Milas için yararlı bir toplantı …

Adem KANKAYNAR -

Milas için yararlı bir toplantı …
  • 18 October 2017, Wednesday 11:20

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nca ülkemiz genelinde başlatılan Kırsal Kalkınmayı Destekleme Projeleri kapsamında kısa bir süre önce başlatılan 12’nci etap süreci ile ilgili toplantı, Milas Şoförler ve Otomobilciler Odası Toplantı ve Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi. Yatırımcı ve sürecin taraflarının bir araya geldiği toplantıda, özellikle ilçemizdeki ruhsatsız besihaneler sorunu ele alındı.

Milas Belediye Başkan Yardımcısı Faik Karagöz, Milas Ziraat Odası Başkanı İsmail Atıcı, Milas Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Nurol Paskal, 11’inci etap için başvuruda bulunan, 12’nci etap içinse başvuruda bulunmayı düşünen yatırımcılar, işin finansman ayağındaki bankaların temsilcileri, makine alet ve ekipman sağlayıcı firma temsilcileri, Milas Belediyesi İmar İşleri yetkililerinin katıldığı toplantı, saygı duruşunda bulunulması ve İstiklâl marşımızın okunmasıyla başladı.

Toplantının düzenlenmesini sağlayan Güngören Danışmanlık adlı firmanın yetkilisi Murat Güngören, yaptığı açılış konuşmasında, 11’inci etap sürecinde gerek yatırımcı ve gerekse Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından yürütülen prosedürden kaynaklanan bazı sorunların yaşandığını ancak bu sorunların büyük bir bölümünün aşıldığına dikkat çekerek; “Bugün gelinen noktada başvuru sahiplerinin yarısının işlemleri tamamlandı ve kredi kullanım sürecine girildi. Elbette bu süreçte özellikle Milas Belediye Başkanımız Sayın Muhammet Tokat ve çalışma arkadaşları, Milas Ziraat Odası Başkanımız Sayın İsmail Atıcı, olağanüstü bir gayret sarfettiler. Çünkü amaç, bir tarım kenti olan Milas’ın bu tür desteklerden faydalanması ve tarımsal anlamda kent geleceğinin şekillenmesiydi. Dolayısıyla, sürekli bir işbirliği içerisinde, birlik ve beraberliği de sağlayarak süreç sürdürüldü. Bugün, 12’nci etap için buradayız. Başvuru süreci kısa bir süre önce başladı ve devam ediyor. Beklentimiz odur ki, 12’nci etap için 11’inci etaptan daha fazla sayıda başvuru Milaslılar tarafından yapılsın ve devletimizin sağladığı bu fırsattan yararlanalım. Bugüne kadar karşımıza çıkan en önemli sorun, bölgemizde sayısı oldukça fazla olan ruhsatsız hayvan besi çiftliklerinin durumunun nasıl ve ne şekilde netleşeceğiydi. Çünkü 2019 yılı Mart ayında yapılacak yerel seçimlerle süreç sona erecek. Bu anlamda bugün aramızda belediyemizin İmar biriminden yetkili arkadaşlarımız var ve birazdan sizlerin soracağı soruları yanıtlayacaklar. Öte yandan makine alet ve ekipman sağlayıcı firma yetkilileri ve işin finans ayağındaki banka kuruluşlarının temsilcileri bugün bizlerle birlikte ve onlar da kendi alanlarıyla ilgili sorulara yanıt verecekler” diyerek, toplantının verimli geçmesi dileğinde bulundu.

“Biz bunu başaracağız”

Güngören Danışmanlık adlı firmanın yetkilisi Murat Güngören’in ardından kürsüye gelen Milas Ziraat Odası Başkanı İsmail Atıcı ise ilçemizin bir tarım kenti olduğuna dikkat çekerek; “İlçemiz genelinde yaşayan halkımızın yüzde 70’i tarımsal faaliyetlerle geçimini sağlamaktadır. Bu da doğrudan kentin ekonomik ve sosyal durumunu etkilemektedir. Dolayısıyla yatırımcılarımızın-üreticilerimizin-çiftçilerimizin önünde büyük bir fırsat duruyor. 12’nci etap için ben inanıyorum ki 11’inci etaptan daha fazla başvuru olacaktır. Milas olarak 11’inci etapta birçok sorunla karşılaştık, ancak bugün bunların büyük bir bölümü çözüme kavuşmuş durumda.

Aslında yatırımcı açısından çok önemli bir sorun var. Bildiğiniz gibi bu projeler yüzde 50 hibe olarak açıklanıyor. Oysa çiftçi, yaptığı yatırım için harcadığı paranın bir de yüzde 18 kdv’sini ödüyor. Yani yatırımcının cebinden daha fazla para çıkıyor. O halde bu proje yüzde 50 hibe destekli denilemez. Odamız, genel merkezimiz öncülüğünde bakanlığa müracaat ederek en azından kdv oranının muaf tutulmasını talep etti. Kabul görürse işte o zaman iş, yüzde 50 oranında yani fifti fifti olmuş olur. Her şeye rağmen Milas’ta, tarımsal anlamda her türlü yeniliğe açık, gelişmeleri yakından takip eden ve uygulamalarda bu yeniliklerden yararlanan bir çiftçi topluluğumuz var. Bu önemli bir avantajdır. Bunu görerek diyorum ki, biz Milas olarak her türlü sorunun üstesinden gelir ve her şeyi başarırız.”

Sektör temsilcilerinden süreç yorumu…

Milas Ziraat Odası Başkanı İsmail Atıcı’nın ardından konuşmalar yapan banka kuruluşlarının temsilcileri, makine alet ve edevat temini yapan firma ve Milas Belediyesi İmar İşleri yetkilileri, kendi alanlarıyla ilgili yasal mevzuat ve sürecin nasıl işleyeceğini dile getirdiler.

Yatırımcılardan soru yağmuru …

Programın ikinci bölümü ise tamamen soru ve cevaplara ayrıldı. Salonda bulunan ve 12’nci etap için başvuruda bulunmak isteyen yatırımcılar, kendi alanlarında uzman olan konukları adeta soru yağmuruna tutarken, en fazla soru ise Milas Belediyesi İmar İşleri yetkililerine yöneltildi.

Ruhsat, mevcut besi çiftliklerinin akıbetinin ne olacağı, nasıl ruhsat alınacağı ve sürecin zaman olarak ne kadar süreceği konusunda sorular yöneltilirken, banka kuruluşları temsilcilerine ise kredi başvuruları, teminat konusu ve ödemeler hakkında sorular yöneltildi …

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Site en altı
yukarı çık