Mayıs ayı Meclis toplantısı yapıldı

ÖNDER Haber -

Mayıs ayı Meclis toplantısı yapıldı

Milas Belediye Meclisi’nin Mayıs ayı olağan toplantısı, dün saat 10’da Aşkıdil Akarca Sahnesi’nde yapıldı. 24 ana ve 10 ek gündem maddesiylle toplanan Meclis, 2015 Mali Yılı Kesin Hesap Cetvelleri, görüşülmek üzere Plan Bütçe Komisyonu’na sevkedildiği için, kapatılmadı. Gündem maddelerini görüşen meclis, 20 Mayıs tarihinde, Komisyondan gelecek raporu görüşmek üzere tekrar toplanarak meclis toplantılarına devam edecek.

 

“Haklı bir eleştiri değil”

Meclis toplantısının başında, Belediye Başkanı Muhammet Tokat, geçen mecliste görüşülen ve kabul edilen Milas Belediyesi’nin 2015 Faaliyet Raporu’na, AKP Meclis Grubu’nun yaptığı itirazi kayıtlarla ilgili olarak, yazılı olarak da hazırladığı cevap metni ile ilgili bilgi verdi.

AKP Grubunun bir eleştirisinin, 2015’de eski köy yeni mahallelere yapılan hizmetlerde azalma olduğu şeklinde olduğunu belirten Başkan Tokat, bunun haklı bir eleştiri olmadığını, çünkü Milas’ın büyük altyapı projesi bittiği için, Belediye’nin imkanlarının büyük kısmının, üstyapının bir an önce yapılması ve Milas’ın yollarının toplarlanmasına yoğunlaştırılacağını ve bu nedenle de kırsal mahallelere bu dönemde daha az yatırım gideceğini başından belirttiklerini belirtti. Altyapı sonrası Milas’ın içinin büyük ölçüde toparlanması sonrasında, 2016’da kırsal mahallelerimize daha fazla hizmetin planlandığını ve bunun önümüzdeki dönemde görüleceğini kaydetti.

 

“Teknolojik gelişmeleri takip zorunluluğu”

Başkan Tokat, bir diğer eleştirinin, Labranda işletmesinin üretiminde düşüş olduğu şeklinde olduğunu, bunun nedeninin şişeleme tesislerinin yenilenmesi nedeniyle kış aylarında 3 aylık bir ara verilmesinden kaynaklandığını, ama aynı dönemde damacana üretiminde artış olduğunu belirterek, bu sektördeki ülke çapında devam eden teknolojik gelişmeleri takip zorunluluğu olduğunu ve bazı bölümlerin tekrar yeni teknoloji ile yenileneceğini, bunların da önemli rakamlar tuttuğunu belirtti.

 

Temizlik İşleri

Temizlik İşleri’ne yapılan eleştirilerin ise büyük haksızlıklar içerdiğini belirten Muhammet Tokat, bu birimin büyükşehir yasası öncesi 60 bin hektarlık bir alanda atık toplama çalışması yaparken, büyükşehir yasası sonrası 210 bin hektarlık bir alanda bu çalışmayı sürdürdüğünü, elindeki araç sayısı ve yaşı geçmiş araçlarla çalışıldığı için yeni yapılanma gerektiğini ve süreç içinde bunların da yapılarak, oldukça etkin bir hizmet üretildiğini düşündüğünü belirtti.

 

Başkan Tokat, devamla, şunları söyledi:

“Belediye alacaklarının tahsilinde sıkıntı yaşanması konusu ise, hukuk birimimizin olumsuzluklarından değil, başka nedenlerden kaynaklıdır. Su konusundaki takiplerimiz, büyükşehire geçmesinden sonra, büyükşehire aktarılmış olup, bu nedenle takip sayısında azalma vardır. Bunun dışında, kadromuza yeni bir avukat daha eklenmiş olup bütün takibatlar yapılmaktadır. Ancak alacakların tahsilindeki en önemli neden, kanaatimizce, vatandaşların ödeme yapamayacak kadar ekonomik sıkıntı içinde olmalarından kaynaklanmaktadır.

 

“Spekülasyona son vermek gerekiyor”

“Bütçe gelirlerimizde büyük bir azalma olması, büyükşehir yasasından kaynaklıdır. İller Bankası’ndan gelen payların arttığı iddiası da gerçekleri yansıtmamaktadır. Bir kere su gelirleri, büyükşehir yasası ile tamamen MUSKİ’ye geçmiş olup belediyemizin en büyük gelir kayıplarından biridir. İkincisi, büyükşehir yasası gereği, geçmişte mücavirimizdeki ikinci konut alanlarından aldığımız emlak vergileri ve harçlarını, 5 yıllık muafiyet nedeniyle alamıyoruz. Bu ikisi, çok önemli bir gelir kaybı olarak ortadadır. İller Bankası’ndan gelen paylar sözde artmıştır. Ama gerçekte bir artış olmadığı gibi, 2014 rakamlarının halâ gerisindedir. Şöyle ki, 2014 yılı sonu (Mart) itibariyle, İller Bankası’ndan Milas ve 5 belde belediyesi payları şöyledir:

Bafa 51 bin, Beçin 132 bin, Güllük 148 bin, Selimiye 147 bin, Ören 91 bin, Milas 1 milyon 816 bin. Bu altı belediyenin 2014 Mart ayı sonu itibari ile aldığı İller Bankası payı toplam 2 milyon 387 bin liradır. Bu belde belediyeleri kalktıktan sonra 150 bin kişilik Milas Belediyesi’nin 2015 Aralık ayındaki İller Bankası payı ise 2 milyon 312 bin TL’dir. Yani bizim İller Bankası payımız, 2014 yılı Mart ayına göre daha düşük durumdadır. Yani, artık bu konuda spekülasyona son vermek gerekiyor.”

 

Gündemdeki bazı konularla ilgili alınan kararlar

Belediye Başkanı Muhammet Tokat, açıklamalarının sonunda, “Bütün bu sıkıntılı sürecimize karşın, belediyemizin 2015 yılı faaliyetlerinin göğsümüzü kabartacak durumda olduğunu rahatlıkla söyleyebiliyorum” dedi.

Başkan Tokat’ın açıklamaları sonrasında, gündem maddelerinin görüşülmesine devam edildi.

Pekçok büfe yeri talebi ve imarla ilgili dosyaların görüşüldüğü dünkü mecliste, önemli bazı kararlar şu şekilde gerçekleşti.

Daha önce Büyükşehir mi, Milas Belediyesi mi yoksa DSİ tarafından mı belirleneceği belli olmayan Kaymakkavağı sulama suyunun Milas Belediyesi’nce dağıtımının yapılmasının kesinleşmesi nedeniyle, su ücret tarifesi toplanması gündeme geldiğinden, başkanın önerisi ile 85 TL ve sezonluk 400 TL olarak belirlendi.

Bir başka gündem maddesi, bazı kurumların dilekçe ile müracaat ederek ilçemizdeki Zincir Mağazaların açılış-kapanış saatlerinin belirlenmesi talebi ile ilgili olarak oluşturulan komisyonun, bu yönde bir karar almanın Belediyenin görevlerinden olmadığı yönündeki raporu sonrası, Belediye Meclisi, başkanın talebi üzerine, konunun Encümene havale edilmesine karar verdi.

Bir başka gündem maddesi, Ören mahallesindeki içkili yerler bölgeleri haritası ile ilgili komisyonun hazırladığı raporun görüşülmesi idi ve rapor görüşülerek kabul edildi.

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Site en altı
yukarı çık