Muğla Çevre Platformu (MUÇEP) tarafından Akbük’te düzenlenen “MUÇEP Sonbahar Şenliği”ne katılan yaklaşık bin iki yüz kişi koyda elele tutuşarak, “Gökova Cennet Kalsın” dedi.
Gökova’nın Akbük Koyu’nda 22 Ekim Pazar Günü gerçekleştirilen şenlik öğle saatlerinde, Muğla’nın çeşitli ilçelerinden yurttaşların otobüslerle gelmesiyle başladı. Şenliğe, ilimizin farklı ilçelerinden doğa yürüyüşü grupları, bisikletçiler, yerel tohum grupları, engelli dernekleri katılırken, denizden de Bodrum Denizciler Derneği’nin desteğinde STS Okul Gemisi ile Bodrumlu MUÇEPliler katıldılar.
Muğla Büyükşehir, Menteşe, Milas ve Bodrum Belediyeleri ile Bodrum Deniz Ticaret Odası’nın destekleri ile gerçekleşen şenliğe Menteşe Kent Konseyi Başkanı Bilgi Taşkıran, Menteşe Belediye Başkanı Bahattin Gümüş, Muğla Büyükşehir Belediye Başkan Yardımcıları Levent Ünver ve Mehmet Güven, Ula Belediye Başkan Yardımcısı Oruç Özkan ve CHP Muğla Milletvekili Akın Üstündağ da katıldı.
‘İnsan Zinciri’ oluşturuldu
Etkinlik süresince, Muğla’nın yerel müzisyenlerinden Cem Kocabıyık, Ali Onur Dede, Ali Akçay’ın sazları ve sözleri ile büyüklü küçüklü vatandaşlar halaylar çekti, oyunlar oynayıp dans ettiler. Yüzme yarışları, halat çekme, çocuklara palyaçolar eşliğinde oyunlar düzenlendi. Yüzme yarışlarında derece alanlara MUÇEP tarafından ödül olarak zeytinyağı ve bal verilirken, katılımcılara da MUÇEP Sertifikaları sunuldu.
Yerel Tohum Dernekleri katılımcılara palamut tohumu dağıttı. Havanın da güzel olması nedeniyle Akbük Koyu belkide tarihinde ilk kez bu kadar büyük bir yoğunluk yaşadı.
Konuşmaların ve eğlencelerin ardından, şenliğin sunumunu yapan İlknur Başer’in duyurusu ile “Muğla Cennet Kalsın” pankartlarını açarak elele tutuşan vatandaşlar, Mavi Yolculuk’un ve Gökova’nın ender güzellikteki koylarından biri olan Akbük Koyu’nu insan zinciri oluşturarak sembolik olarak korudular ve gerek yasal yollardan, gerekse sosyal etkinliklerle sonuna kadar korumaya devam edeceklerini dile getirdiler.
Muğla Büyükşehir Belediye Meclisi’nde ‘iktidar partisi temsilcileri de hayır demişti’!
MUÇEP adına hoş geldiniz konuşması yapan Mustafa Tuncaelli’nin ardından, Menteşe Kent Konseyi Başkanı Bilgi Taşkıran ve Menteşe Belediye Başkanı Bahattin Gümüş ise, Gökova’nın, Muğla’nın cennet kalabilmesi için uygulamaya konulan doğal sit derecelerinin mutlaka değişmesi gerektiğini, bu haliyle kalması halinde yapılaşmanın, beton yığınlarının önünün açılacağını, buna da sivil toplum kuruluşları ile beraber karşı duracaklarını söylediler .
MUÇEP üyesi Rezzan Şebin ise, şenliğe katılanlara MUÇEP’in neden ve nasıl kurulduğunu anlatarak, yaptıkları çalışmalar hakkında bilgi verdi. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından uygulamaya konan Gökova Doğal Sit Derecelendirmelerine de değinen Şebin “Muğla Büyükşehir Belediye Meclisi’nin 11 Kasım 2016’da yaptığı toplantıda, belki de ilk kez iktidar partisi, muhalefet partilerinin meclis üyelerinin tümünün oy birliği ile aldığı bir karar vardı. Bakanlığın bir inşaat/emlak firmasına ihale ettiği ‘Dört Mevsim Ekolojik Temelli Bilimsel Rapor’a dayanarak hazırlandığı söylenen ‘Muğla İli Doğal Sit Alanlarının Derecelendirmelerinin Değişikliği’ne meclis üyeleri oy birliği ile ‘projeye bu hali ile hayır’ dediler. Nedeni de açıktı. Proje uygulamaya konulursa, köylülerimizin konut yapma gibi sorunları belki de sadece yüzde bir oranında çözülecekti. Ancak, adrese teslim gibi bazı eşsiz güzellikteki koylarımızda büyük şirketlere, holdinglere tahsisi yapılan yerlere tesis yapma imkanı sağlanıyordu. Yani kıyılarımız, koylarımız inşaata, yapılaşmaya açılıyordu. Halkımızın değil, sermayedarların önü açılıyordu. İşte bunlardan ötürüdür ki, bir yıl önce Muğla Çevre Platformu, 13 ilçeden katılan sivil toplum kuruluşları, duyarlı vatandaşlar tarafından, sürecin takipçisi olmak amacı ile kuruldu” diyerek MUÇEP’in taleplerini dile getirdi.
“Gökova Özel Çevre Koruma Bölgesidir”
“Gökova Özel Çevre Koruma Bölgesidir. Uluslararası sözleşmelere imza atan devletimizin, imzasını çiğnememesi gerekir. Askıya bile çıkmadan uygulamaya giren bu pafta için açtığımız davanın takipçisi olacağız. Muğla için hazırlatılan proje iptal edilerek, sürece, yöre halkı, yerel yönetimler, üretici kooperatifleri, denizciler, dernekler ve odalar katılarak yeniden düzenlensin. Halktan gizlenen bilimsel rapor açıklansın. MUÇEP olarak sizlerle birlikte, koylarımızı, yaşam alanlarımızı, tabiat varlıklarımızı korumaya devam edeceğiz. Yasal haklarımızı kullanarak, şenlikler düzenleyerek yöremize sahip çıkacağız” diyerek sözlerini tamamlayan Rezzan Şebin’in ardından, etkinlik, yerel sanatçıların dinletileriyle sürdü.
Akın Üstündağ: “Yazlık Saray kaçaktır”
Şenliğe, sonlarına doğru katılan CHP Muğla Milletvekili Akın Üstündağ ise yaptığı konuşmada, özetle şunları söyledi:
“Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın burada bir bilimsel çalışması var deniyor, ama bu bilimsel çalışmayı kimse görmemiş. Burada gerçek amaç Muğla’nın koylarını imara açmak. Biz böyle bir duruma kesinlikle müsaade etmiyoruz. Bu anlamda biz Muğla’ya karşı yapılan yanlış projeye karşı sesimizi yükselterek mücadelemize devam edeceğiz. Bu projenin onaylanıp onaylanmaması fark etmez, bize göre onay geçersizdir, o yazlık saray kaçaktır, imara aykırıdır. Uluslararası sözleşmelere bile aykırı bir projedir. Halkla beraber el ele, iç içe Muğla’ya sahip çıkacağız.”
Bu mikrofon herkese açıktır
Üstündağ’ın ardından MUÇEPliler, “Bizler, şenliğimizi açık çağrı ile herkese duyurduk. Akın Üstündağ katılarak düşüncelerini ifade etti. Ama bilinsin ki, bu mikrofon AK Partililere de, HDP’ye de MHP’ye de her zaman açıktır. Doğanın, ağacın, denizin, balığın, arının siyaseti olamaz. Tabiat Varlıkları üzerinden siyaset yapılamaz” diyerek, bilgi almak ve soru sormak isteyenler için herkesin katıldığı bir forum oluşturup, doğal sitlerle ilgili bilgilendirmelerde bulundular …
Ve Şenlik, saat 18.00 sularında sona erdi ...
Muğla Çevre Platformu: “Muğla Cennet Kalsın!”
Muğla Çevre Platformu tarafından Akbük’te düzenlenen “MUÇEP Sonbahar Şenliği”nde yapılan açıklama-çağrı şöyle …
Bugün yaşamın doğal akışının dönümlerinden olan sonbaharın gelişini birlikte neşe içinde karşılamak üzere burada buluştuk. Sonbahara doğanın olağanüstü güzelliklerini barındıran eşsiz Gökova Körezi’nden, Akbük’ten “Merhaba” diyoruz.
Genellikle hüzünle anılır sonbahar, yazın cıvıltılı günlerinin sonunu hatırlattığı için. Halbuki doğanın döngüsü böyledir. Yaşamın kendini yenileyebilmesi için, yeniden baharların, yazların olması için sonbaharlar yaşanmalıdır. Bizler; doğanın her halini sevenler, sonbaharı da mutlulukla karşılıyoruz. Mevsimlerimizi, doğamızı, yaşam alanlarımızı mahvetmek üzere ısmarlanan “Dört Mevsim Ekolojik Temelli Raporlar”a inat !
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın Doğal Sit Alanlarımızı tamamen yok edecek “yeniden değerlendirme” girişimine karşı Muğla Çevre Platformu olarak yaklaşık bir yıldır mücadele veriyoruz. Söz konusu raporun tarafımıza verilmesi taleplerimize resmi makamlardan hep “çalışmaların devam ettiği” için verilemeyeceği cevabı verildi. Bilgi Edinme Yasası gereği olan yasal hakkımız yok sayıldı. Çevre ve Şehircilik Bakanı Sayın Mehmet Özhaseki 28 Temmuz 2017’de , “Biz bu raporları halâ onaylamadık. Bu raporlar bittiğinde buraya gelerek sizlerle paylaşacağız. Hiç kimse endişe etmesin” demişti. Bu açıklamanın doğru olmadığı, Menteşe, Milas, Ula ve Marmaris İlçeleri Doğal Sit Alanı Tescili’nin Sayın Bakan tarafından 6 Aralık 2016 tarihinde onaylandığının anlaşılması ile ortaya çıktı.
Böyle bir durum demokratik bir ülkede yaşanmış olsa, sorumlu olan kişiler artık o göreve devam edemez ve o kişinin bundan sonra söyleyeceklerinin artık halk nezdinde ağırlığı yoktur. Güven yıkılmıştır. Sayın Bakan’dan halâ bir açıklama gelmemiştir. Biz bu sükutu ikrar olarak kabul ediyoruz.
MUÇEP olarak 26 Eylül 2017 tarihinde, bileşenlerimizden olan Muğla Mimarlar Odası tarafından “Gökova Paftası”nın iptali için dava açıldı. Bireyler olarak da müdahil oluyoruz.
AKBÜK GÖKOVA’DAN YETKİLİLERE SESLENİYORUZ:
1)Doğal Sit Derecelerinin değiştirilmesine gerekçe olan ve bir inşaat firmasına ihale edilen “Dört Mevsim Ekolojik Temelli Bilimsel Rapor” gizlenmesin, açıklansın. Halkın ortak yaşam alanları, dünyanın ortak mirası doğa koruma alanları ile ilgili hiçbir bilimsel çalışma, halktan gizlenemez.
2)Gökova Özel Çevre Koruma Bölgesi’nin sit değişiklikleri yasaya aykırı olarak askıya çıkmamıştır. İptal edilmelidir.
3)Süreç neden katılımcı bir şekilde işletilmedi? Halktan gizleyerek yürütülen bir süreçte hazırlanan sit değişiklikleri iptal edilsin. Yasaları, yönetmelikleri halkın, sivil toplum örgütlerinin katılımına izin verecek şekilde değiştirin, Barselona Sözleşmesinin gereklerini yerine getirin.
Muğla Cennet Kalsın.
Saygılarımızla.
(Akbük, 22 Ekim 2017)





