“Kadın Kooperatifçiliği, işleri kolaylaştırabilir!”

A.Kemal KAŞKAR -

“Kadın Kooperatifçiliği, işleri kolaylaştırabilir!”
  • 09 November 2016, Wednesday 7:00

Milas Kent Konseyi ve Kadın Meclisi’nce; ‘Milas Halısı’nın üretim ve pazarlama sorunlarına çözüm yolu arayışlarına destek anlamında, 5 Kasım Cumartesi günü saat 14’te Karacahisar köyümüzde, Prof. Dr. Ayhan Çıkın ve Öğretim Görevlisi Berna Sevinç’in konuşmacı olarak katıldıkları bir konferans düzenlendi …

 

Köy meydanı

‘bayram yeri’ gibiydi

Saat 14’te başlayan koferans, Karacahisar’da tam bir şenlik havası yarattı. Evsahibi olarak Karacahisar Muhtarı Şefik Musluk’un, azaları ve mahalle sakinlerinin destekleriyle çok titiz bir şekilde hazırlandığı etkinliğe, Milas Belediyesi Başkan Yardımcıları  Zeynep Mat ve Faik Karagöz, CHP Milas İlçe Başkanı Suat Özcan, Milas Belediyesi Meclis Üyesi İlknur Öner, Milas Kent Konseyi Başkanı Yrd. Doç. Dr. Mehmet Günlük, Milas Kent Konseyi Kadın Meclisi Başkanı Pembe Sarı, bazı Muhtarlar, CHP Milas İlçe Kadın Kolları, Milas Kent Konseyi Yürütme Kurulu Üyeleri Talat Erol, Kemal Kaşkar, Mehmet Nergiz ve Özay Sabancı’nın da aralarında bulunduğu, Karacahisarlı kadın, erkek, genç ve yaşlı yurttaşlardan oluşan çok kalabalık bir topluluk katıldı.

 

Halı büyük bir değerdir

Pembe Mutlu, Mehmet Günlük ve Faik Karagöz’ün yaptıkları selamlama konuşmalarının ardından konferansta ilk sunumu, “DOBAG (Halı dokuma geleneği olan yörelere geleneksel boyama tekniklerini yeniden tanıtmak amacıyla oluşturulan Doğal Boya Araştırma ve Geliştirme) Projesi ve Çanakkale Ayvacık Süleymanköy ve Manisa Örselli Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifleri” deneyimleriyle ilgili olarak Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Milas MYO Öğretim Görevlisi Berna Sevinç yaptı.

Sözlerine, DOBAG projesiyle ilgili bilgilendirmeyle başlayan Sevinç, daha sonra özetle şu konulara dikkat çekti:

“Çanakkale’de başlangıçta 25 köyde 350 kadın, geleneksel desen ve doğal boyalarla  halı dokumaya başlıyorlar. Çanakkale Ayvacık Süleymanköy Tarımsal Kalkınma Kooperatifi, halen üretimini sürüyor. Yıllık 2 bin metrekare üretim yapıyor. Bu büyük bir rakam. Bu vesileyle, çok ‘turistik’ bir yer olmamasına rağmen Ayvacık’a turist kafileleri gelmeye başlıyor, yani turizme de katkı sağlıyor. Ayvacık’tan sonra 1989 yılında Örselli Köyü’nde yeni bir kooperatif  kuruluyor. Bu kooperatiflerde kadınlar yönetim ve denetim görevlerini yapıyorlar. Ve markalaşmak, patent sahibi olmak da çok önemli. Örselli Kooperatifi beş köyde toplam 140 üyeye kadar yükselmiş. Şu anda biraz düşmüş durumda ama yine yükselişte. Kooperatif Başkanı Cennet hanım Amerika, İsveç ve Norveç’te konferanslar verdi. Metrekaresi 300 lira, yılda yaklaşık 500 bin lira. 2013 rakamları bunlar. Neden Karacahisar’da, Bozalan’da, diğer bazı köylerimizde de olmasın. Halı büyük bir değerdir.”

 

“Yerel Kalkınmada

Kadınlar ve

Kooperatifler”

Koferans, Prof. Dr. Ayhan Çıkın’ın “Yerel Kalkınmada Kadınlar ve Kooperatifler” başlıklı sunumu ile sürdü.

Konuşmasına, “Son yarım asırdır kendinize, çevrenize bakın; gider-gelir farkını nasıl kapatıyorsunuz, kapatılıyor?” sorusuyla başlayan Prof. Çıkın; sözlerini “Nasıl borçlanmayız?” sorusuyla şöyle sürdürdü:

“40 yıldır kooperatifler üzerine çalışan biriyim. Neden? Çünkü liberal kapitalizm bizi doyuramıyor. Çünkü köylü, tarım, emek sömürülüyor. Ülkeler sürekli bütçe açığı veriyor. Bu tablo içinde önemli olan halkın kendi üretimini, kendi emeğini nasıl koruyacağıdır. Üniversitelerde ‘Kooperatifleşme’ bölümlerinin kaldırılıp yerine ‘finans’ bölümlerinin açıldığı koşullarda, geleneksel iktisatçılık yapamazdım, yapamadım. İçim rahat değil çünkü. Armut satar gibi, elma satar gibi para satmanın, sattırmanın makbûl olduğu şartlarda sistemin ürettiğini satın alabilecek gelirin üretilememesinden kaynaklanan krizlerden kurtulmak için kooperatif örgütlenme şart. Ürettiğimizi bütün dünyaya tanıtıp sunabilmemiz lazım. Bunu en iyi şekşilde kooperatiflerle yapabiliriz. Ama kooperatif önce kafada kurulmalı: Biz niye kooperatif kurmalıyız? Önce bu sorunun cevabı verilmeli. Bakın, özellikle 1980’den sonra ekonomiler yeniden yapılandırıldı. Yeniden yapılandırılmış olan bu dünya tablosu içinde, ürettiğimiz malları toplu bir şekilde Türkiye’ye ve dünyaya sunabilmemiz lazım. Aksi takdirde giderlerimiz gelirlerimizden hep daha fazla olacaktır. Türkiye gibi bir ülkede kadın olmak da zor, kooperatifçi olmak da! Ama Kadın Kooperatifçiliği, 2000’li yıllardan bu yana giderek yaygınlaşıyor ve başarılı örnekler çoğalıyor. Şu anda, son on yıldır 62 tane faal kadın kooperatifi var. Kendi beynimizi iyi kullanmak zorundayız. Kendi üretimimizi en iyi şekilde değerlendirmek zorundayız. Üretimimizi gelire dönüştürebiliyorsak, o zaman durumumuz iyi olacaktır. Aslolan kooperatif kurmak değil. Çünkü kooperatif kurmak zor değil; önemli olan kooperatifi yaşatacak kadroların varlığıdır.”

 

Anı Plaketleri ile

Teşekkür Belgeleri

Sunumların tamamlanmasının ardından, bir teşekkür konuşması yapan Milas Kent Konseyi Başkanı Yrd. Doç. Dr. Mehmet Günlük, DOBAG Projesi’ne Karacahisar’ın da dahil olması dileklerini dile getirdi ve

Milas Kent Konseyi Kadın Meclisi Başkanı Pembe Sarı ile birlikte Ayhan Çıkın ve Berna Sevinç’e anı plaketleri ile teşekkür belgeleri sundular.

 

‘İpekböceği Yetiştiriciliği’

Etkinlik, Milas Belediyesi Meclis Üyesi İlknur Öner’in, ‘İpekböceği Yetiştiriciliği’ ile ilgili farkındalık oluşturma ve çağrıda bulunma amaçlı kısa konuşmasının sonrasında Karacahisar Mahallesi Muhtarı Şefik Musluk’un teşekkür konuşmasıyla sona erdi.

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Site en altı
yukarı çık