‘Milas’ta Turizm’ için herkes çok umutlu!

A. Kemal KAŞKAR -

‘Milas’ta Turizm’ için herkes çok umutlu!

Bu yıl 15-22 Nisan tarihleri arasındaki Turizm Haftası etkinlikleri kapsamında Milas Kent Konseyi’nin katkılarıyla “Sürdürülebilirlik kapsamında Milas’ın Kırsal Turizm Potansiyelinin değerlendirilmesi” konulu panel yapıldı.

Milas Halk Eğitimi Merkezi Salonunda dün saat 14’te başlayan, Doç. Dr. Hüseyin Çeken’in yönetimindeki panele konuşmacı olarak; “Sürdürülebilir Turizm Politikaları” başlıklı sunumuyla Prof. Dr. Nülüfer Koçak, “Turizmde son gelişmeler ve Milas için fırsatlar” başlıklı sunumuyla Prof. Dr. Füsun Baykal ve “Kırsal Turizm ve Kırsal Yoksulluk” başlıklı sunumuyla Bil. Uzm. Burçak Akıncı Ekiztepe katıldı.

Panele Milas Kaymakamı Fuat Gürel, Milas Belediye Başkanı Muhammet Tokat, eski Bafa Belediye Başkanı Zühra Dönmez, Milas Ziraat Odası Başkanı İsmail Atıcı, MİTSO Yönetim Kurulu Üyesi Halil İbrahim Gülen, Milas Kent Konseyi Başkanı Yrd. Doç. Dr. Mehmet Günlük, Milas Kent Konseyi Kadın Meclisi Başkanı Pembe Sarı, bazı Mahalle Muhtarları, bazı Kent Konseyi Yürütme Kurulu Üyeleri, bazı Kent Konseyi Turizm Tanıtım Çalışma Grubu Üyelerinin de aralarında bulunduğu bir topluluk katıldı.

Kaymakam Gürel’in, Muğla’daki bir toplantıya katılmak için erken ayrılmak zorunda kaldığı toplantıya Milas Belediye Başkanı Muhammet Tokat da, MİTSO’da aynı saatlerde başlayan “Muğla’nın 1/25 binlik Nazım İmar Planı” ile ilgili tanıtım toplantısının başlangıcına katıldıktan sonra katılabildi.

Konuşmacıların davet edilmesinin ardından bir selamlama-teşekkür konuşması yapan Kaymakam Fuat Gürel, Muğla il merkezinde katılmak zorunda olduğu bir toplantı nedeniyle erken ayrılmak zorunda olduğuna dikkat çekerek başladığı konuşmasında, ilçemizde Turizm Haftası dolayısıyla yoğun bir programın başarıyla hayata geçirildiğini belirterek, başta Milas Kent Konseyi olmak üzere, son etkinlik olan panelin gerçekleşmesinde emeği geçen kişi, kurum ve kuruluşlara ve konuşmacı ve katılımcılara teşekkür etti ve hemen ardından konuşmacılar ve Milas Kent Konseyi Başkanı Mehmet Günlük’e birer Teşekkür Belgesi sundu.

Etkinlikte daha sonra, panel yöneticisi Doç. Dr. Hüseyin Çeken’in yaptığı kısa konuşmanın ardından sunumlara geçildi.

Prof. Dr. Nülüfer Koçak

Sözlerine, turizm sektörü ile ilgili bazı rakamsal bilgiler vererek başlayan 9 Eylül Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nülüfer Koçak, ülkemizin son dönemde yaşananlar yüzünden bu yılın turizmde ‘kayıp yıl’ olacağına dikkat çekerek, “Turizm, doğal, ekonomik, toplumsal olaylar nedeniyle en çok etkilenen sektörlerin başında geliyor. Bugünkü olumsuz tablonun bir iki yıl içinde aşılabileceğini düşünüyorum. Dayanmak gerek. Önemli olan turizm değerlerimizi korumaktır. Bu noktada önemli olan, öncelikle çevresel faktörler bakımından sürdürülebilirliktir” dedi ve konuşmasının daha sonraki bölümünde ‘sürdürülebilir turizm’ üzerinde yoğunlaştı.

Turizmin yaygın olarak “bacasız sanayi” olarak adlandırıldığına dikkat çeken Koçak, buna rağmen turizm sektörünün, örneğin ‘küresel iklim değişikliğine yol açan sekörler arasında beşinci sırada yer aldığı’nı söyleyerek sözlerini şöyle tamamladı:

“Sürdürülebilirlik çok önemli. Bunun için gerekli bir dizi koşul, ilke var. Örneğin planlama şart. Yerel halkın sürece katılması da öyle. Milas’ın, hep şikayet edilen turizm yatırımlarında geri kalmış olması bu bakımdan kentinizin en büyük şansıdır. Sıfırdan başlıyorsunuz. Sıfırdan başlayan bir destinasyonun şansı hep çok daha büyüktür.”

Prof. Dr. Füsun Baykal

Sözlerine “İzmir ile Milas’ı buluşturduğunuz için teşekkür ediyorum” diyerek başlayan Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Füsun Baykal daha sonra ‘Kırsal Turizm / Köy Turizmi’ ile ilgili sunumda bulundu.

Bunun için köylü yurttaşların bu işi istemesinin, örgütlenilmesinin, korumacılık ve gelenekselliğin olmazsa olmaz önemine dikkat çeken Prof. Baykal, 2005 yılında mezun olan Mehmet Erdem adlı, muhtemelen Kıyıkışlacıklı olan bir öğrencisinin mezuniyet tezinden söz ederek, “Bu öğrencim, o tarihte, Milas’ta yaklaşık 30 köyde, köy turizmine başlanabileceğini belirtmişti” dedi.

Köy Turizminde başarılı olmanın kurallarından da söz eden Baykal, sözlerini şöyle tamamladı:

“Şimdilerde turizmde; sağlıklı tatil, sağlıklı yiyecekler, temiz hava, aktif yaşam ve bilinmeyenlerin keşfini önemseyen yeni bir turist tanımı gelişiyor. İşte Milas’ın da şansı tam burada. Doğal ve kültürel zenginlikleriyle Milas’ın coğrafi konumu çok elverişli. Avrupa’da bu tarz turizm için girişimcilerin, çalışanların eğitimini aldığı ‘konukseverlik’ de zaten bizde fazlasıyla var, hazır. Ayrıca yaşlanan Avrupa için Türkiye, Ege ve Milas önemli bir cazibe merkezidir.”

Burçak Akıncı Ekiztepe

Bil. Uzmanı Burçak Akıncı Ekiztepe ise, konuya ‘Kırsal Yoksulluğun Giderilmesi’ penceresinden bakan bir sunum yaptı.

Sözlerine, ülkemizde ve dünyada yoksulluğun ölçütleri ve bunun, özellikle de kırsalda yaşanan yoksulluğun giderilmesinde turizmden yararlanılması seçeneğine dikkat çekerek, “Turizmi, kırsalda yoksulluğun giderilmesi için bir olanak olarak değerlendiriyoruz. Böylece kent ile kır arasındaki uçurum da ortadan kalkacak. Kentlere göç sancıları ve çarpık yapılaşma gibi olumsuzluklar da ortadan kalkacaktır. Milas, bu anlamda değerlendirilecek ‘yüksek değerde tarihsel-kültürel-doğal zenginliklere sahip bir yerleşim” dedi.

Belediye Başkanı

Muhammet Tokat

Toplantıya, haberimizin giriş bölümünde belirttiğimiz nedenle geç katılabilen Belediye Başkanı Muhammet Tokat ise yaptığı kısa konuşmada, Milas Kent Konseyi’nin bu etkinliğinin de çok önemli olduğuna dikkat çekip “Kent Konseyimiz çok güzel işler yapıyor. Kent Konseyi Başkanımız Sayın Mehmet Günlük’ün şahsında tüm konsey gönüllülerimize teşekkür ediyorum” diyerek başladığı sözlerini, MİTSO tarafından düzenlenen ve en az bu toplantı kadar önemli olan ‘Muğla 1/25 binlik Nazım İmar Planı’ tanıtım toplantısı nedeniyle MİTSO yönetimine de teşekkürlerini ileterek, “O toplantı da geleceğimizle, turizmle, yoksulluğun yenilmesiyle ilgili çok önemli bir toplantıydı. Aynı saatlere denk gelmesi nedeniyle, aslında hem orada, hem de burada olmayı çok isteyen pekçok hemşehrimiz ikiye bölünmüş oldu. Ama önemli olan ilçemizdeki bu canlılıktır. Turizm konusunda tereddüt ve eksikliklerimiz var, bunu biliyoruz. Bunları gidermek için bu gibi etkinlikler çok önemli. Bu anlamda akademik desteklere ihtiyacımız var. Kent Konseyimizin ve Üniversitelerimizin bu destekleri, bu bakımdan çok anlamlıdır, çok değerlidir. Herkese ayrı ayrı teşekkür ediyorum” dedi.

Panel, daha sonra katılımcıların katkıları ve sorularına verilen yanıtlarla sürdü.

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Site en altı
yukarı çık