Image Slider
Fevzi Topuz
Mehmet Cayirli
Durmus Ozdemir
Ahmet Aras

Muğlalılara çağrı

Muğla Çevre Platformu (MUÇEP), bir çağrı metni yayınlayarak, tüm Muğlalıları, Muğla’nın ekolojik sorunlarını savunmak, ortak yaşam alanlarını savunmak için neler yapılabileceğini tartışmak üzere, 27 Eylül Salı günü saat 18:30’da Mimarlar Odası Muğla Şubesi’nde toplanmaya davet etti.

Muğlalılara çağrı
  • 25 September 2022, Sunday 11:24

Açıklama şöyle:

“Muğla’da ortak yaşam alanlarımızı kaybetmek istemiyoruz! Şehrimiz, yaşam alanlarımız onlarca ekolojik, çevresel sorunla karşı karşıya.

Bir yanda yangınlarla yok olan ormanlar, bir yanda kömürlü termik santraller, kömür ocakları, taş ocakları, çimento fabrikaları, kıyı işgalleri, betona teslim olan alanlar, kuruyan kuyular, değişen iklim…ve kaybettiğimiz yaşam alanlarımız!

Muğla’da geçen yıl yaklaşık 60 bin  hektar, bu yıl da 5 bin hektarı aşkın orman alanı içindeki canlılarla yüreğimizi de yakarak kül oldu. Bu yangınlar yerleşim yerlerine zarar vermekle kalmadı, iklim krizine karşı en değerli varlıkların, ormanların yok olmasına sebep oldu

Muğla’nın %59’u maden alanı olarak ruhsatlandırılmış durumda. Madenler doğayı vahşice tüketiyor. Kapatılmaları yönünde kesinleşen mahkeme kararlarına rağmen çalışmaya devam eden termik santrallerin en önemli girdisi olan kömürün çıkarıldığı maden alanlarının büyük bölümü orman alanlarında. Bu santrallerin atıklarının ve soludugumuz havaya yaptıkları salımın sadece insanların sağlığını, yaşamlarını, geçimliğini değil, ormanları, zeytinlikleri, ekili-dikili alanlarımızı da kirlettiğini, yok ettiğini biliyoruz. Kanunlar yok sayılarak, zeytinlikleri madenciliğe açan yönetmelik değişikliği  ile hemşehrilerimiz için  önemli bir geçim kaynağı olan zeytinliklerin yok edilmesinin önü açıldı.Kıyılarımız onları korumakla görevli kurumların kurup yönettiği vakıfların ortak olduğu muçev adlı bir ticari oluşumla talan edilip ticari bir metaya dönüştürülerek halka kapatılıyor.Şimdi artık yaşadığımız yerin, kentimizin, doğal ve kültürel değerlerimizin topyekun savunulması, bunun için çaba gösterilmesi zamanı!

Bu savunmayı hep birlikte yapmak istiyoruz.

Bunun için kentini, ekolojiyi, doğayı savunan herkesin bulunduğu ilçeden, mahalleden, beldeden yola düşerek, “Yeter Artık!” diyebileceği seçenekleri de tartışacağımız bir mitingi birlikte organize etmek istiyoruz. Miting için düşündüğümüz zaman ekim ayı sonu.Tüm Muğlalılara, sivil toplum örgütlerine, meslek kuruluşlarına, sendikalara,  kent konseylerine, siyasi partilere sesleniyoruz! Sizleri ekolojik saldırılar karşısında kentimizi ve ortak yaşam alanlarımızın savunmak, neyi, nasıl yapacağımızı birlikte kararlaştırmak üzere 27 Eylül Salı günü saat 18:30’da Muğla Mimarlar Odası’nda dayanışmayı büyütmeye çağırıyoruz.”

 

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Site en altı
yukarı çık
siteacilis