Milas Yurttaş İnisiyatifi Örgütlenme Çağrısı Yaptı
Milas Yurttaş İnisiyatifi tarafından Milas Belediyesi Park Cafe’de emekliler ve emeklilerin yaşam hakları hakkında basın açıklaması düzenlendi.
Emeklilerin daha güzel şartlarda yaşamasını savunan ve örgütlenmenin önemine değinen Milas Yurttaş İnisiyatifi üyeleri ve Tüm Emeklilerin Sendikası Milas Temsilcisi Mustafa Ali Demirci, “Bizlere katılın” çağrısında bulundular.
“EMEKLİLER OLARAK ÖRGÜTLENELİM VE BÜTÇEDEN HAK ETTİĞİMİZ PAYI SÖKE SÖKE ALALIM”
Basın açıklamasının konusu hakkında kısa bir açıklama yapan Milas Yurttaş İnisiyatifi Sözcüsü Fikret Çoban, “Nüfusumuzun 15 milyonunu oluşturan emeklilerin yüzde 52’si açlık sınırının altındadır. Emekli 30-40 yıl çağının en güzel ve genç zamanlarını bu devlete, topluma, çocuklarımıza huzur içerisinde yaşasınlar diye verir, emekli olduğu zaman kendisi huzur bulamaz. Yokluk ve yoksulluk içerişinde hayatına devam eder. 2014 yılına kadar emekli maaşları asgari ücretin üstündeydi. Bu yıldan sonra yavaş yavaş emeklilerin örgütsüzlüğünden, dağınıklığından yararlanarak, bütçe açığını başka yerlere aktarabilmek için bütçenin yükünü emeklilere yıktılar. Emekliler olarak örgütlenelim ve bütçeden hak ettiğimiz payı söke söke alalım” dedi.
Milas Yurttaş İnisiyatifi’nin emeklilerin yaşadığı sorunlar, zorluklar ve çözüm önerileri hakkında hazırlanan basın açıklamasını Hüseyin Yorulmaz okudu.
EMEKLİ AÇLIK VE SEFALET ÜCRETİYLE YAŞAMAYA MECBUR BIRAKILMAKTADIR
Milas Yurttaş İnisiyatifi Sözcüsü Yorulmaz’ın okuduğu açıklama şu şekilde;
“Milas’ta yaşayan ve kentin geleceğine kendilerini adamış yurttaşlar olarak, yaşamımızı olumsuz etkileyen ve etkilemesi olası sorunların tespitini yaptık ve bunlara çözüm üretebilmek için var gücümüzle çalışıyoruz. Tüm sorunları da birlikte göğüsleyebilmek için de birlik ve dayanışmayla, halkımızla birlikte yürüyoruz.
Milas Yurttaş İnisiyatifi olarak bugün, halkımızın en önemli kesimlerinden biri olarak gördüğümüz Emeklilerimizin, yaşlılarımızın yaşadıkları sorunları ve çözümlerini dile getireceğiz burada.
Emeklilerin merkezi iktidar tarafından, üretim süreçlerinin dışında kaldığı gerekçesiyle yok sayılmaya çalışıldığı hepimizin malumu acı bir gerçektir. Çalışanların yıllarca alnının terini akıtarak elde ettiği emeklilik, en temel sosyal haklardan biridir. Emeklilerimiz, yıllarca çalışarak prim ödeyip hem bedenini hem de zihnini tükettikten sonra, merkezi iktidar tarafından, artık yok sayılarak, hayat pahalılığı ile sefalete sürüklenmekte, kahvehane köşelerine, meydanlardaki banklara mahkûm edilmektedir. Açlık ve sefalet ücretiyle yaşamaya mecbur bırakılmaktadır. Emeklilerimiz, ailelerinin ve torunlarının yüzlerine bile bakamamakta, pazar yerlerinden içi boş fileleriyle, boyunları bükük ayrılmak zorunda kalmaktadırlar. Kasabın ve şarküterinin, manavın yolunu unutan emeklilerimizin birçoğu, ne yazık ki kuru ekmeğe bile muhtaç durumuna düşmüştür.
YURTTAŞ İNİSİYATİFİ OLARAK ÖNERİLERİNİ SUNDULAR
Değerli yurttaşlar, hayatlarının en kırılgan dönemini yaşayan emeklilerimiz bunları hak etmemektedir. Bizlerin, merkezi iktidarın bu acımasız anlayışına karşı direnmekten, mücadele etmekten geri durmayacağımız açıktır. Ancak, her ne kadar merkezi iktidarın bu uygulamalarına, yerel yönetimler engel olamasa da, toplumsal belleğimiz olarak kabul etmemiz gereken yaşlılarımızın, emeklilerimizin hayatını kolaylaştıracak tedbirler yerel yönetimler tarafından ele alınmalı ve sorunlarına çözümler getirilmelidir.
ÖNERİLERİMİZ;
1) Yerel yönetimler başta sendika, dernek gibi emekli örgütleriyle sorunların tespiti ve çözümü odaklı olarak koordineli bir biçimde çalışmalıdır.
2) Emeklilerin, belediyelere ait tüm tesis ve etkinliklerden ücretsiz yararlanmaları sağlanmalıdır.
3) Emekliler için okuma odaları, hobi merkezleri, atölyeler kurarak yetenek, deneyim ve isteklerine uygun bir biçimde üretime gönüllü katılım imkanları yaratılmalıdır.
4) Yaşlı bireylerin deneyim ve bilgi birikimlerini genç kuşağa aktarması için imkanlar sağlanmalı ve periyodik etkinlikler düzenlenmelidir.
5) Mevcut ihtiyaçlar doğrultusunda huzurevi ve gündüz evleri açılarak düzenli bakım hizmeti sunulmalıdır.
6) Hem kırsalda hem de kent merkezinde, bakıma muhtaç yaşlılara sağlık, temizlik, gıda, ilaç yardımı ve psikolojik desteğin yanı sıra evde bakım hizmeti de verilmelidir.
6) Emeklilerin, yaşlıların toplu ulaşım araçlarından ücretsiz yararlanma uygulaması mutlaka devam ettirilmelidir. Bu konuda yaşanacak olumsuz sorunlar çözümü için, başta büyükşehir belediyesi ve konunun diğer muhataplarıyla ortaklaşa çalışılmalı, uzlaşma sağlanamadığı halde yasal yaptırımların uygulanması hususunda tereddüt edilmemeli ve ayrıca alternatif çözümler de yaratılmalıdır.
7) Yaşlı bireylerin toplumsal ve sosyal hayattan kopmamasını sağlayacak her türlü faaliyet ve organizasyonlar (tur, gezi, foto-safari, spor ve kültür etkinlikleri vb.) düzenlenmeli, bu etkinliklerden ücretsiz yararlanmaları sağlanmalıdır.
8) Kırsalda yaşayan yaşlılarımızın, emeklilerimizin mevcut sorunları irdelenmeli, bu sorunlara çözümler getirilmelidir. Üretim sürecinin içerisinde olan yaşlılara da ürünleri için alım garantisi verilmeli, üretime teşvik edilmelidir.
9) Emeklilerin sosyal buluşmaları için, lokal, restoran ve kafeterya gibi fiziki mekanlar yaratılarak onların evlere hapsolmalarına engel olunmalıdır.
10) Belediye Sosyal İşler Müdürlüğü bünyesinde Emekli-Yaşlı birimi kurularak sorunlara ivedi çözümler üretilmeye çalışılmalıdır. Bu birimde de yeterli personelin istihdam edilmesi de önemlidir.
11) Belediyede her yıl bütçe hesaplamalarında, emeklilerimiz ve yaşlılarımız için gerekli ödenekler, fonlar kaleme alınarak hesaplanmalı ve bütçeye dahil edilmelidir.
Değerli Yurttaşlar, hepimizin malumu olduğu üzere yakın ve uzak süreçte, hepimiz yaşlanacağız ve emekli olma durumuna geleceğiz. Desteğe muhtaç yorgun bedenlerimiz ve zihinlerimiz olacak. Geleceğin yaşlıları, emeklileri olarak sizler, sessiz kalmayın. Emeklilerimiz, yaşlılarımız yalnız değillerdir. Onların yalnız olmadıklarını siz de gösterin ve bize katılın. Milas Yurttaş İnisiyatifi’ne katılın.”
Milas Yurttaş İnisiyatifi’ne destek vermek için basın açıklamasına katılan Tüm Emeklilerin Sendikası Milas Temsilcisi Mustafa Ali Demirci emeklilerin yaşadığı sıkıntıları ve taleplerini anlattı.
BİZLER BİR KİŞİNİN İKİ DUDAĞI ARASINDA VERECEĞİ 3 KURUŞLUK ZAMLARLA YAŞAMAK İSTEMİYORUZ
Demirci, “Emeklilerin örgütlenmesinin önündeki yasal zorlukların ve engellerin kaldırılmasıdır. Bir an önce Anayasaya gereken düzenlemeler yapılarak, emekli sendikaların kurulmasının önündeki yasal engeller kaldırılmalı ve yasal hale getirilmelidir. Bu engeller kalkınca toplu sözleşme masasına kendi adımızla oturacağız. Bizler bir kişinin iki dudağı arasında vereceği 3 kuruşluk zamlarla yaşamak istemiyoruz. Bu zamlarla insanca yaşamayı başaramıyoruz. Bir diğer talebimiz ise maaş bağlama oranlarının yüzde 70’in üzerine çıkarılmasıdır. Eskiden emekli olan bir devlet memuru bir daire alabilirken, bugün ancak çocuk arabası alabiliyor. Yüzde 30’lara düşen maaş bağlama oranları ile emekli maaşları, kıdem tazminatları oldukça geriye gitmiş ve emeklilerin yaşam düzeyi çok zor şartlardadır.” dedi.
“BİZİ TOKKEN AÇ DURUMUNA DÜŞÜRDÜNÜZ”
Konuşmasını Cumhurbaşkanı’nın ‘Nereden nereye getirdik’ sözüne de atıfta bulunarak devam eden Demirci açıklamasını şöyle sürdürdü; “Evet bizi aldınız nereden nereye getirdiğiniz belli. Tokken aç durumuna düşürdünüz. Bizlerin önemli bir geliri olan emekli ikramiyeleri var. Bu ikramiyeleri yılda dört kez en az bir maaş tutarında olmasını istiyoruz. Bunun da herkese eşit verilmesini istiyoruz. Geçenler de 5 Bin TL verdiler ama emeklilerin yüzde 70’ine vermediler. Ayrımcılık yaptılar. Vergide adalet istiyoruz. Ayrıca emekli, dul ve yetimlere bu 5 Bin TL’nin yüzde 30’unu, yüzde 40’ını verdiler. Niye Onlar emekli değil mi? Emekliye, dul ve yetime gelince parayı kıskanan siyasi iktidar. Akşam haberlerde izlemişsinizdir BBDK üyelerine İstanbul’a atandığı için hayat tazminatı ödüyor. Tam 45 Bin TL. Bu üyelerin aldığı maaş ise 40 Bin TL. Ey siyasi iktidar; Ey Sayın Tayyip Erdoğan, İstanbul’da yaşamının bedeli 85 Bin TL ise emekliye neden 7 bin 500 TL veriyorsun?
Hastanelere hasta garantisi, bütçeden 27 Bin TL kira verenler, otoyollara, köprülere yüzde 80 zam yapanlar, artık emeklileri, çalışanları, işçileri, köylüleri de düşünmek zorundadır. Tüm bu sorunlarımızı aşabilmemiz için örgütlü olmamız gerekiyor. Bu siyasi iktidarın korktuğu tek şey halkın bir araya gelmesidir. Onun için de bir araya gelerek, bir örgüt çatısı altında toplanarak, sorunlarımızla ortak mücadele etmek zorundayız.”
Milas Yurttaş İnsiyatifi ve emeklilerden oluşan grup sık sık ‘İnsanca Yaşamak İstiyoruz’ sloganları attıktan sonra dağıldılar.