“Milas için çalışıyoruz!”
Adem KANKAYNAR / A. Coşkun EFENDİOĞLU -

Milas Ticaret ve Sanayi Odası’nın 9 Ekim’de yapılacak olan seçimleri için Başkan ve Meclis Grubu adayları netleşiyor. MİTSO’nun mevcut Yönetim Kurulu Başkanı Reşit Özer, resmen adaylığını açıklarken, Meclis grubunda yer alan isimleri de kamuoyuna tanıttı.
Çöllüoğlu Hanı’nda düzenlenen kokteyl ile adaylığını açıklayan ve Meclis grubunda yer alan isimleri kamuoyuna tanıtan Reşit Özer, 4 yıllık görev süresi içerisinde yaptıklarını ve yeniden seçilmesi halinde neler yapacaklarını anlattı.
MİTSO’nun 9 Ekim’de yapılacak Meslek Grupları seçimlerine, “Mustafa Yüksel – Reşit Özer ve Arkadaşları” grubu olarak girecekleri açıklanırken, seçimler için henüz grup arkadaşlarıyla birlikte açıklama yapmamakla birlikte, önceki hafta aday olduğunu açıklayan ve mevcut MİTSO Meclis Üyesi olan Halil İbrahim Gülen de aday.
Milas Belediye Başkanı Muhammet Tokat, Milas Cumhuriyet Başsavcısı Bilal Gümüş, eski dönem Muğla milletvekilleri Fevzi Topuz ve Hasan Kökten, eski dönem Milas Belediye Başkanı Ünal Çetin ve yine eski dönem Beçin Belediye Başkanı Önder Tireli, eski dönem MİTSO Başkanları Avni Duygulu ve Güner Buldanlı, Milas Garnizon Komutanı V. Yarbay Emel Demirkıran, Milas İlçe Milli Eğitim Müdürü İsa Bal, Milas Mal Müdiresi Güliz Akat, Milas Yörük Obaları Derneği Başkanı Erkan Turgut, Milas Muharip Gaziler Derneği Başkanı Mehmet Sarban, Milas Muhtarlar Derneği Başkanı Mehmet Çoban, Güllük Liman İşletmeleri Müdürü Nevzat Balkır, Milas Emlakçılar Derneği Başkanı Hadi Karasu, bazı Mahalle Muhtarları, Milas Esnaf Odaları Başkanları ve iş dünyasından çok sayıda davetlinin katıldığı aday tanıtım toplantısı, saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşımızın okunmasıyla başladı.
9 Ekim’de yapılacak olan seçimlerde yeniden aday olan mevcut Oda Yönetim Kurulu Başkanı Reşit Özer, konuşmasının büyük bir bölümünü, 4 yıllık görev süresi içinde yaptıklarına ayırırken, konuşmasının son bölümünde ise yeniden seçilmeleri halinde neler yapacaklarını anlattı.
Başkanlığa yeniden aday olan Reşit Özer; “2013 yılının Mayıs ayında göreve geldiğimizde, arkadaşlarımla beraber oturup, ‘Acaba Milas için neler yapabiliriz’ diye bir program hazırladık. Bu 4 yıllık süreçte neler yaptığımızı kısaca aktarmak istiyorum.
Öncelikle Akreditasyon Belgesi’ni aldık. Türkiye’de 365 tane oda var ve bu odaların A-B-C dediğimiz hizmet kalitesinin ölçüldüğü bir grubu var. Bu odalardan 250’si bu akreditasyona tabidir. Milas olarak biz de ‘C’ grubunda yer alıyorduk. 2 yıllık bir mücadelenin sonunda ‘B’ grubu Akreditasyon Belgesi almayı başardık. Yeniden seçilmemiz halinde ‘A’ grubu belgesi almak için uğraş vereceğiz.
Hepinizin bildiği gibi 1996 yılında ilk adımın atıldığı Milas Organize Sanayi Bölgesi (OSB) faaliyetinde, bizler 2013 yılında yeniden, dönemin Milas Kaymakamı ve Sayın Belediye Başkanımız ile birlikte çalışmalara başladık. 445 bin metrekarelik bir alanda 55 parsel ile işe başladık. İnşallah 2018 yılı ortalarında diğer parselleri de üyelerimize tahsis ederek, ilçemizde yaklaşık 2 bin insanın çalışabileceği bir iş alanını gerçekleştireceğiz. İnanıyoruz ki OSB tam anlamıyla faaliyete geçtiğinde Milas’ta işsiz insan kalmayacaktır. Bu son derece önemli bir konu olması yanında Milas OSB, tüm Muğla genelinde yapılmakta olan tek organize sanayi bölgesidir. Önümüzdeki Ekim ayının ortalarında elektrik ihalesini de gerçekleştirdiğimizde önümüzde hiçbir engel kalmayacak. Altyapı çalışmaları tamamlandıktan sonra parselasyon işlemine geçeceğiz. Burada; Balık, İnşaat, Zeytin ve Zeytinyağı ve diğer sektörlerle ilgili bütün dağılım yapılacak.
Yılbaşından sonra yürürlüğe girecek
Bir başka ana başlık, büyük marketlerin reyonlarında yer alacak Milas’a ait yöresel ürünler… Biz bu konuda uzun ve geniş kapsamlı bir çalışma yaptık. Başta yağı, balı, halısı, sabunu ve diğer yöresel ürünlerimizin büyük marketlerin raflarında yer alması için 2 yıl önce yine bir proje gerçekleştirdik. İstedik ki bizim ürünlerimiz de bu raflarda yer alsın ve rekabet ortamı doğsun. Bu doğrultuda Ticaret Bakanlığı ve Odalar Birliği’ne görüş ve taleplerimizi sunduk. Biz, rafların yüzde 10’luk bir bölümünde yer almasını talep ettik ancak bakanlık yüzde 1’lik bir düzenlemeyi kabul ettik. Bunu bir başlangıç olarak kabul ediyor ve oranın artması için çabalarımızın süreceğinin bilinmesini istiyoruz. Çünkü bize ait ürünler sadece Milas’ta değil, Türkiye’nin her yerindeki marketlerde yer alacak. İnşallah yılbaşından sonra yürürlüğe girecek, bizler de konunun takipçisi olacağız.
Zeytin - Zeytinyağımız ve Coğrafi İşaret Tescili
Önemle üzerinde durduğumuz bir başka konu ise, zeytin ve zeytinyağımız… Bildiğiniz gibi Milas’ın zeytinyağı şişeden ziyade rafine olarak satılıyordu. Bu durum bizi üzen bir durumdu. Oysa bizler zeytinyağımızın kaliteli olduğunu ve daha üst sınıflarda yer alması gerektiğini biliyorduk. Bu nedenle Milas Memecik türü zeytinyağının Coğrafi İşaretini almak üzere hareket geçtik. 2 yıl gibi bir uğraş neticesinde Milas zeytinyağının coğrafi işaretini almaya hak kazandık. O günlerde 10 tane markamız vardı, bugün 40’a yakın marka değeri taşıyan zeytinyağımız var. Bu konuda zeytinyağı üreticilerimize ‘lütfen erken hasata önem verin ve soğuk sıkım yapın. Böylece kaliteli zeytinyağını elde edelim’ dedik. Şimdilik 4 firmamız Coğrafi İşareti aldı ve yağın litresini 50 - 55 liradan satıyorlar. Yani bugün marka değeri olmayan işletmeler 16 - 17 liradan zeytinyağı satarken, markalaşmış işletmeler çok yüksek fiyata satıyorlar. Önümüzdeki Kasım - Aralık ayında, mahsulün de iyi olacağını düşünerek, coğrafi işareti alan işletme sayımızın 10 olacağını düşünüyoruz. Çünkü zeytinyağında Türkiye’nin 5 markasından biriyiz. Daha fazla markalaşmaya önem vermemiz gerekiyor.
Milas Halısı
Aynı şekilde dünyaca ünlü Milas halısının da coğrafi işaretini almak için girişimleri başlattık. Daha önceden Milas halıların isim hakkı Sümerbank’ta idi. Özelleştikten sonra Sümer Holding’e geçti. 2 yıllık bir takibin sonunda Muğla milletvekillerimiz ve Odalar Birliği Başkanımızın da desteğiyle Milas halılarının da coğrafi işaretini almayı başardık. Şu anda işlemler devam ediyor, yakın bir tarihte sonuçlanacak.
Sadece coğrafi işareti almak yetmez. Bugün ne yazık ki maliyetlerin yüksek olması nedeniyle eskisi kadar köylerimizde Milas halısı dokunmuyor. Bu nedenle GEKA projeleriyle üreticimize iplik ve tezgah desteği sağlayacağız. Böylece unutulmaya yüz tutan Milas halısını yeniden canlandıracağız.
Aydın-Denizli-Yatağan ve Milas demiryolu projesi
2 yıl önce Odalar Birliği tarafından düzenlenen, Sayın Cumhurbaşkanımız ve Başbakanımızın da katıldığı bir toplantıda sunumu ben yapmıştım. O gün, Aydın-Denizli-Yatağan ve Milas demiryolu projesini gündeme getirmiştim. Bu proje gerçekleştiğinde inanın Milas’ın önü daha da açılacak. Önümüzdeki dönem bu projenin de takipçisi olacağız.
‘Nefes Kredisi’
‘Nefes Kredisi’ adı altında üyelerimize, Odalar Birliği’nin de katkılarıyla MİTSO olarak yüzde 0,99 faiz oranıyla kişi başına 150 bin liraya kadar kredi olanağı sağladık.
Beçin Kalesi’nin ışıklandırılması
Her zaman ve her fırsatta vurguladığım bir hususu da sizlerle paylaşmak istiyorum. Tarih, Turizm, Tabiat ve Tarım faaliyetlerini ‘4T’ olarak adlandırıyorum. Bizim bakanlıkça onaylanmış 27 tane ören yerimiz var. Özellikle Beçin Kalesi ve son yüz yılın en büyük buluşu olarak adlandırılan Hekatomnos Anıt Mezarı, bu kentin dünyaca tanıtılması için çok önemli fırsattır. PTT Genel Müdürlüğü nezdindeki girişimlerimizle Hekatomnos resimli posta pulu bastırdık ve tüm yazışmalarımızı bu pullarla yapıyoruz. Yeniden göreve geldiğimizde Beçin Kalesi’nin ışıklandırılması konusunda, ilçemizdeki diğer odalarımızla birlikte işbirliği yaparak bu projeyi hayata geçirmeye çalışacağız.
Diğer bazı çalışmalar
GEKA projesiyle enerji alanında da bazı çalışmalar yaptık. Güneş ve rüzgar enerjisi panelleriyle çok daha düşük maliyetlerle enerji elde etmek için girişimlerde bulunduk. İlçemizdeki zeytinyağı fabrikalarının sahipleriyle bir araya geldik, bu alanda yatırım yapılması için çalışmalar başlatıldı.
4 yılda, 4 bin kişiye giyim-kuşam-erzak ve kırtasiye gibi malzemelerden oluşan yardım paketlerini ulaştırdık.
Üyelerimiz odaya gelmeden tüm işlemlerini internet üzerinden yapabiliyor. Bunun altyapısını oluşturduk. Yani oda üye kaydı, aidat ödeme ve daha birçok işlemi üyelerimiz, internet üzerinden yapabiliyor.
Üyelerimize ve halkımıza ücretsiz olarak odamızda, iş güvenliği ve hijyen kursları verdik.
Fuarlar konusunda gerçekten çok ciddi çalışmalar yaptık. Her yıl düzenlediğimiz tarım fuarımız artık uluslararası fuar statüsünü kazandı. Geçen yıl ilkini düzenlediğimiz yapı fuarı da önümüzdeki yıllarda içerik olarak daha da geliştirilerek kurulacak. Zeytin Hasat Şenliğimiz konusunda da benzer çalışmalar yürütüyoruz.
Yapacaklarımız
Aslında 4 yıllık süreçte yaptığımız daha birçok çalışma var, ancak sizlerin zamanını almamak, sizleri sıkmamak adına bunları anlatmayacağım. Ancak yeniden göreve gelmemiz halinde yapacaklarımızdan bazılarını da sizlerle paylaşmak istiyorum.
OSB ve Doğalgaz
Her şeyden önce OSB’yi tamamlayacak, tüm yönleriyle faaliyete geçmesini sağlayacağız. OSB’nin tamamlanmasıyla birlikte Sanayi Bakanlığımızla bu konuda görüştük, ilçemize doğalgazın gelmesi için uğraş vereceğiz. Böylelikle kış aylarındaki hava kirliliğinin de önüne geçebiliriz.
Milas’a iki fakülte daha …
İlçemizde bir tane yüksekokul, bir tane de fakülte var. Biz, ‘bunlar yetmez’ diyoruz. En azından iki tane fakültenin daha açılması konusunda tüm kapıları zorlayacağız. Neden Milas yüksekokulların, fakültelerin sayıca çok olduğu bir kent olmasın?
Yeni Coğrafi İşaretler
Zeytinyağı ve Milas halılarından sonra ‘Milas sofralık zeytin’, ‘Milas Böreği’ ve ‘Çaykama’nın da Coğrafi İşaret almasını sağlamak adına yeni dönemde çalışmalar yapacağız.
Diğer bazı talep ve çalışma gündemleri
Açık denizlerde veya tarla balıkçılığı sektöründeki yüzde 8 olan KDV oranının, yüzde 1’e düşürülmesi için çalışmalara şimdiden başladık.
Milas’ın kültür turizmini geliştirmek, yerli-yabancı konukların ilçemize gelmesini sağlayacak her türlü tanıtım çalışmasını daha ileri boyutlarda yapacağız.
Konuşmamda söyledim, Denizli-Aydın-Çine ve Güllük’ü kapsayan demiryolu hattının içine OSB’nin de alınması için girişimlerde bulunacağız.
Mutlaka bir Zeytin Müzesi’nin Milas’a açılması gerekiyor ve önümüzdeki dönem bunun açılması için ne gerekiyorsa yapacağız.
Milas’a yeni bir fuar alanı için GEKA’dan bir proje aldık, yüzde 70 destekli bu proje onaylanırsa en kısa zamanda Milas’a güzel bir fuar alanı kazandırmak istiyoruz.
Bizler, sizlerin de desteği ile Milas’a hep iyi-güzel bir şeyler yapmak istiyoruz. Bu anlamda bizler, Milas’ın sorunlarını çözmeye ve bu kenti yönetmeye talibiz” diyerek, tüm katılımcılara teşekkür etti.
MİTSO MECLİS
GRUBUNA ADAY OLAN
İSİMLER ŞÖYLE
(Alfabetik sıraya göre)
Ejder Üstek
Emin Zeki Helvacıoğlu
Gökhan Uçar
Hakkı Ayakdaş
Hasan Tiryakioğlu
Hayati Çorbacı
Hüseyin Aykal
İlgin Göktepe
Kadir Karagülle
Kemal Necipoğlu
Koray Türkoğlu
Mehmet Yiğit
Murat Sodra
Mustafa Yüksel
Ömer Eliş
Özcan Gül
Özer Topuz
Reşit Özer
Sami Kont
Seyhun Melda Haktanır
Soner Çamlıbelen
Uğur Bıçakçı
Yasin Erol





