Image Slider
Fevzi Topuz
Mehmet Cayirli
Durmus Ozdemir
Ahmet Aras

Mucit liseliler radar geliştirdi

Milas'ta 2 öğretmen rehberliğinde, sadece bin lira bütçeyle 1 yıl çalışan 7 kişilik öğrenci ekibi, “gizli göz” anlamına gelen Aynehafa ismini verdikleri projeyle askeri, denizcilik ve havacılık alanında kullanılabilecek bir radar sistemi geliştirdi. 

Mucit liseliler radar geliştirdi

Milas'ta meslek liseli öğrenciler, her türlü araca monte edilebilir bir radar sistemi hazırladı.
Habermilas.com’dan Volkan Yıldız’ın haberine göre; Milas Atatürk Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nden Ceyhun Çankurt, Burak Bayraktar, Özlem Kara, Enez Eker, Doğukan Kaya, Şakircan Deveci ve Eren Gündüz’den oluşan öğrenci grubu, okulun bilişim teknolojileri öğretmenleri Dilek Geçgil ve Nevzat Develi rehberliğinde; havada, karada ve su altında hareketli ve hareketsiz engelleri tespit edebilen bir radar yaptı.
Proje hakkında bilgi veren Bilişim Teknolojileri Öğretmeni Nevzat Develi, radar sisteminin özellikle askeri alanda kullanılabileceğini belirterek, radarın aynı zamanda denizcilik ve havacılık alanında da tercih edilebileceğini söyledi.
Bin lira gibi kısıtlı bir bütçeyle bir yıl içerisinde radarı hazır hale getirdiklerini kaydeden Develi, şuan için 40 santimetre mesafede tespit yapabilen radarın çalışma alanının artırılabileceğini belirterek, “2018’de 7 kişilik bir öğrenci ekibiyle, Bilişim ve Teknolojileri Kulübü olarak, gizli göz anlamına gelen Aynelhafa ismini verdiğimiz projeye başladık. Tasarım aşamasından başlayarak, projenin sahada hangi problemlerini çözebileceğine odaklandık. Tamamıyla donanımından mekaniğine ve yazılımına kadar öğrencilerimizin emeğiyle oluşturuldu.  Şuanda geliştirilebilir olarak askeri, havacılık, denizcilik ve karada fazlasıyla iş görür halde. Radarımızın prototipi şuan yaklaşık 40 santimetre mesafede her türlü hareketli ve hareketsiz engeli tespit edip, arasındaki mesafeyi ölçebiliyor.” dedi.
Yapay zekayla çalışan otonom bir arama kurtarma robotu üzerinde çalışma yapacaklarını ve radar sistemini bu robota monte etmeyi planladıklarını duyuran Develi, radarın en büyük özelliğinin tüm araçlara monte edilebilir olduğuna dikkat çekti.
BU OKULUN PROJELERİ ÖRNEK GÖSTERİLİYOR
Şube müdürleri ile birlikte, Aynelhafa Projesi ekibini ziyaret ederek çalışmalar hakkında bilgi alan Milas Milli Eğitim Müdürü İsa Bal,  ilçenin mesleki eğitim anlamında ciddi potansiyele sahip olduğunu ifade etti.
Bal, “Daha önceki yıllarda okul öğrencilerimiz tarafından atık sudan elektrik üretimi, deprem sonrasında kullanılabilecek bir yaşam aracı yapıldı. Bu projeler 2023 vizyonu kapsamında Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan tarafından örnek olarak gösterildi. Bu çalışmalar her yıl üzerine konularak devam ediyor. Alt sınıftaki öğrencilerimize de bu çalışmalar güzel bir motivasyon kaynağı oluyor. Havada, suda ve karada çalışabilen bir radar projesini başarıyla hazırlayan ekip üyelerini tebrik ediyorum.” diye konuştu.

HABERE AİT RESİMLER

Beğendim 1 Muhteşem 0 Haha 1 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Site en altı
yukarı çık
siteacilis