Image Slider
Fevzi Topuz
Mehmet Cayirli
Durmus Ozdemir
Ahmet Aras

İsmail Atıcı Çiftçiler Günü’nü kutladı

Koronavirüs salgını sürecinde gıda ve dengeli beslenmenin ilaç kadar önemli olduğuna vurgu yapan Milas Ziraat Odası Başkanı İsmail Atıcı, “Dünyada çiftçiler, pandemi sürecinde üretimden kaçarken bizim çiftçimiz ülkemiz için üretmeye devam ediyor. Pandemi sürecinde de üretimden vazgeçmeyen vefakar, cefakar çiftçilerimizin 14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü’nü kutlar minnet ve şükranlarımı sunarım.” diye konuştu.

İsmail Atıcı Çiftçiler Günü’nü kutladı

Milas Ziraat Odası Başkanı İsmail Atıcı, 14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü kutlamasında bulunarak gündeme dair değerlendirmelerde bulundu. Uluslararası Tarım Üreticileri Federasyonu (İFAB) tarafından alınan kararla, 1984 yılından beri 14 Mayıs tarihinin Dünya Çiftçiler Günü olarak kutlandığını hatırlatan Başkan Atıcı, “Eğer bugün karnımızı doyurduysak, çiftçilerimize teşekkür edelim” dedi.

Tüm dünyayı etkisi altına alan yeni tip koronavirüs salgını sürecinde sağlıklı gıda ve dengeli beslenmenin ilaç kadar önem kazandığına işaret eden Başkan Atıcı, “Koronavirüsle mücadelenin kahramanlarından biri de Türk çiftçisidir. Dünyada çiftçiler, pandemi sürecinde üretimden kaçarken bizim çiftçimiz ülkemiz için üretmeye devam ediyor. Sağlık çalışanlarımız gibi bir alkışı da emektar çiftçilerimiz hak ediyor. Tarım ve gıdada 40 milyar dolarlık ihracat geliri, gıda sanayi ile birlikte 200 milyar doların üzerinde üretim değeri sağlayacak kapasiteye sahibiz. Anadolu toprakları her türlü gıdayı üretebilecek gençlikte ve verimliliktedir. Yeter ki altyapı yatırımları ve bilhassa sulama yatırımlarının tamamlanması gerekiyor.” diye konuştu.

TARIMSAL ÜRETİMİN DEVAMI HAYATİ ÖNEM ARZ EDİYOR

Gıda zincirinin ilk halkası olan, tarladaki üretimi sağlayan cefakar Türk çiftçisinin bu süreçte tedbirleri alarak üretime devam ettiğini kaydeden Başkan Atıcı, “İthalata bağımlı ülkeler bu süreçte yara alıyor. Bu şartlarda ithalat yapılsa bile ürünün çok daha pahalıya geleceği bir gerçektir. Bu süreçte tarım sektörünün ve üretimde kendi kendine yeten ülke olmanın ne kadar önemli olduğu daha iyi anlaşılmıştır.” diyerek, tarımsal üretimin devamlılığının hayati önem arz ettiğine dikkat çekti.

MİZO HER ZAMAN ÇİFTÇİNİN HİZMETİNDE

Milas Ziraat Odası olarak, her zaman olduğu gibi koronavirüs sürecinde de çiftçilerin yanlarında olduklarını belirten Başkan Atıcı, Milas Ziraat Odası kuruluşu MİZO-TAR aracılığı ile çiftçilerin kullandığı gübre, tohum, ilaç ve alet-makine gibi tüm girdi ürünlerini çiftçilerin kapısına servis yaptıklarını ve gübre hariç girdi ödemelerinde 3 aydan 6 aya kadar esnek ödeme imkânı sunduklarını söyledi.

TARIMSAL ÜRETİMİN ÖNÜNDEKİ ENGELLER KALDIRILMALI

Tarlasında, bağında, ahırında, bahçesinde bu zor süreçte üretimi aksatmadan devam eden çiftçilerin önündeki engellerin kaldırılması gerektiğini söyleyen Başkan Atıcı, Milas geneli için sulama altyapılarının, baraj ve gölet projelerinin biran önce devreye sokulmasını ve çiftçilerin kaliteli tarımsal sulama imkânlarına kavuşturulması gerektiğini söyledi.

Gübre, mazot, elektrik, ilaç, yem gibi girdiler ile sulama ücretlerindeki artışın tarımsal üretimi olumsuz etkilediğini ifade eden Başkan Atıcı, “Gübre fiyatları üretimde önemli bir kriterdir. Fiyatlar arttığında kullanım azalmakta, yeterli ve kaliteli bir üretim sağlamak güçleşmektedir. Girdi fiyatları makul seviyelere çekilmelidir. Çiftçilerimizin sulama birlikleri ve elektrik şirketlerine olan borçları nedeniyle tarımsal desteklere konulan blokeler kaldırılmalıdır. Üreticilerimiz, özellikle kredi borçlarının ödenmesi konusunda da büyük sıkıntı yaşamaktadır. Beklentimiz çiftçilerimizin bankalara ve Tarım Kredi Kooperatiflerine olan kredi borçları ile elektrik, sulama, BAĞ-KUR primleri gibi borçlarının faizsiz olarak uzun vadeli yapılandırılmasıdır. Destek miktarları girdi fiyatlarında yaşanan artışlar göz önünde bulundurularak arttırılmalıdır. Çiftçilerimize ek destek verilmelidir. Küçük aile işletmeleri ve genç çiftçiler özel olarak desteklenmelidir. Et ve süt fiyatlarındaki dengenin üretici ve tüketici aleyhine bozulmasını önleyecek tedbirler alınmalı, sektör desteklenmelidir. Gerektiğinde Et ve Süt Kurumu müdahale etmelidir.” dedi.

“Ziraat Odaları ve Türkiye Ziraat Odaları Birliği’nin 5 milyon üyesinin hak ve menfaatlerini bugüne kadar olduğu gibi, bundan sonra da her platformda sonuna kadar savunacağının altını çizen Başkan Atıcı, “Milaslı çiftçi örgütleri olarak Türkiye genelinde, Milas’ta her şartta inadına üretim yapan, umudunu hep gelecek yıllara aktaran vefakar, cefakar üreticilerin, çiftçilerin 14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü’nü kutlar, minnet ve şükranlarımı sunarım.” diye konuştu.

 

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Site en altı
yukarı çık