İlçemizde önde gelen tarihi değerlerimizden Zeus Labrandos’un kutsal alanı olan Labranda Antik Kenti’nde 2016 yılı kazı çalışmaları devam ediyor… 1948 yılından beri sürdürülen çalışmalar hakkında yerelde halkın ve yöneticilerin bilgilendirilmesi amacıyla önceki gün akşam Kargıcak mahallesinde bir etkinlik düzenlendi …
Milas Müze Müdürlüğü, Labranda Kazı Başkanlığı ve Kargıcak Mahalle Muhtarlığı tarafından önceki gün akşam Kargıcak mahallesinde yerel halk ve yöneticilerin, mahalle sınırları içinde yer alan Labranda Kazı alanı ile ilgili bilgilendirilmesi amacıyla etkinlik programı düzenlendi.
Milas Kaymakamı Fuat Gürel, Milas Belediye Başkanı Muhammet Tokat, Milas Müze Müdürü Gülnaz Savran, Labranda Kazı Başkanı Doç. Dr. Olivier Can Henry, Aydın, Muğla ve Bodrum Müzelerinde görevli yönetici ve çalışanların yanısıra AKP Milas İlçe Başkanı Levent Akyer’in de aralarında bulunduğu bir yurttaş topluluğunun katılımıyla gerçekleşen program öncesinde Milas Müze Müdürlüğü çalışanları, Kargıcaklı çocuklarla boyama ve kalıp baskı çalışması yaptı.
Kargıcak Mahalle Muhtarı İsmail Demir’in sunuş-teşekkür konuşmasının ardından katılımcılara yemek ikramında bulunuldu.
Hepbirlikte sahip
çıkmalıyız
Yemeğin ardından bir konuşma yapan Milas Kaymakamı Fuat Gürel, Milas’ın yeraltı ve yer üstü zenginlikleriyle ön planda olan bir yerleşim yeri olduğuna dikkat çekerek, “Milas’ın yeraltı zenginlikleri sadece maden, kömür değil. Tarihte birçok zamanda da yerleşim yeri olarak tercih edilen, hatta başkentlik yapmış olan Milas’ın birçok yerleşim yerinde toprağın biraz altında tarihi yapılara, eserlere rastlamak mümkün. Bu değerlerin sağlıklı bir şekilde gün yüzüne çıkarılması ve sergilenmesi için çalışmalar yapılıyor. Milas Müze Müdürlüğümüz gözetiminde ilçemizde birçok noktada yapılan kazı çalışmalarının bir örneği de uzun yıllardan beri Kargıcak Mahallemiz sınırında yeralan Labranda’da gerçekleştiriliyor. 1948 yılında başlayan kazı çalışmaları şu anda Doç. Dr. Olivier Can Henry başkanlığında yapılıyor. Yerel yöneticiler olarak bizler Milas’ta düzenlenen bazı etkinliklerde yapılan sunumlarla kazı çalışmaları hakkında bilgi edinebiliyoruz. Ama kazı çalışmalarının yapıldığı bölgelerde yaşayan yerel halkın herhangi bir fikri olmayabiliyor. Bugün Milas Müze Müdürlüğü, Labranda Kazı Başkanlığı ve Kargıcak Mahalle Muhtarlığımız güzel bir etkinlik yaparak 7’den 77’ye bölgede yaşayan herkesi çalışmalar hakkında bilgilendirmeye çalışacaklar. Emeği geçen herkesi tebrik ediyorum. Paha biçilemez değerlerimize hep birlikte sahip çıkmalıyız” dedi.
Her yıl yaklaşık 30 mezar
bulunuyor
Labranda antik kentindeki kazıların 1948’den bu yana İsveçli Arkeolog Prof. Dr. Lars Karlsson’un başkanlığında sürdürüldüğünü, kendisinin de uzun yıllar kazı ekibinde yeraldığını belirten Labranda Kazı Başkanı Doç. Dr. Olivier Can Henry ise konuşmasına, Labranda antik kenti hakkında bilgi aktararak başladı ve “Labranda antik kenti, Milas antik kentine bağlı bir kutsal alan. İ.Ö. 4. yüzyılın ortalarında Hekatomnik krallığı tarafından kuruldu. Buradaki ilk inşaat çalışmaları Kral Mausolos tarafından İ.Ö. 4. yüzyılın ortalarında başlatılmış. Daha sonra kardeşi İdrieus tarafından sürdürülmüş. Buradaki yapıların çoğu tapınak. Hekatomnos ailesiyle ilgili kutsal yapılar içermekte. Antik dönemde Labranda’da yılda bir kere çok büyük bir festival düzenlenerek, tanrılara adaklar adanmaktaydı. Milas’tan buraya gelen 14 kilometre uzunluğunda 8 metre genişliğinde mermerden yapılmış bir antik yol vardı. Buradaki çalışmalar bu yol sayesinde yapılmış. Burada görev yapan rahiplerin evleri de bu alan içerisinde yer alıyordu. Labranda’da önemli bir su kaynağı var. Bu suyun bulunduğu kısımda büyük blok taşlardan yapılmış bir mezar yapısı var” dedi ve sözlerini şöyle sürdürdü:
“1948 yılında başlayan kazılar günümüze kadar devam etti. Uzun yıllar boyunca görev aldığım kazı ekibinin artık başkanlığını ben yapıyorum. Çalışmalarımıza birçok ülkeden ve Türkiye’den hem arkeologlar hem de öğrenciler katılıyor. Kazı dışında antik kentte her yıl genel bir çevre düzenlemesi ve çevre temizliği yapıyoruz. Elimizdeki bilgilere göre Labranda etrafında yaklaşık 110 mezar var. Bu mezarların büyük bir bölümünü kazdık. Aşağı yukarı her yıl 30 mezar buluyoruz” dedi.
Sadece kutsal değil aynı
zamanda ‘politik bir alan’
Labranda’nın sadece kutsal bir alan olmadığını, politik bir alan olma özelliği de taşıdığını, Kral Mausolos döneminde Labranda etrafında bir sur sistemi yapıldığını belirten Doç. Dr. Henry, “Genç Roma - Bizans dönemindeki Labranda’yı da araştırıyoruz. 17 yıl önce bir kilise bulunmuştu. M.S. 4’üncü yılın sonu, 5’inci yüzyılın başlarına ait. Geçtiğimiz yıllarda bir hamam sistemi de bulduk. Burası o kadar zengin bir bölge ki, kazılar bir yüzyıl daha devam edebilir” dedi.
Kargıcak’taki program Milas Müze Müdürü Gülnaz Savran’ın konuşması ve Milas Kaymakamlığı tarafından hazırlatılan, ilçemizdeki tarihi zenginliklerimizin tanıtıldığı filmin izlenmesi ile sona erdi.





