Milas Yağlı Zeytini ile Milas Tepsi Böreğine Coğrafi İşaret almak için ilk adım atıldı

ÖNDER Haber / Adem KANKAYNAR -

Milas Yağlı Zeytini ile Milas Tepsi Böreğine Coğrafi İşaret almak için ilk adım atıldı

Geçen yıl yöremizde yaygın olan Memecik türü zeytinlerden elde edilen ‘Milas Zeytinyağı’na coğrafi işaret patenti alan Milas Ticaret ve Sanayi Odası’nın (MİTSO), şimdi de ilçemizin geleneksel lezzetlerinden olan Milas Yağlı Zeytini ile Milas Tepsi Böreğine coğrafi işaret almak için ilk adımı attığı bildirildi.

MİTSO Basın Bürosundan verilen bilgiye göre, Milas zeytinyağına coğrafi işaret alınması işlerini yürüten Destek Patent A.Ş. Yönetim Kurulu Üyesi ve Ege Bölgesi Koordinatörü Süleyman Zemin ile, Milas Yağlı Zeytini ile Tepsi Böreğine MİTSO tarafından coğrafi işaret alınması için Türk Patent kurumuna başvuruda bulunulmak üzere protokol imzalandı.

MİTSO Basın Bürosundan edinilen bilgiye göre, Milas zeytinyağına coğrafi işaret patenti alan ve Sümer Holding’ten Milas halılarının coğrafi işaret haklarını devralmak üzere işlemleri sürmekte olan MİTSO, şimdi de Milas’ın geleneksel lezzetlerinden Milas Yağlı Zeytini ve Milas Tepsi Böreği için coğrafi işaret almak üzere girişim başlattı.

Geçen yıl MİTSO’nun Milas zeytinyağı için coğrafi işaret alınması işlemlerini yürüten Destek Patent A.Ş. Yöneticisi ve firmanın Ege Bölge Temsilcisi Süleyman Zemin’i davet eden MİTSO Yönetim Kurulu Başkanı Reşit Özer, varılan anlaşma sonucunda işlemlerin başlatılması ve yürütülmesi için sözleşme imzaladı. Özer, ayrıca başka yöresel Milas ürünleri için de daha sonra başvuruda bulunacaklarını belirtti.

Milas’ın Yağlı Zeytini ile Tepsi Böreğinin yapılış ve lezzet özellikleri hakkında MİTSO Basın Danışmanı Olcay Akdeniz’den bilgi alan Destek Patent A.Ş. Yöneticisi ve Ege Bölge Koordinatörü Süleyman Zemin, “Milas zeytinyağına coğrafi işaret alınması için de işlemleri biz takip etmiştik. Gerek Milas Yağlı Zeytini olsun, gerekse Milas Böreği olsun çok farklı lezzetler. Bu iki ürün için çok daha kolay ve çok daha kısa sürede coğrafi işaret almayı başaracağız” dedi.

MİTSO Yönetim Kurulu Başkanı Reşit Özer de, protokol imza töreninde yaptığı konuşmada, “Milas çok özel, yerel lezzetlere sahip. Biz bu lezzetlerin, hızla sanayileşen bir dünyada, zamanla unutularak kaybolup gitmesini istemiyoruz. Değerlerimizi coğrafi işaret patenti ile tescilleyerek önce korumayı, sonra da bunların üreticileri için yeni gelir kaynakları yaratmayı amaçlıyoruz. Zeytinyağında bunu yaşadık; daha önce ‘rafinajlık yağ’ diye yüzüne bakılmayan Milas zeytinyağı, coğrafi işaret aldıktan sonra değerine değer kattı. Zeytinyağı üreticimiz şimdiden kazanmaya başladı. Aynı durumu Milas Yağlı Zeytini ile Milas Böreğinde de yaşayacağız. Bu ürünlerimize de coğrafi işaret alınca çok önemli bir pazar değeri yaratmış olacağız” dedi.

Özer, bugün için Milas Yağlı Zeytininin evlerde, köylerde sadece insanların özel ihtiyaçları için yapılmakta olduğunu, Milas Tepsi Böreğinin de yine ailelerin kendi ihtiyaçları için yapıldığını belirterek, “Bu iki ürünümüzü de coğrafi işaret alarak aile ekonomisinden dünya ekonomisi ölçeğine taşıyacağız. Zaten daha şimdiden böreğimiz Muğla’nın turizm beldelerinde rağbet görmeye başladı. Biz böreğimize, yağlı zeytinimize coğrafi işaret alınca bunları markalaşmış seri üretimle dünya pazarlarına sunabilme olanağına sahip olacağız. Böylece Milaslılar için de çok önemli bir üretim ve kazanç kapısı açılmış olacak” dedi.

Özer, Milas yağlı zeytini ve böreğinden sonra Milas’ta yöresel olarak üretilmekte olan başka ürünler için de MİTSO’nun coğrafi işaret başvurusu yapacağını sözlerine ekledi.

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Site en altı
yukarı çık