“Milas’ta, ileride neden bir Bal Fuarı, Balık Fuarı olmasın!”

ÖNDER Haber / Melih KAŞKAR -

“Milas’ta, ileride neden bir Bal Fuarı, Balık Fuarı olmasın!”

Milas Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Reşit Özer ile Milas Zeytinyağına Coğrafi İşaret alınmasının önemi ve Milas’ın Fuarlarını konuştuk.

Milas’ın zeytinyağının değerinin artırılması için önemli adımlar attıklarını belirten Özer, “Bugün marketlerde coğrafi işareti olan yani logosu olan zeytinyağları tüketiliyor” dedi…

Milas’ta eskiden beri “Milas zeytinyağı rafineliktir” diye bir tabir kullanıldığını, Oda olarak buna karşı olduklarını ve bunu her zaman dile getirdiklerini belirten MİTSO Başkanı Reşit Özer, “Yağımızın marka olduğunu her zaman söyledik. Çünkü kaliteli zeytin üretiyoruz biz. Bugün Milas ve civarında 35 tane zeytinyağı markası var. Bugün marketlerde coğrafi işareti olan, yani logosu olan zeytinyağları tüketiliyor. Bugün Türkiye’deki 5 markadan biriyiz. Edremit, Ayvalık, Güney Ege, Nizip ve beşincisi de Milas Zeytinyağları. Biz çok mücadele ettik coğrafi işaret almak için. Şimdi amacımız ise zeytinyağcılarımıza soğuk sıkım ve erken hasat yapmaları gerektiğini anlatıyoruz.

 

Özellikle zeytinyağcılarımıza, fabrikacılarımıza yönelik toplantılar yapıyoruz ve diyoruz ki, ‘dünya artık bunu kabul ediyor, soğuk sıkım ve erken hasat’. Kaliteli zeytinyağı için firmalarımızı teşvik ediyoruz. Tüketici artık şişeye baktığı zaman zeytinyağının içeriğini bilecekler. Milas’ta şu mahsullerden yapılmış, kokusu, aroması budur diyebilecek. Coğrafi işaretin anlamı bu. Özelliklerini belirten yağ demek. 1 litre zeytinyağı bugün 17- 18 liradan satılırken, markalı zeytinyağları piyasada 20 ila 35 lira arasında alıcı buluyor. Biz de Milas’a bu kaliteyi getireceğiz. Yağımızın kalitesi arttığı için üreticimiz daha yüksek fiyata satıp, daha fazla kâr elde edebilecek. Organik zeytinyağı satan firmalarımız var ve iyi de alıcı buluyorlar” dedi.

 

Milas’ın bir fuar alanına ihtiyacı var

Belediye Başkanı ve Kaymakam ile yaptıkları toplantılar sırasında Milas’ın artık bir fuar alanına kavuşması gerektiği konusunu gündeme getirdiklerini belirten Özer, “Milas’a artık bir fuar alanı kazandırılması için görüşmeler yaptık. Büyükşehir Belediyesi ile de görüştük. Bir iki yer üzerine de düşüncelerimi aktardım. KOSGEB, diğer yurt dışı fonlarından destek alabileceğimizi anlattım. Bununla ilgili görüşmelerimiz sürüyor. İstediğimiz tabii ki sadece fuar alanı değil. Yöresel ürünlerimizi de sergileyebileceğimiz bir alanla ilgili düşüncelerimizi anlattık. İnşallah önümüzdeki günlerde bunu gerçekleştirmek için teşebbüslerimiz var. Ankara’ya ziyaretimizde milletvekillerimize de konuyu anlatıp dosyalarımızı sunduk, destek istedik. Milas’ın bir fuar alanına ihtiyacı var, her röportajımda bunu söylüyorum. Bugün Milas artık bana göre fuarlar şehri diye anılmalı. İleride neden bir bal fuarı, balık fuarı olmasın. Milas’ın bir potansiyeli var. Fuarda çiftçimiz zeytinin toplanmasından sıkımına, saklanmasına kadar birçok konuda bilgileniyor ve yeni makineleri tanıma fırsatı buluyor. Fuarda her firma kendi zeytinyağını ve diğer ürünlerini sunarak tanıtımını yapabiliyor. Üreticimize çok şey katıyor. Türkiye’nin çeşitli yerlerinden firmalar katılıyor fuara. Hatay’dan künefeci geliyor, bu yıl sekizinci katılışı. Her sene kendileriyle görüştüğümüzde Milas’ın fuarında yer almaktan çok memnun olduklarını, her yıl severek katıldıklarını söylüyorlar. Tekirdağ’dan, Uşak’tan, Denizli’den fuarımıza katılan birçok firmamız var. Değişik ürünlerin pazarlanıp tanıtıldığı bir yer konumunda. Fuarımız bir panayır havasında geçiyor. Fuarı ziyaret edenler, zeytin silkme makinelerini, zeytinyağı saklama kaplarını, traktörleri hepsini bir arada görebiliyor. Girişlerin ücretsiz olduğu fuarımıza tüm çiftçilerimizin, Milas halkının ilgi göstermesi gerekiyor. Ne kadar çok katılım olursa Milas’ın da adı o kadar fazla duyulacaktır. Fuarla birlikte ilçemizde bir hareketlilik oluşuyor. Bu da ticarete yansıyor, moral oluyor. Biz fuara önem veriyoruz ve katılımın yüksek olmasını istiyoruz ve tüm üyelerimizi, Milaslıları fuarımıza davet ediyoruz” dedi.

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Site en altı
yukarı çık