Milas’da buğday üretimi ve TMO’nin durumu..

Milas’da buğday üretimi ve TMO’nin durumu..
  • 29 June 2022, Wednesday 9:40

Bilindiği gibi bir süre once tesisleri ve tahıl siloları özelleştirilerek, bir şahsa kiralanmasına karşın, Toprak Mahsulleri Ofisi, Milas’ta yeniden buğday alımına başlamıştı. TMO’nun, özel bir şahsa kiraladığı bu tesislerde hangi koşullarda alım yaptığı bilinmese de, Milaslı çiftçiler, yine de bu adımı olumlu karşılamıştı. Çünkü devlet, açıklanan buğday alım fiyatlarına 1 TL civarında destekleme primi vermekteydi. Buna göre çiftçiler, buğdaylarını TMO’ne, açıklanan 6,05 TL’den verdiklerinde, sonbaharda ödenmek üzere, ek 1 TL’lik destekleme primi alacaklardı. Bu, ilk başlarda çiftçi tarafından sevinçle karşılanmasına karşın, hem ülkemizde, hem de Rusya-Ukrayna savaşı nedeniyle dünyada süren buğday krizi nedeniyle maliyetler ve fiyatlar sürekli artmaktaydı.

Nitekim, Ofis’in 6,05 + 1 TL’den alım yapacağını açıklamasının ardından, tüccar da devreye girdi ve genellikle 6,50 TL civarında alım yaptı. Aynı dönemde Tariş Zeytinyağı Kooperatifi de 6,75-7,00 TL’den küçük çapta alım yapmaya başladı. Yina aynı dönemde, bazı tüccarlar da 7,00 TL civarında alım yaparken, Türkiye’nin en fazla ihracat yapan 500 büyük firması arasında 115. sırada yer alan ve balıkçılık ve balık yemi üzerine faaliyet gösteren ilçemiz firması Gümüşdoğa da 7,25 TL’den alım yaptı. Gümüşdoğa’nın, özellikle fabrikalar çevresindeki köylülerin ürünlerini aldığı öğrenildi.

Bu durum, devletin verdiği 6,05+1 TL’lik fiyatın, tüccarın gerisinde kaldığına işaret ediyor.

Merak ettik ve araştırdık.

Milas Ziraat Odası Başkanı İsmail Atıcı’dan aldığımız bilgiye göre, bu yıl Milas’ta çiftçiler, yaklaşık 20 bin dekarlık bir alanda buğday ekimi yapmış. Verim ise, tarlaların yerine, yapılan bakıma, vb.’ne göre dekar başı 200-700 kilolar arasında değişiyormuş. Ortalama 500 kiloluk bir verim hesabına göre, yaklaşık bu yıl Milas’ta 10.000 ton civarında buğday hasadı beklenebilir.

Şu ana kadar Toprak Mahsulleri Ofisi’nin Milas’taki eski tesislerinden 50-60 ton kadar bir buğday alımı yapıldığı öğrenilirken, çiftçilerin, verilen 6,05 TL+1 TL’lik fiyatı yetersiz bularak, daha çok tüccara yönlendiği, ya da acil ihtiyacı olmayan çiftçilerin buğdayını hemen satmayarak beklediği anlaşılıyor. Aynı dönemde ise sınırlı ve küçük ölçekte alım yapan Milas TARİŞ Zeytinyağı Kooperatifi 30 ton kadar buğday alırken, esas buğdayın tüccar tarafından alındığı görülüyor.

Milas’ta bu yıl 10 bin ton civarında rekolte beklenirken, Toprak Mahsulleri Ofisi’nin taban fiyat açıklandıktan bu yana 50-60 ton kadar buğday almış olması, bu sıralarda bir o kadar daha alım yapacağı bilgisinin edinilmesi, gösteriyor ki, yapılan alımlar göstermelik olmanın ötesine gitmiyor.

Sonuç, ekmeklik buğdayın fiyatı sürekli artar ve çiftçinin gelecek yıl ekmek için tohum, gübre, mazot gibi girdi maliyetleri yüzde üçyüzler düzeyinde artarken, devletin buğday alım fiyatının ‘destekleme’ mantığına uyacak ölçüde olmadığını bir kere daha gösteriyor.

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Site en altı
yukarı çık