‘Medeni Kanun’un kabul edilişinin 91’inci yılı dolayısıyla …
ÖNDER Haber / Melih KAŞKAR -

Medeni Kanunun kabul edilişinin 91’inci yılı dolayısıyla CKD Milas Şube Başkanı Gülden Sökelioğlu tarafından yazılı bir açıklama yapılırken, Muğla Büyükşehir Belediyesi’nce de düzenlenen söyleşiye konuşmacı olarak Araştırmacı-Yazar İlknur Güntürkün Kalıpçı katıldı.
“Türk kadınları;
artık uyanma zamanı!”
Milas Şubesi Başkanı Gülden Sökelioğlu, Medeni Kanun’un kabul edilişinin 91’inci yıldönümü dolayısıyla yazılı bir açıklama yaparak, “91 yıl önce kabul edilen Türk Medeni Kanunu ile kadınların kazandığı haklar birer birer elinden alınıyor” dedi…
Medeni Kanunun kabulünün yıldönümü nedeniyle CKD Milas Şube Başkanı Gülden Sökelioğlu yazılı bir açıklama yaptı. Açıklamasının giriş bölümünde, İsviçre örneğinden hareketle hazırlanıp 17 Şubat 1926’da kabul edilen Türk Medeni Kanununun 4 Ekim 1926 tarihinde yürürlüğe girdiğini belirten Sökelioğlu, daha sonra şu görüşlerini dile getirdi:
Peki, Türk Medeni Kanunu ile Türk kadınları hangi hakları kazandı?
Tek eşli evlilik ve resmi nikah getirildi; böylece modern ailenin temeli atılmıştır. Boşanmada düzenleme yapılmış; kadına da hak tanınmıştır. Mirasta kız ve erkek çocuklarının eşit pay almaları sağlanmıştır. Mahkemede 2 kadının şahitliği 1 erkeğin şahitliğine bedel iken; bu konuda eşitlik sağlanmıştır. Kadınlara istediği işte çalışma hakkı getirilerek, sosyal ve ekonomik yönden kadın ve erkek arasında eşitlik sağlanmıştır.
Peki, Türk kadınları, Medeni Kanun ile kazandığı haklarını ne kadar koruyabildi?
Çok eşli evlilik ve imam nikahının yaygınlaştırılmasıyla, kadının evlilik güvencesi ortadan kaldırılmaktadır. Boşanmak isteyen kadınlara uygulanan şiddetin cezasız kalması; şiddetin yaygınlaşmasını sağlamaktadır. Serbest çalışma adı altında ve çok çocuk doğurması istenerek, çalışma hayatından uzaklaştırılmaktadır. Evlenme, boşanma, miras ve nafaka işlerinde de kadın güvencesiz bırakılarak, eşitlik yok edilmektedir. ‘4+4+4’lü eğitim modeli ile çocuk yaştaki kızların evlendirilmesi ile kız çocuklarının okuması engellenmekte; modern ailenin temeli yıkılmaktadır. Medeni Kanun’un, laik hukuk sistemi sürekli değiştirilerek; dini- örfi hukuk kuralları uygulanmakta ve kadının hakları elinden alınmaktadır.
91 yıl önce kabul edilen Türk Medeni Kanunu ile kadınların kazandığı haklar birer birer elinden alınıyor.
Türk kadınları; artık uyanma zamanı. Eğer haklarına sahip çıkmazsan; yarın çok geç olacak. Kadınlar, bilinçli ve birlik olduğu sürece; düşüncelerine ve bedenine zincir vurmak isteyenlere engel olacaktır. Biz Cumhuriyet Kadınları olarak; Atatürk’ün kadınlara sunduğu hakları koruyacağımıza söz veriyoruz.
“Türk Medeni Kanununun
kabulü ve Atatürk’ün rolü”
Medeni Kanunun kabulünün 91’inci yılı nedeniyle Muğla Büyükşehir Belediyesi tarafından bir söyleşi düzenlendi. Söyleşiye Araştırmacı Yazar İlknur Güntürkün Kalıpçı katıldı.
Medeni Kanunun kabulünün yıldönümü nedeniyle Bodrum’da bir söyleşi düzenlendi. Program, 15 Şubat Çarşamba günü Heredot Kültür Merkezi’nde saat 20’de başladı.
Araştırmacı-Yazar İlknur Güntürkün Kalıpçı’nın katıldığı “Türk Medeni Kanununun kabulü ve Atatürk’ün rolü” konulu söyleşi, Bodrumlu vatandaşlar tarafından yoğun ilgi gördü.
Söyleşi ve panellerle ülkenin önde gelen yazarlarını vatandaşlarla buluşturan Muğla Büyükşehir Belediyesi’nin bu tür etkinliklerinin devam edeceği belirtildi.





