"Labraunda’nın Kazı Günlükleri” suluboya karikatür sergisi ziyarete açıldı

​​​​​​​Labraunda Kazı Ekibi, “Andron A Yapısında görüşmek üzere!”

  • 15 August 2023, Tuesday 11:27

Labraunda Kazı Ekibi tarafından Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun yüzüncü yıldönümü kutlamaları kapsamında düzenlenen sergi dün ziyarete açıldı.

14-20 Ağustos 2023 tarihleri arasında Labraunda örenyerinde, açık olacak “Labraunda’nın Kazı Günlükleri” suluboya karikatür sergisi meraklılarını bekliyor.

“Labraunda’nın Kazı Günlükleri” başlıklı serginin konusu hem Labraunda arkeolojik alanı hem de burada yürütülen kazılar. Labraunda’nın tarihi ve arkeolojik kalıntılarının yanı sıra kazı ve kazıya katılanların yaşamına dikkat çekmek ve böylece bir kazı sezonu boyunca ortaya çıkan soru ve sorunları kamuoyuna duyurmak istedik. Sergimiz ayrıca kazıdan belgelemeye ve restorasyondan organizasyona kadar arkeologların çeşitli çalışmaları hakkında fikir vermeyi amaçlıyor.

Size farklı bir deneyim sunmayı amaçlayan Labraunda Kazı Ekibi, “Karikatürist Guillaume De Bats’nın 2019 ve 2021’deki ziyaretlerinde çizdiği ve kısa metinlerin eşlik ettiği 18 poster hazırladık. Böylelikle sizlerin de kazı sezonu deneyimini bizimle yaşamanızı istedik. Andron A Yapısında görüşmek üzere!” dedi.

LABRAUNDA HAKKINDA

Milas’ın 14 km kuzeydoğusunda yer alan Labraunda kutsal alanı son derece iyi korunmuş kalıntılara ve olağanüstü bir doğaya sahiptir. Zeus Labraundos kültüne ev sahipliği yapan kutsal alan en görkemli dönemini MÖ 4. yüzyılda Hekatomnidler Dönemi’nde, özellikle Hekatomnos’un oğulları Maussollos (MÖ 377-352) ve Idrieus (MÖ 351-344) zamanında yaşamıştır. Labraunda’ya dair en erken izler prehistorik döneme kadar iner. Hellenistik, Roma İmparatorluk, Geç Antik ve Bizans dönemlerinde de yapı faaliyetleri sürmüştür.  İlk kazılar 1948 yılında Uppsala Üniversitesi’nden Prof. Dr. Axel Persson başkanlığında İsveçli bir ekip tarafından başlamış; bu kazılar 2013 yılına kadar devam etmiştir. 2013 yılında Prof. Dr. Olivier Can Henry’nin (Lyon 2 Üniversitesi, Fransa) bilimsel başkanlığında Milas Arkeoloji Müzesi tarafından yapılan kazılar, 2014 yılından itibaren Prof. Dr. Olivier Can Henry’nin başkanlığında, Dr. İpek Dağlı’nın (İstanbul Üniversitesi, Klasik Arkeoloji Anabilim Dalı) kazı başkan yardımcılığında, Türk uzmanlar çoğunlukla olmak üzere uluslararası bir ekip tarafından sürdürülmektedir. Kazılar kutsal alanın Hekatomnidler öncesi döneminden başlayarak Bizans dönemine kadar uzanan geniş bir kronolojik çerçevede gerçekleştirilmektedir. 2023 yılı kazı alanlarından Doğu stoa, kutsal alanın Hekatomnidler dönemi ve öncesine, Stadion ve Teras 2 Hekatomnidler dönemine, Doğu Hamam ve Roma Havuzu kazısı Roma İmparatorluk dönemine odaklanmaktadır. Bunun yanında küçük buluntu çalışmaları, restorasyon/konservasyon ve çevre düzenleme çalışmaları da sürdürülmektedir.

HABERE AİT RESİMLER

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Site en altı
yukarı çık