Milas’ın diğer Mağaraları da turizme kazandırılacak

Oktay ÇAYIRLI -

Milas’ın diğer Mağaraları da turizme kazandırılacak

Milas Kaymakamlığı tarafından hazırlanan ve Güney Ege Kalkınma Ajansı’nın 2016 Yılı Doğrudan Faaliyet Desteği Programı kapsamına alınan “Alternatif Turizm Değeri Milas Mağaralarının ve Gökçeler Kanyonu’nun Araştırılması ve Tanıtılması” projesi hayata geçirildi… Proje kapsamında Gökçeler Kanyonu başta olmak üzere ilçemizin bazı bölgelerinde yeralan mağaralarda inceleme yapılmaya başlandı… Gökçeler Kanyonu’nda yapılan araştırma sonucunda bölgede bulunan 20 mağaranın 8’inin önemli özelliklerinin olduğu öğrenildi…

Yaklaşık üç yıl önce Güney Ege Kalkınma Ajansı (GEKA) Turizm Altyapısı Mali Destek Programı’na “Alternatif Turizm Değerimiz Gökçeler Mağarası’nın Turizm Altyapısını İyileştirerek Bölge Turizmine Kazandırma” projesiyle başvuran ve bu projeyi başarılı bir şekilde hayata geçiren Milas Kaymakamlığı, bu kez ilçemizde bulunan mağaraların araştırılıp incelenmesi ve turizme kazandırılması amacıyla çalışma başlattı.

Çalışma kapsamında Milas Kaymakamlığı’nca hazırlanan “Alternatif Turizm Değeri Milas Mağaralarının ve Gökçeler Kanyonu’nun Araştırılması ve Tanıtılması” projesi, GEKA’nın 2016 Yılı Doğrudan Faaliyet Desteği Programı kapsamına alındı.

Proje kapsamında Gökçeler Kanyonu başta olmak üzere ilçemizin bazı bölgelerinde yeralan mağaralarda inceleme yapılmaya başlandı.

 

8 tane önemli mağara

Yapılan çalışma hakkında bilgi veren Milas Kaymakamı Fuat Gürel, “Geçen yıl biten, Gökçeler Kanyonu içerisindeki İncirliin Mağarası turizme kazandırıldı. Bu yıl içinde 15 bine yakın ziyaretçi kabul edildi. Gökçeler Kanyonunda 20’nin üzerinde mağara mevcut. Şimdi ise buradaki 20 mağara ve ilçemizin diğer bölgelerinde yeralan mağaraların araştırılması amacıyla bir proje hazırladık. Kalkınma Ajansı’na sunduğumuz projemiz kabul edildi. Daha sonra ise çalışmalara başlandı. Yapılan çalışmalar neticesinde, kanyon içerisindeki 20 mağara arasında 8 tanesi, özellikleri açısından önemli olarak görüldü. Çalışmalar, jeolojik, biyolojik, arkeolojik ve jeomorfolojik alanlarda yürütülmekte. Bu raporlamalar bittikten sonra, bölgemizdeki mağaraların özellikleri ortaya çıkarılacak. Daha sonra ise bunların tespitinin ardından tanıtımı ile ilgili çalışmalar yapılacak” dedi.

 

Dağ yürüyüşü ve

Alternatif turizm için

Projenin danışmanlığını yapan Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü’nden emekli Jeoloji Mühendisi Hamdi Mengi, çalışmaların 20 ile 350 metre mesafeli mağaralarda devam ettiğini belirterek, “Buralarda ayrıca doğal yürüyüş alanları da planlandı. Yürüyüş yolları kanyonun güney, kuzey yamacında ve kanyonun içerisinde olacak. Bunların da güzergahlarını belirleyeceğiz. Dağ yürüyüşü yapmak isteyenler için de, alternatif turizm için de alan değerlendirilecek. Mesela bir tane mağaramız var Çatalin diye. Bu mağara sportif mağaracılık yapılabilecek bir yer. İnsanlar tulumunu giyip baretini takıp, el feneriyle mağarayı gezebilecekler” dedi.

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Site en altı
yukarı çık