MEMDER Başkanı Kırkık: “Bölgemiz 2023 yılında tam bir yatırım alanı olacak”

Milas Emlak Müşavirleri Derneği Başkanı Mehmet Kırkık, son bir yılda sürekli artan konut fiyatları, tapu işlemleri ve yasal düzenlemelerle ilgili bir değerlendirme yaptı. Kırkık; “Milas Tapu Müdürlüğü yapılan işlem sayısına göre Türkiye’de Alanya'dan sonra ikinci sırada tamamlayarak Denizli bölgede ikinci sırada yer aldık” dedi. Kırkık, 2023 yılında bölgemizin çok revaçta tam bir yatırım alanı olacağını da ifade etti. Öte yandan 2022 yılı içerisinde Milas Tapu Müdürlüğü’ne 71 bin 720 başvuru yapıldığı, yapılan bu işlemlerden 11 milyon 461 bin 098 TL döner sermaye, 252 milyon 371 bin 154 TL Tapu Harcı ve 5 milyon 091 bin 201 TL damga vergisinin hazineye gelir olarak iletildi öğrenildi.

MEMDER Başkanı Kırkık: “Bölgemiz 2023 yılında tam bir yatırım alanı olacak”
  • 06 January 2023, Friday 14:51

Milas Emlak Müşavirleri Derneği Başkanı Mehmet Kırkık, yazılı bir açıklama yaparak geride bıraktığımız 2022 yılında emlak sektöründeki gelişmeleri değerlendirdi. Dernek Başkanı Mehmet Kırkık’ın konuya ilişkin yaptığı yazılı açıklama şöyle:

MİLAS’TAN HAZİNEYE 252 MİLYON 371 BİN 154 TL TAPU HARCI

“Öncelikle 2023 yılının başta emlak sektöründe emek harcayan arkadaşlarımız olmak üzere tüm halkımıza; sağlık, mutluluk, huzur dolu ve bol kazanç getirmesini diliyorum.

Emlak Sektörü 2022 yılının ilk çeyreğinden itibaren oldukça hareketli geçti. Öyle ki Milas Tapu Müdürlüğü yapılan işlem sayısına göre Türkiye’de, Alanya'dan sonra yılı ikinci sırada tamamlayarak, Denizli Bölgede ikinci sırada yer aldı. 71.720 başvuru,  51.672 yevmiye ile birçok ili geride bırakmıştır.

Yapılan bu işlemlerden 11.461.098 TL döner sermaye, 252.371.154 TL Tapu Harcı ve 5.091.201 TL damga vergisi Milas Tapu Müdürlüğünce hazineye gelir olarak geçmiştir.

Bu orana göre geçen yıl, bir önceki yıla göre satışlarda gözle görülür sayısal bir artış rakamlara yansımıştır. Milas çok geniş bir alana sahip olduğu için arazide oldukça fazla durumda ve doğal olarak bu satışların neredeyse  %90'ı arazi satışları olarak gerçekleşmiştir.

Tarla ve zeytinlik satışlarında zeytinyağı satış fiyatlarının yüksek rakamlara ulaşması ve üretici için ciddi bir gelir kaynağı haline gelmesi de bu satışlarda etken olmuştur.

BEKLEYİP GÖRECEĞİZ

Bu süreçte konut satışları maalesef durağan seyretmiştir. Artan konut fiyatları ve yüksek faiz oranları bu durağanlıkta başlıca etken olurken, konut piyasasında yeni açıklanan ‘Benim Evim Projesi’ ile hareket sağlanacak mı bekleyip göreceğiz. Sektör temsilcileri ve uzmanların görüşlerine göre çok fazla hareket sağlayacağı düşünülmüyor. Benim kişisel görüşüm de bu doğrultudadır. Böyle düşünülmesinin en önemli nedeni, düşen faiz oranlarının haberini alan müteahhit veya ev sahiplerinin fiyatlara zamları çoktan yapmasıdır. Geçtiğimiz yıllarda yaşadığımız olayların aynısı yaşanacak gibi görünüyor.

Öte yandan açıklanan yeni projeye göre % 75 birikimi olmayan biri %0.69 faiz oranı dahi olsa ödemede zorluk çekecek olup kredi kullanmada zorlanacaktır.

Satışların durağan olmasının bir diğer sebebi de 31.05.2022 tarihinde çıkarılan 538 sayılı Vergi Usul Kanunu kapsamında yapılan düzenleme sonrası yayınlanan tebliğdir.

Neyi kapsıyor bu tebliğ kısaca özetlersek; ilan siteleri ve sosyal medya sahipleri her ayın sonunda Gelir İdaresi Başkanlığına (B Trans) üzerinden sitelerindeki bütün ilanları silinenler ve düzenlenenler dahil şu kadar ilan var, şu kadar aktif, şu kadar pasif şeklinde bilgi verecekler.

Gelir idaresi bu ilanları kontrol ederek satışlardaki ilan tutarlarını karşılaştırarak % 20 tolere edilir rakamlara ses çıkarılmayıp, farklı olanları görüşmeye davet ederek hesap soracaktır.

Aynı zamanda ilan giren emlakçı doğru bilgi girecek, ilan girerken satıcının bütün bilgilerini de ilana girecektir ancak ilan siteleri hala satıcı ile ilgili sütun açılmadı. Yani biz ilan girerken bahse konuya ait tapunun ada parsel numarası, satıcının adı soyadı, TC no ve telefonunu yazmamız isteniyordu fakat ilan siteleri yazılımda bunu henüz sağlayamadılar.

Aynı zamanda Emlakçı da faturayı ilandaki tutar üzerinden kesmesi istenmektedir. 538 sayılı tebliğ işleyiş olarak satıcıları endişeye sevk etmiş olup alelacele, panikle ve birçok kişi ilanlarını kaldırdı fakat 31 Mayıs 2022 tarihi itibari ile ilanlarda ki bütün bilgiler arşive alınmıştı. Bu bilgileri o tarihten sonra kaldırmak çok fazla bir önem arz etmedi.

Tabi aslında olması gereken işler bunlar ama yetkililer öncelikle bu tebliği çıkarmadan önce bu işin alt yapısını hazırlamak zorundalardı. Nedir bunlar diye soracak olunursa? Her şeyden önce tapu alım-satım harçları toplam da %1 veya 1,5 olarak düzenlenmeli.

Asıl mesele 5 yıl içinde alınıp satılan mülklerden alınan Gelir İrat vergisi diyor ki ‘devlet bir yılda (2022 yılı için) 25.000 TL kar edebilirsin bunun üstündeki kardan ben vergi alırım.’ Hal böyle olunca herkes Belediye rayiç bedeli üzerinden alım-satım işlemini gerçekleştirmektedir.

HİÇ KİMSE VERGİ KAÇIRMADAN TAM OLARAK SATIŞI YAPACAKTIR

Zaten son iki yılda artan Emlak fiyatları gerçek fiyattan iki üç yıl önce alım satım yapsa bile çok aşırı bir fark oluştu yani iki yıl önce 500 bine satılan bir gayrimenkul şuan 3-4 milyon bunun %35-40 vergi boyutunu düşünce ciddi bir vergi ödemesi ile karşı karşıya kalınacaktır. Bu işin önlemini de söyleyelim; devlet dese ki 31.05.2022 tarihinden önceki alım satımlardan geriye dönük vergiyi %35-40 değil de %2-3 olarak alacağım. Gelsin herkes yaptığı işlemin beyanını ona göre versin dese Tapu harçları da %1-1,5’lara çekilirse hiç kimse vergi kaçırmadan tam olarak satışı yapacaktır. İşler böylelikle düzene girer diye düşünüyorum.

2023 HAREKETLİ BİR YIL OLACAK

Bununla birlikte 01.01.2023 tarihinden itibaren Ekspertiz Raporu olmadan satış olmayacak şeklinde bir haber çıktı. Böyle bir durum şuan için yok ama ilerleyen yıllarda 2024-2025 gibi böyle bir uygulama da gelebilir.

Şuan için yabancı biri alım satım yaparken bu uygulama yapılıyor ama Türkiye’de tüm işleri yapacak düzeyde eksper sayı olarak zaten yok! O yüzden şuan için böyle bir uygulamanın söz konusu olacağını düşünmüyorum.

Toparlayacak olursak 2023 yılında bölgemiz hakikatten çok revaçta tam bir yatırım alanı olarak tüm gözler üstümüzde olacak. Yine arazi satışlarının çok hareketli olacağını düşünüyorum.

YETKİ BELGESİ OLMAYANLAR TARAFIMIZDAN TAKİP EDİLİYOR

Büyük bir parantez açarak; market plus, instagram, facebook ve twitter gibi sosyal medyalarda ilan girenler sürekli tarafımızdan takip ediliyor. Taşınmaz Ticareti Yetki Belgesi olmadan emlakçılık yapılamaz bunun altını çizmek istiyorum.

Mesleki Yeterlilik belgesi Seviye 5 alan arkadaşlar yetki belgemiz var diyip Emlakçılık yapmaya çalıştıklarını üzülerek duymaktayız.Seviye 5 belgesi Emlakçılık yapmak için sadece birinci basamak olup o belgeyle herhangi bir emlak firmasında  Emlak Danışmanı olarak sigortalı olarak çalışabilirsiniz Ofis açacaksınız ekstradan 100 Saatlik eğitim Sertifikası ilk orta ve lise mezunları bir yıl Üniversite mezunları altı Ay Staj yaparak Ondan sonra Ofis tutup vergi oda kaydı yapmak suretiyle asıl alınması gereken Taşınmaz Ticareti Yetki Belgesi alarak Emlakçılık yapabilirler.

Bütün ilan siteleri ve sosyal medyalar takip altındadır. Yeni yılda cezalar kalem kalem artmış olup geçtiğimiz yıl 8.800 TL olan cezalar yeni yılda  16.000 TL civarına çıkartılmıştır. Ve her bir kalem için ayrı ayrı ceza kesilecektir.

YETKİ ANLAŞMASI İMZALAMAKTAN ÇEKİNMESİNLER

Resmi Emlakçı arkadaşlarım lütfen sakın ola ki satıcı ile yetki anlaşması yapmadan ilan girmeyin. Alıcılara yer gösterme sözleşmesini mutlaka imzalatın yoksa herhangi bir şikayet konusu olursa her bir kalem için cezai işlemle karşı karşıya kalabilirsiniz.

Yerlerini satacak mülk sahiplerinden de bir şey istirham etmek istiyorum. Tanıdığı, bildiği güvendiği bir resmi Emlakçı arkadaşımıza yetki anlaşması imzalamaktan çekinmesinler. Her iki tarafı resmiyet altına almak sağlıklı bir satış için en doğrusu olacaktır.

Son söz olarak Milas Tapu müdürlüğünde çalışan müdür, müdür yardımcısı ve memurlarını canı gönülden kutluyorum. Hakikaten az sayıda personel olmasına rağmen müthiş bir istatistik elde ettiler. Yaptıkları fedakarca görev anlayışından dolayı şahsım ve meslektaşlarım adına şükranlarımı sunuyorum.

Yeni yılda her şeyin gönlünüzce olması dileklerimle tüm halkımızı ve sektör paydaşlarımızı saygı ve sevgiyle selamlıyorum.”

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Site en altı
yukarı çık