Milas Belediyesi Haziran Meclisi yapıldı

ÖNDER Haber / A. Coşkun EFENDİOĞLU -

Milas Belediyesi Haziran Meclisi yapıldı

Meclis’te, DSİ’nin Milas Ovası Sulama Kanalı için kamulaştırma bedelleri konuşuldu … Seçim öncesi hükümetçe çıkarılan ‘İmar Affı’ ile ilgili yayınlanan tebliğ hakkında, İmar Komisyonu Başkanı Enver Tuna tarafından bilgilendirme yapıldı ...

Milas Belediye Meclisi, dün saat 10’da, Belediye Toplantı ve Düğün Salonu’nda, 13 asıl, 4 ek gündem maddesiyle toplandı. Dünkü meclise üç önemli konu damgasını vurdu.Diğer imarla ilgili konular, görüşülmek üzere imar komisyonuna gönderilirken, İmar Komisyonuna daha önce gönderilen konularla ilgili İmar Komisyonu Raporları da görüşülerek karara bağlandı.

 

“Kadın Dayanışma Merkezi””

Birinci konu, Milas Belediyesi’nin Sosyal Yardım İşleri Müdürlüğü bünyesinde kurmakta olduğu “Kadın Danışma Merkezi” ile ilgiliydi. Belediye Başkan Yardımcısı Zeynep Çınar başkanlığındaki bir komisyonca hazırlanan Kadın Danışma Merkezi’nin yönetmeliği, Meclis tarafından görüşülerek oybirliği ile kabul edildi.

 

Oybirliğiyle ‘Plan Bütçe Komisyonu’na sevk edildi

İkinci konu, Devlet Su İşleri 21. Bölge Müdürlüğü’nce yürütülen, Milas Ovası Sulama Projesi için, Milas Belediyesi’ne ait olan ovadaki çeşitli arazilerin, sulama kanalı geçen bölgelerinin kamulaştırılması amacıyla belirlediği fiyatlardı.

DSİ 21. Bölge Müdürlüğü’nün belirlediği kamulaştırma bedelleri kabul edilseydi, belirlenen bu arazilerin, bu bedel karşılığında devir edilmesi gerekiyordu. Bununla ilgili 3 ayrı gündem maddesi vardı. Belediye Başkanı Muhammet Tokat, bu konunun sadece Milas Belediyesi’ni değil, ovada yeri olan pek çok vatandaşı da ilgilendirdiğini belirterek, “Biz bu rakamları kabul ettiğimiz taktirde vatandaşlar için de emsal olabilir. Ama bize bu rakamlar çok az göründü. Evet bir kamu hizmeti olduğu için biz bunu kabul edebiliriz, ama vatandaşlar için emsal olduğunda sıkıntı doğabilir. Bu nedenle, biz bu talepleri, Plan Bütçe Komisyonu’na sevk edelim.Bu rakamlar orada bir gözden geçirilsin ve onların vereceği rapora göre, önümüzdeki mecliste ele alalım’ dedi. Öneri oybirliği ile kabul edildi.

 

‘İmar Barışı’ bilgilendirmesi

Belediye Başkanı Muhammet Tokat, Haziran Meclisi’ni kapattıktan sonra söz alan Milas Belediye Meclisi İmar Komisyonu Başkanı Enver Tuna, “Bu sabah, vatandaşların da ‘İmar Affı’ ya da ‘İmar Barışı’ olarak bildiği konuyla ilgili olarak 3 sayfalık bir tebliğ yayınlandı. Bu konuyla ilgili olarak, bunun önemli bazı noktaları hakkında bilgi vermek istiyorum, dedi.

Enver Tuna, özetle şunları söyledi:

“Kısaca bazı başlıklar halinde, en önemli kısımlara değinmek istiyorum. İmar barışına Yapı Kayıt beldesi almak için 30.10.2018 tarihine kadar müracaat edilecek ve Yapı Kayıt belgesi için 31.12.2018 tarihine kadar harç yatırılacak. Yapı Kayıt belgesi 31.12.2017 tarihinden önce yapılan yapılar için alınabilecek.

Başvuru ise e-devlet üzerinden veya Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ne yapılacak.

Yapı Kayıt bedeli, yapının bulunduğu arsanın emlak beyan değeri ile binanın hesaplanacak değeri toplamı üzerinden ticari kullanımlar için % 5, konutlar için % 3 olarak hesaplanacak.

Yapının yaklaşık maliyet bedeli belirlenirken birim maliyet bedeli;

1)Tarımsal amaçlı basit binalar için 200 TL / m2

2)1-2 katlı binalar ve basit sanayi yapıları için 600 TL / m2

3)3-7 katlı binalar ve entegre sanayi yapıları için 1000 TL / m2

4)8 ve daha yüksek katlı binalar için 1600 TL/m2

5)Lüks binalar, villa, alışveriş kompleksi, hastane, otel ve benzeri yapılar 2000 TL / m2

6)Güneş Enerjisi Santralleri (GES) 100.000 TL / MW esas alınmak suretiyle hesaplanır.

Yapı kayıt belgeleri, Belediye ve Maliye hazinesi adına kayıtlı arsalar üzerine yapılmış yapılar ile kendi arsası içersine yapılmış yapılar için alınabilecek.Üçüncü şahısların arsalarına yapılmış yapılar için alınamayacak.

E-Devlet kapısı üzerinden yapılacak müracaatta gereken bilgiler ise şöyle:

1)e-devlet şifresi,

2)Geçerli bir cep telefonu numarası,

3)Geçerli bir e-posta adresi,

4)Beyan edilecek yapının adresi,

5)Tapusu varsa ada ve parsel bilgileri,

6)Toplam inşaat alanı; konutların ve işyerlerinin ayrı ayrı toplam alanları (m2),

7)Yapıdaki konut ve işyeri sayısı,

8)Arsa/Arazinin emlak vergi birim değeri (TL/m2) (ilgili belediyesinden alınabilecektir),

9)Yapının bulunduğu arsanın alanı; varsa tapudaki alan, yoksa beyan edilecek alan (m2),

10)Yapı sınıfı (sistemin sunacağı seçeneklerden seçilecek),

11)İmar mevzuatına aykırılığın tarif edilmesi,

12)Yapıyı gösteren ve ayrılık kısmını gösteren birer adet fotoğraf. (Fotoğrafların dosya formatı .jpg, .jpeg veya .png olmalıdır.)”

Başkan Tokat da, tebliğin yeni yayınlandığını, iyice inceledikten sonra Belediye olarak vatandaşlara dönük daha geniş bilgilendirmenin yapılacağını, ama vatandaşların şimdiden bilmesi gereken en önemli konuların, bu durumun, 31 Aralık 2017’den önce yapılan yapılarla ilgili olduğunu, müracaatların Belediye’ye değil Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüklerine yapılması gerektiğini ve son müracaat tarihinin de 31 Ekim 2018 olduğunu bilmeleridir” dedi.

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Site en altı
yukarı çık