Muğla Büyükşehir Belediyesi, değişik uygarlıkları ve sanatçıları aynı sahnede bir araya getirdi

​​​​​​​SANATIN DİLİ TÜM DÜNYADA AYNI

Muğla Büyükşehir Belediyesi, değişik uygarlıkları ve sanatçıları aynı sahnede bir araya getirdi
  • 06 September 2023, Wednesday 13:30

Muğla Büyükşehir Belediyesi tarafından dünyada tek olan ve bu yıl 8.si düzenlenen sanat yönetmenliğini Eray İnal'ın yaptığı, Zurnazen Festivalinin ikinci ayağı Milas Atapark Meydanı’nda sahnelendi. 4’ü yabancı 13’ü yerli toplam 17 zurna sanatçısının sahne aldığı festivale vatandaşlar yoğun ilgi gösterdi.

Sunumu ünlü sunucu Jess Molho tarafından yapılan Zurnazen Festivali’ne Muğla Belediyesi Başkan Vekili Cumhur Çoban, Milas Belediye Başkanı Muhammet Tokat, eski dönem milletvekilleri Süleyman Girgin, Suat Özcan, CHP Milas İlçe Başkanı Tüze Çetinkaya, belediye meclis üyeleri, sivil toplum kuruluşu temsilcileri ile vatandaşlar katıldı.

ÜÇ KUŞAK AYNI SAHNEDE

Milaslı duayen zurnacı Dursun Girgin, oğulları Veysel, Eyüp, Emrah Girgin ve torunları Aykut, Ozan, Murat Girgin ile birlikte festivalin açılışını gerçekleştirdi. 76 yaşında olan ve 6 yaşından itibaren zurna çalan 70 yıllık zurna üstadı Dursun Girgin, üç kuşak bir arada sahne aldı. Girgin ailesi zurna ile çaldıkları yöresel türküler ile kulakların pasını sildiler. Ardından yöresel gelenek olan delbekçiler sahne aldı. Daha sonra ise Muğla Büyükşehir Belediyesi halk dansları topluluğu, beraberinde Samsun’dan gelen genç zurna ustası Bura Kutbay ile görsel şölen sundular.

Açılış dinletilerinin ardından sahneye zurna ustaları solo performansları için çıktılar. Sırasıyla sahne alan farklı ülkelerden birçok zurnacı bazen tek tek, bazen de müziğin birleştirici etkisiyle beraber katılımcılara güzel bir müzik ziyafeti sundu. 

Programın konuğu olarak sahne alan Türk Halk Müziği sanatçısı Oğuz Aksaç izleyenlere unutulmaz ve eğlenceli anlar yaşattı. Vatandaşlar, Oğuz Aksaç’ın türküleri eşliğinde bol bol oynayıp, halay çektiler.

KAPANIŞ İZMİR MARŞI’YLA YAPILDI

Festivalin sonunda Muğla Belediyesi Başkan Vekili Cumhur Çoban, Milas Belediye Başkanı Muhammet Tokat sahneye çıkarak kısa birer konuşma yaptı.

İlk konuşmayı Milas Belediye Başkanı Muhammet Tokat yaparken, Tokat, “Bu kültüre sahip çıktığınız için hepinize sonsuz teşekkürlerimi sunuyorum. Zurna, hem Yörük kültürünün hem de Roman kültürünün bence ortak değeri. Bütün üzüntülerimiz, bütün sevinçlerimiz zurna ile ifade ediliyor. Ustalarımız bugün kulaklarımızın pasını aldılar. Hepsine ayrı ayrı teşekkür ediyorum” dedi.

Daha sonra söz alan Muğla Belediyesi Başkan Vekili Cumhur Çoban ise, “Muğla Büyükşehir Belediyesi, sanatın iyileştirici ve birleştirişi gücüyle değişik uygarlıkları ve sanatçıları bu sahnede bir araya getirdi. 4 tane yurt dışı, 13 yurt içi 17 sanatçımız katkı sağladı. Büyükşehir Muğla’nın kültür şehri olması nedeniyle böyle festivallere devam edecektir. Bu festival 4 gün sürecek. Dün Menteşe’de yapılacaktı yağmur nedeniyle yapılamadı. Festivalimiz diğer ilçelerimizde devam edecek.” dedi.

Muğla Belediyesi Başkan Vekili Cumhur Çoban, ünlü sunucu Jess Molho’ya çiçek sunarkan, Milas Belediye Başkanı Muhammet Tokat da Festival Sanat Yönetmeni Eray İnal’a çiçek sundu.

Festivalin Milas bölümü, zurna ustaların hep beraber seslendirdiği İzmir Marşıyla sona erdi. 

Festivalin üçüncü günü 6 Eylül’de Dalaman ilçesi Cumhuriyet Meydanı’nda konuk sanatçı, Makedon asıllı dünyaca ünlü klarnet virtüözü İsmail Lumanovski katılımı ile yapılacak. Zurnazen Festivali’nin son günü 7 Eylül’de Fethiye ilçesi Beşkaza Meydanı’nda solist Elif Buse Doğan’ın konuk olacağı programla sona erecek.

HABERE AİT RESİMLER

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Site en altı
yukarı çık