Milletvekili Alban, “BAKANA ÖZEL JET VAR YANGINA UÇAK YOK”

CHP Muğla Milletvekili Mürsel Alban’ın sorduğu sorular Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi’yi terletti. CHP’li Alban, “Yanan ormanlarda dikili satış ihalelerinde hangi fiyatı kriter aldınız? Neden yanan ağaçları piyasa değerinin çok altında sattınız?” diye sordu.

Milletvekili Alban, “BAKANA ÖZEL JET VAR YANGINA UÇAK YOK”
  • 04 November 2022, Friday 10:51

Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde bütçe görüşmeleri komisyonda devam ediyor. Tarım ve Orman Bakanlığı bütçesinde konuşan CHP milletvekili Mürsel Alban, 2021 yılında Cumhuriyet tarihinin en büyük orman yangınlarının yaşanması ve devamında bu yaz Marmaris’te çıkan yangınlarla ilgili Bakan ve bakanlık bürokratlarına konuyla ilgili birçok soru sordu.

BAKANI TERLETEN SORULAR

2021 yılında yanan ormanlardaki ağaçların satışı için kaç ihale açtınız? Bunları kaç liradan, hangi firmalara verdiniz? diye soran Alban, “orman yangınlarına gece müdahale edecek olan helikopterler neden zamanında gelmedi” dedi. Marmaris’te 21 Eylül tarihinde çıkan yangına helikopterlerin, gece müdahale etmemesini eleştiren Alban, Bakan Kirişçi’nin aynı gün Adıyaman’a özel jetle gitmesini eleştirdi.

CHP’li Alban konuşmasında şu soruları yöneltti:

“Muğla’da 2021 yılında çıkan orman yangınlarının ardından, yanan ağaçların kesim işlemi için yapılan ihaleyi, metreküpü 150 TL’den alan firmanın bu ağaçların metreküpünü Avrupa’ya 700 Euro üzerinden sattığı iddia edilmiştir. Yanan ormanlarda dikili satış ihalelerinde hangi fiyatı ölçüt aldınız? Bu iddialar doğru mudur?

Muğla’da 2021 yılında yanan ormanlardaki ağaçların satışı için kaç ihale açtınız? Bunları kaç liradan, hangi firmalara verdiniz?

Marmaris’te, 21 Eylül 2022 tarihinde çıkan orman yangınına helikopterlerin, yangın çıkmadan 2 gün önce kiralama ihalelerinin sona erdiği ve bu yüzden yangına gece müdahale edemedikleri tespit edilmiştir. Gece görüşlü yangın söndürme helikopterleri gece saatlerinde yangına neden müdahale edememiştir?

KAMERA SİSTEMİ KURULDU MU?

Bakanlık yetkilileri tarafından ormanların kamera sistemiyle takip edileceği, bu sayede yangının kısa sürede yerinin tespit edileceği ve müdahale yapılacağı açıklanmıştı. Bu kamera sistemi hangi illerde ve hangi orman bölgelerinde hizmete girdi?

2021 yılında orman yangınlarına müdahale etmek üzere uçak ve helikopter kiralamasına ne kadar ücret ödenmiştir? Hangi firmalardan, kaç adet uçak ve helikopter kiralanmıştır?

Muğla’da 2021 yılı yangınlarının ardından yapılan tüm uyarılara rağmen orman içi emniyet şeritleri neden açılmıyor? Ağaç diplerinin temizliği neden yapılmıyor?

Orman köylüleriyle birlikte ormanları koruma ve temizleme adına bir projeniz var mıdır?”

 

 

 

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Site en altı
yukarı çık