Milletvekili Özcan sorunları gündeme getirdi

​​​​​​​CHP Muğla Milletvekili Suat Özcan, Gençlik ve Spor Bakanlığı Bütçesi görüşmelerinde konuştu.

Milletvekili Özcan sorunları gündeme getirdi

Gençlik ve Spor Bakanlığı Bütçesi görüşmelerinde eğitim, öğrencilerin KYK borçları ve spor konularında çarpıcı açıklamalar yapan CHP Muğla Milletvekili Suat Özcan; “5 milyon öğrencinin KYK borcu bulunmaktadır. Gençlerin mezun olduktan sonra alanlarında iş bulma olasılıkları gün geçtikçe daha da düşüyor” diyerek spor konularında sorular iletti.

Milletvekili Özcan açıklamasında şunları söyledi:

“Sayın Bakan, değerli milletvekilleri; gençlerimiz umudumuzdur, ancak işsiz ve umutsuzdurlar. 2020 Eylül ayı itibarıyla 5 milyon öğrencinin KYK borcu bulunmaktadır. Borçlu öğrencilerin 300 bini hakkındaysa icra takibi başlamıştır. Üniversite mezunu işsiz sayısının toplam işsiz sayısına oranının yüzde 27'lere dayandığı, Türkiye'de iş bulamayan üniversite mezunu gençler, faiz işlemesiyle katlanan KYK borçları altında ezilmektedirler. Gençlerin mezun olduktan sonra alanlarında iş bulma olasılıkları gün geçtikçe daha da düşüyor. Gençlerin iş bulma süreleriyse ortalama bir buçuk yıl. Bu kredilerin geri ödemelerinin başlaması için beklenen süre ve sonrasında ödeme yükünü gençler karşılayamamaktadırlar.

Yine, salgın döneminde eğitimin artık sadece okula gitmek ve fizikî ders almak olmadığını fark ettiğimiz bir dönemin ardından eğitime erişim masrafları da gündeme alınmalıdır. Kitap masrafları, internet masrafları, donanım masrafları, konaklama masrafları için öğrencilerimize, gençlerimize destek olmak durumundayız. Birçok öğrenci için artık sinema ve tiyatro gibi sosyal ihtiyaçlar lüks durumuna düşmüşken gençlik merkezlerinin imkânları arasında kültürel faaliyetler daha fazla yer almalıdır. Bunların herkesi kapsayacak kültürel faaliyetler olması adına içerikler üretilmelidir. Birçok öğrenci için artık sinema ve tiyatro gibi sosyal ihtiyaçlar lüks durumuna düşmüşken bu merkezlerin imkânları arasında kültürel faaliyetlere daha fazla yer verilmelidir."

"Ülkemizde spor gerçeği ne kadar konuşuluyor? Gençliğin spora katılımı yeterli mi? Sağlıklı gençler yetiştirmede ülke olarak başarılı mıyız? Üniversiteler, gençlik kamp merkezleri yeterli mi? 25 milyonu aşan gencin eğitim öğretim içinde olduğu düşünüldüğünde, üniversiteyi bitiren gençlerin işsiz olduğu ülkemizde spor ve sağlık ne kadar ciddiye alınıyor? Yeteri kadar gençlik ve sporun konuşulmadığı bir dönemi yaşıyoruz. Sadece Süper Lig maçları, sonuçları ve hakem kararları televizyonların spor konusunda en çok yer verdiği programlar. Yeterince araştırma, geliştirme ve yatırım yapılmadığı, bütçenin de ayrılmadığı görülmektedir. On sekiz yıllık iktidarınızda Bakanlık olarak ülkemizde toplam kaç tane atletizm pisti, sahası ve stadyumu kazandırıldı? Tesisleşme konusunda çok övünüyorsunuz, yaptığınız sportif yatırımlar için teşekkür ederim ancak stadyumların ve salonların yenilenmesi projeleri 2-3 stadyum haricinde bölge gerçekleriyle uyumlu mudur? Dağ başına yapılan bazı statlar kaderine terk edilmiş midir? Örneğin yeni Mersin Stadyumu gibi eski stadyumların kent içinde kalan kıymetli arazileri ne şekilde değerlendirilmiştir? İstanbul başta olmak üzere amatör ve bölgesel lig maçlarının oynanabileceği tesis sayısı bu kadar yetersizken sporun temeli olan amatörlere yatırım ne için az yapılmaktadır? Seçim bölgem Muğla ili Milas ve Marmaris ilçelerinde yıllardır yapımı beklenen spor salonlarının durumları nedir? Salgın süresinde ertelenen ve bir türlü başlatılamayan amatör ligler sayesinde evlerine ekmek götüren futbolcu, antrenör, kulüp çalışanı ve diğer görevliler için destek fonlarından ödenek ayrılmış mıdır? Yoksa amatör spordan da para kazanılmasın, amatör futbolcular, sporcular taş yesin, aç kalsın mantığı mı geçerlidir? Türkiye'de lisanslı sporcu sayısı son bir yıl içinde ne kadar artmıştır? Spor federasyonu, sahilde yürüyüş yapan vatandaşlarımıza lisans çıkartarak sanal bir artış sağladı mı? Şu anda gerçek lisanslı sporcu sayısı nedir? Amatör liglerde her branş için çıkartılan lisans ücretleri için salgın nedeniyle indirim yapılması ve Covid-19 testi için destek olunması ekonomik sıkıntılar içerisindeki kulüpleri biraz olsun rahatlatacaktır. Spor federasyonları seçimlerinin salgın ve olimpiyat organizasyonu gerekçe gösterilerek bir yıl sonrasına bırakılması hukuka ne kadar uygundur? Ana statünün bu şekilde baypas yapılması doğru mudur? Dört yılda bir seçim yapılır maddesi görülmeksizin her "olimpiyat sonrası" ifadesine istinaden seçim erteleme durumunda spor federasyonlarının hukuki durumlarını tartışılır olması kaçınılmazdır. Tıkanma noktasına gelen engelli branşlar başta olmak üzere, masa tenisi, tekvando, bazı federasyonlarda seçim kaçınılmazken başarısız kadrolar için bir yıllık devam ayrıcalığı getirilmiştir. Spor federasyonlarına yeni dönemde ayrılan bütçe üstelik olimpiyat yılında yeterli midir? Bu bütçenin bir bölümü altyapılara mı yoksa otellerde yapılan kamp harcamaları için mi yapıldı? Bu size rahatsızlık veriyor mu?”

 

Editör: Gülçin Erşen
Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Site en altı
yukarı çık