İzan Başhekimi İbrahim Özman’dan aşı değerlendirmesi

İlçemizdeki Özel İZAN Hastanesi Başhekimi İbrahim Özman, üzerinde pek çok spekülasyonlar olan Covid-19 aşısı ile ilgili olarak bir değerlendirme yaptı.

İzan Başhekimi İbrahim Özman’dan aşı değerlendirmesi

Değerlendirmesini sosyal medyadan paylaşan İbrahim Özman, şunları belirtiyor:

“Tüm dünyada vaka sayıları ve kayıplar olanca hızıyla devam ederken aşı umudu da hızla yeşermeye devam ediyor. Bilgi birikimlerinin de hızla değerlendirilmeye çalışıldığı bu günlerde, asla kül yutmayan, her bilgide eleştirilecek kısım arayanların bilgi kirliliğine katkıları da olanca hızıyla sürüyor. Doğru bilgilenme ve güven, pandemiden kurtulmamıza giden yolun çizgileridir. İnsanın doğasında var galiba gizeme, komplo teorilerine olan ilgi. Birçoğunuz izledi "bir İtalyan doktor diyor ki" saçmalığını sosyal medyada; aşı ile ilgili de bilimsel temelden uzak birçok yorum ve paylaşım görüyorum. Siyasal kutuplaşma ne acı hale gelmiş, salgınla ilgili olarak her şeyi eleştirme ile her şeyi onaylama birbiriyle yarışıyor.

Oysa ki güveneceğimiz bilim olmalıdır. Bilim zaten şüphe, sorgulama üzerine kurulur. Bilim insanı yandaş veya muhalif değildir, olmamalıdır. Ancak adının önünde ünvan olan herkesin aynı kefede olmadığı, bilim insanı niteliklerinin ülkemizde maalesef yeterli olamayabildiği de açıktır. Kimi izleyeceğiz, kime güveneceğiz; tercihim uluslararası camiada saygınlığı olan ve objektif olduğuna inandığım bilim insanları. Gül Ergör, Derya Unutmaz, Güner Sönmez, Kaan Yılancıoğlu, Ülgen Zeki Ok, Mehmet Ceyhan hocalar ilk aklıma gelenler. Daha birçok değerli hocamız var şükür. Dün akşam yine çok güvendiğim bilim insanlarından, ülkemizde Sinovac aşısının koordinatörlerinden Prof.Dr. Murat Akova'nın toplantısına katıldım. Çok yararlandım, kafamdaki soru işaretlerinin önemli çoğunluğu cevap buldu. Özetlemek isterim,

Sinovac firmasının aşısı olan Coronavax ile ilgili herhangi bir yaş gurubunda güvenlik sorunu yok. 29 Haziranda Çinde kullanım onayı almış ve 390.849 gönüllüde kullanılmış, yan etkiler ihmal edilebilir düzeyde ve hafif, aşı yerinde ağrı, halsizlik gibi. Erken sonuçlar Brezilya sonuçlarının açıklanmaması nedeni ile az sayıda vaka ile bildirilmiş ancak 15 Ocakta vaka sayısı çok daha fazla olarak derlenecek. Siyasi irade daha fazla gecikmeme adına kısıtlı da olsa bilimsel dayanak aramış. Dün akşam açıklanan Brezilya sonuçlarında aşının ağır hastalık ve hastanede yatışı %100, hafif hastalığı % 78 engellediği bildirildi. Ancak Brezilyada Faz 3 gurubunun tamamının yüksek viral yük altındaki sağlık çalışanları olduğu, bunların da önemli bir kısmının çalışma sürecinde asemptomatik de olsa sık sık PCR yaptırarak oranları etkilemiş olabileceği söylendi. Bizde sağlık çalışanı dışı katılımın da olduğu daha büyük gurubun sonuçları daha gerçeğe yakın olacaktır. 2. doz uygulama zamanının Faz 2 çalışmasında 14 ve 28 gün olarak bildirildiği, hatta 28 günlük aralıkta kullanımında daha yüksek antikor oluşturduğunun görüldüğü ancak daha hızlı sonuç alma adına Türkiye gurubunda 14 gün sonra 2. dozun uygulandığını, 28 gün sonra uygulamanın bir sakıncası olmayacağının düşünüldüğü söylendi. Dünya genelinde de 2. dozların zamanlaması ile ilgili bir kaos var. Daha çok insanı daha hızlı aşılayabilme adına doz aralıkları açılıyor. İngiltere 12 hafta dedi ikinci doz için, orada gık çıkaran yok, bizde olsa karışırdı ortalık. Yani dostlar, özetle bulabileceğimiz her aşı güvenlidir, kabul edilebilir koruyuculuk sağlayacaktır, ağır hastalığı güçlü olarak engelleyecektir. Dünyada bugüne kadar uygulanan aşı sayısı 16 milyonu geçti, çok sıkı takip ediliyor, ciddi bir sorun yaşanmadı. Keşke gelebilseydi söylenen Aralık 10, Ocak ve Şubat 20 şer milyonluk aşı dozları, temin edilebilseydi farklı aşılar yeterince. Biontec aşısı, Oxford aşısı, hatta Rus aşısı Sputnik. Yine de iyi bir lojistik ve güçlü sağlık altyapımız yardımı ile aşı temin edilirse hızla uygulayabileceğimize inanıyorum. Hazırlıklara başladık, Özel Hastaneler de sisteme dahil olacak. Elimizden gelenin en iyisini yapmaya çalışacağız.

Tedbirlerin sonuç verdiği açıktır. Hala korunmak ve hasta olmamak en iyi seçenektir. İkinci dalgayı da sağlık sistemimiz bazı zamanlarda çok zorlansa da kaldırdı. Şükür bölgemizde vaka ve hasta sayımız çok azaldı, hiç pozitif sonucumuz olmayan günlerimiz olabiliyor artık, hastane ihtiyacı da çok azaldı covid hastaları için, ancak bilelim ki bu tedbirler sayesinde oldu, katı tedbirlerden vazgeçmeyelim. Korunalım, aşılanalım, özgürlüğümüzü kazanalım.

Düzenim bozulur,

Hayatımın altı üstüne gelir diye endişe etme.

Nereden bilebilirsin

Hayatının altının üstünden daha iyi olmayacağını?

demiş Şems-i Tebrizi..

 

Sevgi ve Saygılarımla”

 

Beğendim 1 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Site en altı
yukarı çık