Image Slider
Fevzi Topuz
Mehmet Cayirli
Durmus Ozdemir
Ahmet Aras

Milas’ta düzenlenen panelde Menteşeoğulları Beyliği’ndeki Mevlevilik izleri açıklandı

​​​​​​​Şeb-i Aruz etkinlikleri kapsamında Muğla Valiliğinin desteği Beçin Kalesi Kazı Başkanlığının koordinasyonuyla Milas’ta düzenlenen “Menteşe Yöresinde Mevlevilik ve Beçin” panelinde Menteşeoğulları Beyliği’nin Mevleviliği benimsediği açıklandı.

Milas’ta düzenlenen panelde Menteşeoğulları Beyliği’ndeki Mevlevilik izleri açıklandı
  • 26 December 2022, Monday 10:15

Milashan Otel’de yapılan Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Politikaları Kurulu üyesi Prof. Dr. Ümit Meriç, Cumhurbaşkanlığı Milli Saraylar İdaresi Başkanlığı Danışma Kurulu Üyesi ve Türk Tarih Kurumu Üyesi Prof. Dr. Mustafa Sabri Küçükaşçı, İstanbul Medeniyet Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Beçin Kalesi Kazı Başkanı Prof. Dr. Kadir Pektaş ve Selçuk Üniversitesi Öğretim Üyesi Mustafa Çıpan’ın konuşmacı olarak katıldığı panele Muğla Vali Yardımcıları Ali Yılmaz ve İsmail Soykan, Milas Kaymakamı Mustafa Ünver Böke, Milas Belediye Başkanı Muhammet Tokat, Sivil Toplum Kuruluşu temsilcileri ve vatandaşlar katıldı.

Panel öncesinde Menteşeoğulları beyliğinin başkenti Beçin’e düzenlenen inceleme ve ziyaret programında Menteşeoğulları beyliği zamanından günümüze ulaşan Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın izni ve Muğla Valiliği Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığının desteğiyle kazı çalışması yapılarak turizme kazandırılan eserler ziyaret edildi. Panelistler eserlerin tarihi fonksiyonları hakkında katılımcıları bilgilendirdi.

Mevleviliğin tarihinin ortaya konduğu panelde Ulu Arif Çelebi’nin etkisiyle Menteşeoğulları Beyliğinin Mevleviliği benimsediği ve saygı duyduğu ifade edildi.

Menteşeoğlu Mesud Bey’in fetheden kimliğinin yanında Mevleviliği benimsediği, Beçin’e gelen Mevlâna Celâledin-i Rumî’nin torunu Ulu Arif Çelebi’yi sarayında ağırladığı ve onun düzenlediği sema töreninde bulunduğu, bu ziyaret sırasında geleceğin hükümdarı Orhan Bey’in de Ulu Arif Çelebi’ye mürit olduğu açıklandı.

Kudretli Menteşe Beylerinden Ahmed Gazi’nin de Balat’ta bir Mevlevihane inşa ettirmesinden Mevleviliği benimsediğinin anlaşıldığı belirtilirken, Beçin’de yürütülen kazılarda çıkan mezar taşlarının bazılarında da Mevleviliğe ait izlerin tespit edildiği ifade edildi.

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Site en altı
yukarı çık
siteacilis