İYİ Parti’den 13 Mayıs Dil Bayramı açıklaması

İYİ Parti Milas İlçe Başkanlığı, 13 Mayıs Dil Bayramı nedeniyle yazılı bir basın açıklaması yaparak, Türk Dil Bayramı’nı kutladı.

İYİ Parti’den 13 Mayıs Dil Bayramı açıklaması

Açıklama şöyle:

“Basınımızın çok değerli mensupları ve

Ülkesine, diline, inancına, töresine ve kültürüne candan bağlı Yüce halkımız,

Hepimiz Millet olarak çok iyi biliyoruz ki toplumları toplum yapan o toplumun; ortak dili, dini, kültürü, örf âdeti ve töresidir. Bunların her birisi ayrı ayrı önem taşıyorsa da dil ilk başta gelmektedir.

Bilindiği üzere Karamanoğlu Mehmet Bey’in 13 Mayıs 1277 tarihindeki “Şimden gerü hiç kimesne kapuda ve dîvânda ve mecâlis ve seyrânda Türkî dilinden gayrı dil söylemeyeler.” fermanı, Türkçenin devlet dili olması, gelişmesi ve gelecek nesillere nakledilebilmesinde önemli bir yer teşkil etmektedir.  Binlerce yıllık tarihi ile Türk dili, millî kültürümüzün ortak ifade aracıdır, bizler için kutsal bir mirastır.

Çeşitli kaynaklara göre; bugün yeryüzünde 152 ülkeye dağılmış, 350 milyon Türk yaşamakta ve bunların 250 milyonu Türkçe konuşmaktadır. Görüldüğü gibi 100 milyon Türk kendi ana dilini konuşmamakta veya konuşamamaktadır. Bu sayı oldukça düşündürücüdür. Bu konunun iyice araştırılması ve hassasiyetle üzerinde durulması gerekmektedir. Dünya dilleri arasında kullanım oranına göre 5. Sırayı alan dilimizin böylece daha üst sıralara gelmesi de mümkündür. Halkımız, cennet vatanımız Türkiye’den sonra ikinci sırada Almanya, üçüncü sırada Fransa olmak üzere 152 ülkede yaşayıp ana dilimiz Türkçeyi konuşmaktadırlar.

Türk Dili, Türkçe olarak üretilmiş söz ve yazılardan oluşmalı, yabancı dillerden hiçbir kelimenin araya girmesine izin verilmemelidir. Geçmişte Osmanlı Sarayı ve çevresinin Fars edebiyatına önem vermesi sebebiyle 19. Yüzyıla kadar dilimiz adeta Fars edebiyatı etkisi altında kalmıştır. 19. Yüzyılda Tanzimat dönemiyle bu etki azalmaya başlamış ancak diğer taraftan da büyük ölçüde Batı Edebiyatının etkisi altına girmiştir. 20. Yüzyılın başından itibaren ulusal uyanışla 1908 devriminden sonra ikinci meşrutiyet döneminde Türkçeyi yabancı dillerin etkisinden kurtarmak amacıyla Milli Edebiyat akımı ortaya çıkmıştır.

Osmanlı İmparatorluğu’nun çöküşü ile 1923’ten sonra Cumhuriyetin kuruluşu ile Milli Edebiyat akımı etkinliğini korumuş olup bilindiği gibi de;  1928 yılındaki harf devrimi ile Latin alfabesine geçilmiştir.

Son zamanlarda görüyoruz ki; güzel Türkçemiz yabancı dillerin oldukça etkisi hatta saldırısı altındadır. Özellikle televizyon programlarında birçok yabancı kelime ısrarla kullanılarak dilimize zarar verilmektedir.  Bir özenti, bir gösteriş olarak kullanılmaya başlayan yabancı kelimeler zamanla alışkanlık haline getirilmektedir. Yetkililerin bu konuya daha ilgili ve duyarlı olmasını bekliyoruz.

Muhakkak dilimiz de, kullanılmayan ve güncelliğini kaybetmiş kelimeler karşısında kendisini yenilemelidir ve yenileyecektir. Ama bu yenileme, diğer dillerden kelimeler aktararak değil, kendi öz Türkçemiz ile üretilen kelimeler ile olmalıdır. Aksi takdirde yabancı kelimeleri dilimize aktararak dilimize en büyük zararı kendimiz vermiş oluruz.

Geçmişte Türkçemiz için oldukça hassasiyet gösteren eski Bakanlarımızdan Sayın Namık Kemal Zeybek Bey’i sevgi ve saygıyla anıyoruz. Bu konuda mevcut yetkililerin de bizleri duymasını ve Türkçemizin korunması konusunda gerekli hassasiyeti göstermelerini bekliyoruz.

Unutulmamalıdır ki yabancı dil öğrenmek milli bir görevdir ancak öğrenilen yabancı dilin tesiri altında kalmamak daha üstün bir milli görevdir.

Bu vesileyle İYİ Parti Milas İlçe Teşkilatı olarak tüm halkımızın Türk Dil Bayramını kutluyoruz.

“NE MUTLU TÜRKÜM DİYENE!”

 

 

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Site en altı
yukarı çık