Milas Yeni Katı Atık Depolama Tesisi inşaatı için ek süre talep edildi
ÖNDER Haber / Adem KANKAYNAR -

Muğla Büyükşehir Belediyesi tarafından 17 milyon 137 bin TL yatırımla yapımı devam eden Milas Katı Atık Düzenli Depolama Tesisi’nde çalışmalar aralıksız devam ediyor. Geçtiğimiz günlerde Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün ve Milas Belediye Başkanı Muhammet Tokat’ın da incelemelerde bulunduğu yeni katı atık depolama tesisi, 2 lot olarak yapılarak bölgenin yaklaşık 25 yıllık ihtiyacını karşılayacak. Günlük 250 ton atığın bertaraf edileceği düşünülen tesisin yüzde 80 yapım işi tamamlanmış durumda.
Hatırlanacağı gibi, geçtiğimiz günlerde Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün ve Milas Belediye Başkanı Muhammet Tokat, 17 milyon 137 bin TL (KDV dahil) yatırımla yapımı devam eden Milas Katı Atık Düzenli Depolama Tesisini ziyaret ederek incelemelerde ve açıklamalarda bulunmuşlardı.
“Büyükşehir’in çevreci yatırımı ile Milasımızı koruyarak geleceğe taşıyacağız” diyen Milas Belediye Başkanı Muhammet Tokat, kurulduğu günden bu yana Muğla’ya ve Milas’a büyük yatırımlar yapan Büyükşehir Belediyesi’nin en önemli yatırımının Katı Atık Düzenli Depolama Tesisi olduğunu söylemişti.
Tesisin elektrik, gübre üretimi gibi özellikleri ile dünya standartlarında olduğunu, Milas’ın, Katı Atık Düzenli Depolama Tesisi sayesinde uzun yıllar ‘çöp sorunu’ yaşamayacağını, çevrenin ve doğanın korunacağını belirten Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün de, “Muğla’da mavi ve yeşili koruyoruz” diyerek, tesisin çevreye karşı ne kadar duyarlı olduğuna vurgu yapmıştı.
Muğla’da 13 ilçeye hizmet edecek katı atık tesislerinden biri olan Milas Katı Atık Düzenli Depolama Tesisi, bölgenin yaklaşık 25 yıllık ihtiyacını karşılayacak. Günlük 250 ton atığın bertaraf edileceği düşünülen tesisin yüzde 80 yapım işi tamamlanmış durumda.
Tesisin kullanıma açılması ile birlikte ilçemizde yaklaşık 30 yıldır kullanılmakta olan vahşi çöp döküm sahası rehabilite edilecek.
Elektrik ve gübre üretilecek tesis alanında biyobozunur atık azaltımını sağlamak amacı ile kurulacak fermantasyon tesisiyle elektrik enerjisi üretimi de yapılacak.Fermantasyon tesisinden çıkacak atık ısının değerlendirileceği tesis alanında sera kurulumu gerçekleştirilecek, artan ısı enerjisinin de bölgede kullanımı sağlanabilecek.Ayrıca tesis alanında karışık atık içinde bulunan ekonomik değeri olan atıkların ayrıştırılmasının sağlandığı ön işlem tesisi kurulacak.Böylelikle depolanan atığın miktarı azaltılarak tesisin daha uzun süre kullanımı sağlanmış olacak.
Yeni iş alanları için ek süre talep edilmiş …
Novustan İnş. Müh. Dan. San. ve Tic. A.Ş. adlı firma tarafından 8 Haziran 2017 tarihinde yer teslimi yapılan ve 330 işgününde tamamlanacağı taahhüt edilen tesis, süre yaklaşık 20 gün önce dolmasına rağmen işi tamamlayamamış durumda.
7 Mayıs 2018 tarihinde bitirilmesi planlanan tesisteki bu gecikmenin neden(ler)ini sorduğumuz yetkililer, Novustan A.Ş.’nin, açılan yeni iş alanları için ek süre talep ettiğini, talep edilen süre için henüz onay çıkmadığından ne kadar bir sürenin verileceğinin henüz bilinmediğini belirttiler.





