oluşturulan yapı belgesi, talepte bulunan yapı sahibince e-Devlet kanalıyla alınabilecek.
Başvuru kurum ve kuruluşlara yapılmışsa, Yapı Kayıt Belgesi Formu müracaat sahibinin beyanına göre eksiksiz doldurulup Yapı Kayıt Belgesi bedelinin yatırılması sağlandıktan sonra form sistem üzerinden onaylanmak üzere müdürlüğe gönderilecek. Daha sonra bir örneği, talepte bulunan yapı sahibine verilecek.Uygulama kapsamında her yapı için sadece bir Yapı Kayıt Belgesi düzenlenecek” dedi.
En çok sorulan sorular …
Ayşegül Semerci Güneş, açıklamalarını, en çok sorulan sorulara cevap niteliğinde şu sözlerle sürdürdü:
“Bu konuda en çok merak edilenlerin başında; İmar Barışı için başvurular ne zamana kadar yapılabilecek, yapılan düzenleme hangi yapıları kapsıyor, imar barışından önce alınmış bir yıkım kararı varsa bu cezalar ne olacak, yapı kayıt belgesi imar açısından ekstra bir hak sağlıyor mu gibi sorular …
Öncelikle bu düzenleme, 31 Aralık 2017’den önce yapılmış yapıları kapsıyor.Yapı kayıt belgesi ise İmar Barışı kapsamında değerlendirilmiş olan yapılar için oluşturulacak belgedir.Yapı kayıt belgesi, imar açısından ekstra bir hak sağlamaz, müktesep oluşturmaz.Yapı kayıt belgesi düzenlenen yapıların yenilenmesi durumunda, yürürlükte olan imar mevzuatı hükümleri uygulanır.
İmar Barışı’ndan önce alınmış yıkım kararları ve idari para cezaları ne olacak sorusuna cevap verilecek olursa, düzenlemeye göre yıkım kararları ve idari para cezaları varsa iptal edilecek.
Yapı kayıt belgesi alan yapılara su, elektrik ve doğalgaz hemen bağlatılabilecek. Yapı kayıt belgesi aldıktan sonra isteyen malikler, tapuya müracaat ederek ve yapı kayıt belgesi için ödenen bedel kadar ilave ödeme (yüzde 3) yaparak, cins değişikliği ve kat mülkiyeti tesis edebilecekler.
Başvuru yapıldığı takdirde yapı kayıt belgesi bedelinin 31 Aralık 2018’e kadar yatırılması gerekiyor.
Bu yasadan, üçüncü kişilere ait özel mülkiyete konu taşınmazlarda bulunan yapılar, Hazine’ye ait sosyal donatı için tahsisli arazilerdeki yapılar, 3194 sayılı İmar Kanunu’nun Geçici 16’ncı maddesinde belirtilen istisnai alanlardaki yapılar faydalanamayacak.
Hazine taşınmazının sosyal donatı için tahsisli olması hali hariç olmak üzere bu yapılar da imar barışından faydalanabilecek.
Yapı kayıt belgesi, yapının yeniden yapılmasına veya kentsel dönüşüm uygulamasına kadar geçerli olacak.”
‘Ayakçılar’a dikkat!..
Ayşegül Güneş Semerci, açıklamalarının son bölümünde farklı bir konuya da dikkat çekerek, “Her şeyden önce birçok vatandaşımız yasayı tam olarak bilmiyor. Konuyu yarım yamalak bildiği için veya başkalarından duyduğu kadarıyla hareket ederek, yasa çıktıktan sonra ‘kaçak’ diyebileceğimiz mevcut yapıya ilaveler yapıyor.Oysa yasa, 31 Aralık 2017’den önce yapılmış yapıları kapsıyor. Yani yasa çıktıktan sonra yapılan yapılar bu kanundan yararlanamayacak, üstelik kendi eliyle kendini ihbar ettiği için önümüzdeki dönemde hem parasal ceza yiyecek, hem de kaçak sayılan yapı yıkılacak.
Bir başka husus, İmar Barışı’ndan yararlanmak isteyen vatandaşımızın mutlaka bir harita mühendisi ve mimarla görüşmesi gerekiyor.Nedeni, öncelikle harita mühendisi ve mimar söz konusu yere gidecek, gerekli ölçümleri yapacak ve durumu İmar Planı üzerinde değerlendirecek.Ortaya çıkacak sonuca göre de gerekli harçları yatırmak suretiyle başvuruyu yapacak.Böylelikle vatandaşın mağduriyeti de ortadan kalkmış olacak.Ancak aldığımız duyumlara göre birçok vatandaşımız, halk arasında ‘ayakçı’ olarak tabir edilen kişiler aracılığıyla bu başvuruları yapıyor.Ortada hiçbir ölçüm yok, gerekli araştırma yok. Dolayısıyla bu tür başvurular hem gerçeği yansıtmayacak, hem de kabul edilmeyerek vatandaşın mağdur olmasına yol açacaktır. Kaldı ki bu türden başvurular kabul edilse bile işin sonunda yine vatandaş, bir harita mühendisine ve bir mimara gidecek ve proje çizdirecek. Yani proje için mimara, mühendise bir ücret ödeyecek.Bu nedenle daha işin başında bunun yapılması en doğru yoldur.Böylelikle ortaya çıkacak mağduriyet de daha işin başında bertaraf edilmiş olacak” diyerek, İmar Barışı’ndan yararlanmak isteyen vatandaşları uyardı.





