Image Slider
Fevzi Topuz
Mehmet Cayirli
Durmus Ozdemir
Ahmet Aras

Metin Ergun’dan Bakan Selçuk’a Hüdayi Baş önergesi

İYİ Parti Muğla Milletvekili Prof. Dr. Metin Ergun, Hüdayi Baş’ın ölümüyle sonuçlanan baskı olayıyla ilgili olarak Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’un yazılı olarak yanıtlaması istemiyle, TBMM Başkanlığı’na bir soru önergesi verdi. Önerge şöyle:

Metin Ergun’dan Bakan Selçuk’a Hüdayi Baş önergesi
  • 12 September 2020, Saturday 9:32

“Muğla Olgunlaşma Enstitüsü Müdür Vekili Hüdai Baş 8 Eylül 2020 tarihinde kalp krizi geçirerek hayatını kaybetmiştir. Hüdai Baş’ın hayatını kaybetmesinin Olgunlaşma Enstitüsü için personel alımında kendisine dikte edilen  torpil listesine karşı çıkması sebebiyle amirleri ile yaşadığı sıkıntıların sebep olduğu ve bu sıkıntılar neticesinde kalp krizi geçirdiği iddia edilmektedir.

Konu ile ilgili basına yansıyan iddialar özet olarak şu şekildedir;

Daha önce Milas'tan Muğla Olgunlaşma Enstitüsü’ne Müdür Vekili olarak atanan Hüdai Baş'ın, bu kurumdaki başarılı çalışmalarından dolayı Bakanlığınızdan asil müdürlük kadrosu talep edildiği ifade edilmektedir.

Hüdai Baş için müdürlük kadrosu beklenirken, Muğla Olgunlaşma Enstitüsü için 4 kişilik Usta Öğretici kadrosu için sınav yapılmıştır. Bu sınavda başarılı olanların listesinin 28 Ağustos 2020 tarihinde ilan edilmesi gerekirken, Menteşe İlçe Milli Eğitim Müdürü ve Komisyon Başkanı da olan kamu personeli tarafından listeye müdahale edilerek değişiklik yapılmak istenmiştir. Hüdai Baş ise kurum yöneticisi olarak sınavda başarı elde edenlerin listede olmasını ve bu isimlerin göreve başlaması gerektiğini ifade etmiştir.

Bunun üzerine Olgunlaşma Enstitüsü Müdür Vekili Hüdai Baş, Muğla İl Milli Eğitim Müdiresinin makamına daveti üzerine Müdire hanım ile bir görüşme yapmıştır. Bu görüşmede Muğla İl Milli Eğitim Müdiresi de Menteşe İlçe Milli Eğitim Müdürü ile aynı şekilde listede değişiklik yapılması gerektiğini ifade etmiştir. Hüdai Baş ise bunun kamuda liyakat prensiplerine ve hukuka aykırı olduğunu, sınavda başarılı olan ve ehil isimlere haksızlık anlamına geleceğini ifade etmiştir. Muğla İl Milli Eğitim Müdiresi ise Hüdai Baş’ın bu tavrına karşılık “işine gelmiyorsa, prensiplerine uymuyorsa istifa et git” demiştir. Bununla birlikte, Muğla İl Milli Eğitim Müdiresi ile Baş'ın yaptığı görüşmede kadrolu müdürlük atamasının Bakanlığa iade edildiği müteveffa Baş'a söylenmiştir. Bu görüşmeden sonra Hüdai Baş’ın rahatsızlanarak hastaneye kaldırıldığı iddia edilmektedir.

Karşı karşıya kaldığı bu durum Hüdai Baş tarafından Menteşe Kaymakamlığı'nı bilgilendirmek üzere kaleme aldığı dilekçede de aynı şekilde ifade edilmektedir. Ayrıca dilekçeye ek olarak Hüdai Baş'ın,  Usta Öğretici sınav sonuçlarına müdahale edilmek ve başarı elde edemeyenlerin listeye yazılmak istendiğini bu sebeple listenin yayınlanmasının engellendiğini Milli Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürü Yusuf Büyük’e WhatsApp üzerinden aktardığı, Yusuf Büyük’ün de cevaben, ‘uygundur yayımla hocam, kim hak ettiyse o girsin, ben arkandayım, genel müdürümüzün talimatı de’ ifadelerini kullandığı belirtilmektedir

Stres ve psikolojik baskı dolu bu sürecin sonunda Hüdai Baş'ın kalp krizi geçirerek hayatını kaybettiği belirtilmektedir.

  Bu bilgiler çerçevesinde;

  1. Muğla Olgunlaşma Enstitüsü Müdür Vekili Hüdai Baş’ın vefatı ile ilgili basına yansıyan bu iddialar doğru mudur?
  2. Söz konusu personel alım sınavında başarılı olan isimler kuruma alınmış mıdır?
  3. Bakanlığınızı zan altında bırakan bu kayırmacılık ve usulsüzlük girişimi ile ilgili Bakanlığınız tarafından bir soruşturma başlatılmış mıdır?
  4. Normal bir hukuk devletinde çok büyük bir kamu skandalı olan bu tarz olaylarla ilgili görev yaptığınız süre içinde Bakanlığınız tarafından şimdiye kadar kaç soruşturma yürütülmüş ve kaç yetkili bu soruşturmalar neticesinde ne tür yaptırımlarla cezalandırılmıştır?”

 

Editör: Şahin ŞAHİN
Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Site en altı
yukarı çık