“Katliamın durdurulması için ne gerekiyorsa yapacağız!”
ÖNDER Haber / Oktay ÇAYIRLI -

İlçemizde ‘Kuş Cenneti’ olarak olarak da adlandırılan ‘Tuzla Sulak Alanı’nda yapılmakta olan avcılığa tepki gösteren bir grup yurttaş, soruna dikkat çekmek ve ilgili kurum ve yetkilileri harekete geçirebilmek için eylem yaptı.
Resim, Heykel, Seramik ve El Sanatları sanatçılarından oluşan ‘Bargilya Sanatçılar Grubu’, flamingo ve pelikan cenneti olan Boğaziçi Mahallesindeki Tuzla Sulak Alanı’nda yapılan avcılığa karşı tepki eylemi gerçekleştirdi.
Sulak alanın ortasındaki eski Tuz Fabrikası binası önünde basın açıklaması yapıldı.
Ressam Süheyla Akman, “Daha önce Bodrum’da oturuyordum. Ardından bu cenneti keşfedince buraya geldim. Burası onlarca kuş ve balık türünün yaşadığı bir cennet. Ancak her geçen gün artan avcı sayısı nedeniyle, şu anda gördüğünüz gibi sürekli silah sesleri geliyor. Bir kuşa atış yaparken, diğer taraftan koruma altındaki flamingoları, pelikanları öldürüyorlar, yaralıyorlar. Kimin nereden atış yaptığı belli değil. Sulak alanın etrafı savaş alanı gibi. Bu katliamın durdurulması için sanatçılar olarak ne gerekiyorsa yapacağız” dedi.
Bargilya Sanatçı Gurubu’nun sözcüsü Heykel sanatçısı Kemal Arıkan ise, “Burası tam bir cennet. Onlarca kuş ve balık türü, burada zengin besin öğeleri ile yavruluyor; yaşamını sürdürüyor. Göçmen kuşların katledildiği yerdeyiz. Burada avcılar, otomatik silahlarla kuralsız ve avcılığın kurallarını hiçe sayarak avlanıyorlar. Yani yaban ördeğini avlarken; flamingoları, allı turnaları, yalıçapkını ve pelikanları vuruyorlar. Doğal park olmasına rağmen, avcılık tam gaz sürüyor. Dünyanın en güzel yerlerinden biri olan sulak alan, özellikle kış aylarında iç bölgelerden gelen kuşlara ev sahipliği, mükemmel bir besin kaynaklığı yapıyor.
Yasak avlanan, hatta flamingo avlayan bazı avcıları, Jandarma yakalayarak yasal işlem yaptı. Hemen her gün bir ölü veya yaralı kuş görüyoruz. Gördüğünüz gibi burası avcıların fişekleriyle dolu. Sanatçılar olarak her atılan bir silahta yüreğimiz cız ediyor. Bu ortamda sanatçının sanatını da icra etmesi mümkün değil. Yasal çerçevede avcılık yaparken, koruma altındaki canlılar da yaralanıp ölebiliyor. Bu nedenle bu bölgede avcılığın tamamen yasaklanması için imza kampanyası başlattık. Daha önceki Milas Kaymakamını bilgilendirerek, bu konuda yardım istemiştik. Şimdi yeni gelen kaymakamımızı da bilgilendireceğiz. Bir süre avcılığın tamamen yasaklanmasını bekleyeceğiz. Aksi takdirde gerekli tedbirlerin alınması için daha geniş eylemler yapacağız. Bundan sonra gözümüz 24 saat sulak alan üzerinde avcılık yapanlarda olacak” dedi.
Açıklamalar yapılırken, alandan yükselen silah sesleri topluluğu ürküttü.
Çevre ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü’nce, alanın 2004’ten beri koruma altında olduğunu vurgulayan grup, yaklaşık yarım saat süren eylem ve gözlemin ardından sessizce bölgeden ayrıldı.





