“Kent Konseyleri de demokrasinin vazgeçilmez unsurlarıdır”

A.Kemal KAŞKAR -

“Kent Konseyleri de demokrasinin vazgeçilmez unsurlarıdır”

Türkiye Kent Konseyleri Platformu (TKKP) 21. Genel Kurulu, 25-26 Şubat 2017 tarihlerinde Milas Belediyesi ve Milas Kent Konseyi ev sahipliğinde Milashan Otel’de yapıldı. Genel Kurul gündemi kapsamında yapılan panel/söyleşi etkinliklerine Prof. Dr. Emre Bağce ve Prof. Dr. Ruşen Keleş konuşmacı olarak katıldılar

 ‘TKKP Milas Buluşması’na, 47 Kent Konseyini (Milas, Marmaris, Menteşe, Yatağan, İzmir, Bayraklı, Aliağa, Buca, Karabağlar, Karşıyaka, Güzelbahçe, Narlıdere, Gaziemir, Karaburun, Urla, Foça, Ödemiş, Konak, Menemen, Seferihisar, Avcılar, Ataşehir, Kadıköy, Kartal, Şişli, Maltepe, Süleymanpaşa, Çerkezköy, Kırklareli, Efeler, Didim, Söke, Mersin, Lüleburgaz, Biga, Silifke, Akçakoca, Yalova, Nilüfer, Eskişehir, Odunpazarı, Silivri, Ayvalık, Burhaniye, Çukurova, Yenimahalle, Polatlı) temsilen 105 kişilik katılım gerçekleşti.

 

Gündem

25 Şubat Cumartesi günü saat 09’da katılımcıların kayıt işlemleriyle başlayıp saat 10’da açılış, saygı duruşunda bulunulması ve konuşmalar ile süren toplantıda Milas Kent Konseyi ve Milas Belediyesi çalışmalarıyla ilgili sunumlar da yapıldı.

CHP Muğla Milletvekili Prof. Dr. Nurettin Demir, Milas Belediye Başkanı Muhammet Tokat, Milas Belediyesi Başkan Yardımcısı Zeynep Mat, Belediye Meclis Üyeleri Enver Tuna ve İlknur Öner’in de katıldıkları genel kurul toplantısında ‘TKKP Dönem Başkanlığı’nın Kartal Kent Konseyi Başkanı Demet Songurtekin tarafından Milas Kent Konseyi Başkanı Mehmet Günlük’e devredilmesinin sonrasında; Milas, Kartal, Süleymanpaşa ve Odunpazarı Kent Konseyleri başkanlarından oluşan Divan Kurulu ve Sonuç Bildirgesi Komisyonu oluşturuldu.

 

Konuşmalar

AKP Muğla Milletvekili Hasan Özyer, Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt ve Buca Belediye Başkanı Levent Piriştina’nın başarı mesajlarını okuyan Milas Kent Konseyi Sekreteri Burcu Kutsal Demirkol’un sunuşlarıyla ilk konuşmayı, Milas Kent Konseyi Başkanı Yrd. Doç. Dr. Mehmet Günlük yaptı.

Sözlerine, katılımcıları Milas Kent Konseyi adına saygı ve sevgiyle selamladığını dile getirerek başlayan Günlük, “Ülkemizin içinde bulunduğu bu çok hassas dönemde sizleri Milas’ta ağırlamaktan büyük bir hoşnutluk duyuyoruz. Başta Belediye Başkanımız ve Yürütme Kurulu Üyelerimiz olmak üzere, Türkiye Kent Konseyi Platformu 21. Genel Kurulu’nun ilçemizde düzenlenmesinde emeği geçen tüm arkadaşlara teşekkür ediyorum” dedi.

 

“Kent Konseyi, çok

önem verdiğimiz

bir yapılanmadır”

Milas Belediye Başkanı Muhammet Tokat ise, TKKP üyeleriyle ilçemizde bir arada olmaktan duyduğu mutluluğu dile getirerek başladığı konuşmayı şöyle sürdürdü:

“İlk kez bu kadar üst düzey bir Kent Konseyleri toplantısına katılıyorum, heyecanımı mazur görün. Bu toplantının, kent konseyi ruhunun gelişmesinin yanısıra, ülkemiz ve bölgemiz gündemine ilişkin kent konseylerinin tavrının ortaya konması bakımından önemli olduğunu düşünüyorum.”

Konuşmasında daha sonra; Milas’ın, Bodrum’a giderken geçilen değil, bizzat gelinen ve uğranan bir yer olmasını sağlama yönündeki tanıtım çalışmalarından, 132 mahallesi ile en çok mahalleye sahip ilçe olduğundan, ilçemizde bir havalimanı ve iki termik santral bulunmasından, kıyı şeridi uzunluğu bakımından önde gelen ilçeler arasında olduğundan, Zeytin ağacı varlığı olarak ilçeler arasında birinci sırada olduğundan, Karya Medeniyeti ve Menteşe Beyliğine başkentlik etmesinden, 27 antik kenti ile bu bakımdan da en zengin ilçeler arasında yeraldığından, ‘Yüzyılın Arkeolojik Buluntusu’ olarak anılan Hekatomnos Anıt Mezarı ve Arkeopark çalışmalarından, Organize Sanayi Bölgesi’nin gerçekleşmesine doğru adım adım yaklaşan ilçemize yatırım-istihdam bakımından avantaj yaratılmaya çalışılmasından, 2 Mart’ta yapılacak Gıda, Tarım ve Hayvancılık ve hemen ardından yapılacak olan Yapı Fuarlarından bahisle, Milas’ın özellik ve özgünlüklerine değinen ve ilçemizde ‘ortak aklın’ üst seviyede olduğuna dikkat çekerek, “Bu bakımdan kendimi çok şanslı hissediyorum” diyen Başkan Tokat, konuşmasının son bölümünde Kent Konseyleri ile ilgili görüşlerini şöyle dile getirdi:

“Kent Konseyi, bir sivil toplum örgütlenmesi olarak çok önem verdiğimiz bir yapılanmadır. Kent Konseylerini, konusunun uzmanları olan kişilerden oluşan bir tür ‘ücretsiz danışmanlık kurulu’ olarak görüyorum. Bizler, toplumun her kesimine ulaşmada zaman zaman güçlük çekebiliyoruz. Sizler aracılığıyla bu ilişkiyi kurabiliriz. Kent Konseyi ve Belediye olarak ortak akılla, birlikte çıtayı yükseltmiş, bu alanda gereken hizmeti vermiş bir ilçeyiz Milas olarak. TKKP’nun ilçemizde toplanan 21’inci genel kurulundan sonra, umuyorum ki Kent Konseyi algı ve pratikleri, bir basamak daha yükselecektir. Bize bu hamleyi, katılımınız yaptıracaktır. Hepinize, katılımınız için teşekkür ediyor, başarılar diliyorum.”

 

Tanıtma-Tanışma

Türkiye Kent Konseyleri Platformu’na yeni katılan Kent Konseyleri ve yeni seçilen Konsey temsilcilerinin tanıtımı bölümünde; Şişli KK Bşk. A.Yavuz Meriç, Marmaris KK Bşk. Necmettin Yankol, Menteşe KK Bşk. Ali Abbas Çınar, Menemen KK Bşk. Sebahattin İpektepe, Maltepe KK Bşk. Ozan Demir, Polatlı KK Bşk. Tekin Çelik, Karaburun KK Bşk. Şadan Tütüncü, Silivri KK Bşk. Doç. Dr. Oğuz Özyaral, Bodrum KK Bşk. Mustafa Demiröz, Odunpazarı KK Bşk. İsmail Kumru ve Gn. Skr. Nilüfer Kurumehmetoğlu, Gaziemir KK Bşk. Coşkun Özen, Seferihisar KK Bşk. Ekrem Gün, Çukurova KK Bşk. Mustafa Altıokka, Yalova KK Bşk. İsmail Mutlu, Söke KK Bşk. Muzaffer Ceylan, Kadıköy KK Yür. K.Üy. Ahmet Cantürk ve Ayvalık KK Bşk. Filiz Karayelli, konseylerini ve kendilerini tanıtıcı konuşmalar yaptılar.  

 

‘Kent Konseylerinin

yeri ve rolü’

TKKP 21. Genel Kurul toplantısında saat 13:30’dan itibaren, ülkemizin öncelikli gündem konusu olan ve TBMM’nde kabul edilerek 16 Nisan 2017 tarihinde referanduma taşınan ‘Anayasa Değişiklik Süreci’nde ‘demokratik katılım’ bakımından herhangi bir yer ve rol alamayan Kent Konseylerinin durumu görüşüldü.

Konuşmacı olarak Marmara Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Emre Bağce’nin katıldığı bu bölümde tartışma başlığı, “Kent Konseylerinin Anayasa Değişikliği Sürecinde Yeri ve Rolü ne olmalıydı?” idi.

 

“Kent konseyleri çok

kıymetli bir iş yapıyor”

Sözlerine, “Tıpkı siyasi partiler gibi, Kent Konseyleri de demokrasinin vazgeçilmez unsurlarıdır” vurgusu yaparak başlayan Prof. Bağce, “Kent konseyleri çok kıymetli bir iş yapıyor” dedi ve konuşmasını, anayasa değişikliği teklifi ile ilgili olarak dünya genelinde parlamenter demokrasi, başkanlık ve yarı başkanlık modellerine ilişkin kıyaslamalı istatistiki bilgileri paylaşarak sürdürdü.

Demokrasinin, bilginin tüm toplum kesimlerince ulaşılabilir, erişilebilir olması, karar alma süreçlerine tüm tarafların katılımının sağlanması olarak tarif edildiğini belirten Prof. Bağce, “Bilgi üzerinden konuşmaya başlarsak, birbirimizi ötekileştirmeden, birbirimizin boğazını sıkmadan sonuca varma, hareket etme imkânına kavuşabiliriz” dedi ve dünya genelinde hep parlamenter demokratik sistem lehine rakamsal verileri ve bu verilere bağlı çizelgeleri katılımcılarla paylaşarak sözlerini şöyle sürdürdü:

“Dünya çapında başkanlık ve yarı başkanlık sisteminden parlamenter sisteme doğru bir yöneliş söz konusudur. Ayrıca, ‘partili cumhurbaşkanlığı’ diye bir model dünya üzerinde söz konusu değil. Dünya genelinde ‘başkanın tarafsızlığı’ ilkesi geçerli, önemli.”

Konuşmasının son bölümünde, ‘maalesef’ vurgusuyla, ülkemizde siyasetin ‘kutuplaştırıcı’ bir pratik olarak yaşandığını dile getiren Prof. Dr. Emre Bağce, “Bu durum, topluma hiçbir yarar getirmiyor. Adeta bir ateş gibi, toplumun ortasına düşüyor. Aslında, anayasa yapım sürecinin, normalde, Kent Konseyleri başta olmak üzere tüm kurumların görüşleri alınarak yaşanmış olması gerekirdi. Bu sürecin, anayasanın ‘ortak bir sözleşme’ olması gerektiğinden hareketle, bu ruha uygun olarak yaşanmış olması gerekirdi” dedi ve sözlerini “Referandumda Oylanacak Anayasa Değişikliğine Dair 63 Not” başlıklı çalışmasından bazı aktarmalar yaparak tamamladı. (Prof. Dr. Emre Bağce’nin twitter için hazırlamış olduğu bu notlara, yarınki gazetemizde yer vereceğiz.)

 

CHP Muğla Milletvekili

Prof. Dr. Nurettin Demir

CHP Muğla Milletvekili Prof. Dr. Nurettin Demir, toplantının bu bölümünde yaptığı genel kurulu selamlama konuşmasında, “Parlamenter sistemin dünya ölçeğinde ne kadar etkili ve önde olduğunu, sayın Hocamız sunumunda dile getirdi, grafiklerle gösterdi, ortaya koydu. Bu toplantının demokrasimize, ülkemize katkılarda bulunacağına inanıyor, hepinize hoş geldiniz diyorum” dedi ve Ortaca’da düzenlenen aynı konudaki bir toplantıya katılmak üzere katılımcılardan izin isteyerek ayrıldı.

 

Katkılar

Prof. Bağce’nin sunumunun ardından toplantı, katılımcıların “Anayasa Değişikliği Sürecinde uygulanacak yöntem ne olmalıydı?” ve “Kent Konseyleri ve Anayasa Değişikliği Süreci ilişkisinde, katılımcı demokrasi perspektifinde içerik, dayanak ve bağlam ne olmalıydı?” soruları ekseninde katkılarıyla ve tartışmalarla sürdü.

 

26 Şubat Pazar

Platform buluşmasının ikinci ve son gün programının, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından hazırlanan Doğal Sit Alanları ile ilgili Yönetmelik değişikliğinin olası sonuçlarının tartışıldığı ve Türkiye Kent Konseyleri Platformu Çevre Çalışma Grubu raporunun sunumunun yapıldığı bölümüne konuşmacı olarak Prof. Dr. Ruşen Keleş katıldı.

 

Milas Kent Turu

Türkiye Kent Konseyleri Platformu Milas Buluşması, ‘Genel Kurul Sonuç Bildirgesi’ne son şeklinin verilmesinin ardından, saat 14:30’dan itibaren, ‘Gümüşkesen ve Hekatomnos anıt mezarları ile Baltalı Kapı’dan oluşan Milas kent merkezi tanıtım turuyla sona erdi.

Gazetemiz yayına hazırlandığı saatlerde süren ikinci gün programı ile ilgili ayrıntılı haberimize, ‘Genel Kurul Sonuç Bildirgesi’ ile birlikte yarınki gazetemizde yer vereceğiz ...

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Site en altı
yukarı çık