Muğla’nın Doğası korunacak!

A.Kemal KAŞKAR -

Muğla’nın Doğası korunacak!

Bileşenleri arasında; Milas Kent Konseyi, Bodrum Kent Konseyi, Marmaris Kent Konseyi, Çevre ve Arı Koruma Derneği, Muğla İli Arı Yetiştiricileri Birliği, Akdeniz Yeşiller Derneği, Gökova Ekolojik Yaşam Derneği, Dalyan Çevre ve Turizm Derneği, İztuzu Kumsalını Kurtarma Platformu, Yerel Tohum Derneği Marmaris Temsilciliği, Kayaköy Savunması, FETDER, Karaot Savunması, Datça Çevre ve Turizm Derneği, Bodrum Çevre Platformu, DİSK Emekli Sen Datça Temsilciliği, Balıkaşıran Grubu, Datça Kadın Girişimi, Bodrum Tohum Derneği, Datça Yerel Tohum Topluluğu, Naviga Dergisi-Meriç Köyatası (Mavi Tur), Bodrum Denizciler Derneği, Yarımada Çevre Kültür Derneği, Bodrum Çevre Platformu, Muğla Tabipler Odası, Muğla Haziran Hareketi ve Kıyılar Herkesin İşgale Son Platformu’nun bulunduğu Muğla Çevre Platformu’nun (MUÇEP) 4 Aralık 2016 tarihinde Akyaka’da başlayıp 8 Ocak’ta Marmaris’te süren toplantılar sürecinin 3’üncüsü, 5 Şubat Pazar günü, ilçemiz Milas’ta 130 katılımcıyla yapıldı.

Milas Belediyesi ve Milas Kent Konseyi’nin evsahipliğinde, Belediye Toplantı ve Düğün Salonu’nda gerçekleştirilen toplantı saat 11’de katılımcıların kayıtlarını yaptırmalarıyla başladı ve saat 12:30’da İletişim Komisyonu’ndaki Milas Temsilcisi Canan Çelenk tarafından yapılan kısa hoş geldiniz-teşekkür konuşmasıyla açıldı.

Daha sonra, Abide Zübeyde Elbaşı ile Serdar Denktaş, toplantının kolaylaştırıcıları olarak belirlendiler ve Çalışma Komisyonlarının sunumlarına geçildi.

Sunumlar

Bu bölümde ilk konuşma ev sahibi sıfatıyla Canan Çelenk tarafından yapıldı. Çelenk, MUÇEP’in oluşum süreci ve yapılanması hakkında bilgi verdi.

Ardından, Serdar Denktaş, (‘Bilim’, ‘Hukuk’, ‘Halkla İlişkiler ve Medya’) komisyonların görev tanımlarıyla ve ayrıca, ‘oluşturulmaya başlanan arşiv’ ile ilgili bilgilendirmelerde bulundu ve sözü Komisyon temsilcilerine bıraktı.

 

Bilim Komisyonu

Komisyonlar adına ilk konuşma, Bilim Komisyonu adına Faruk Şahin tarafından yapıldı.

Şahin, komisyonun başta gelen amacının ‘ilimizdeki çevre gündemleriyle ilgili bilimsel çalışmalar için kolaylaştırıcılık yapmak’ olduğunu belirterek başladığı konuşmasında daha sonra, 29 Ocak’ta yaptıkları komisyon toplantısında belirledikleri kısa-orta ve uzun vadeli hedefler hakkında bilgi verdi.

 

Başkan Tokat’ın

konuşması

Bu sırada, beraberinde Başkan Yardımcısı Faik Karagöz ile birlikte salona giren Milas Belediye Başkanı Muhammet Tokat, davet üzerine kürsüye gelerek yaptığı selamlama konuşmasında, MUÇEP’in çalışmalarını ilgiyle ve takdirle izlediklerini belirterek, “Sizleri burada görmekten büyük mutluluk duyuyoruz. Büyükşehir Belediyemizin bu konudaki çalışmalarında desteğiniz önemli. Çalışmalarınızda başarılar diliyorum. Sizlerden gelecek öneri ve yönlendirmelerle sonuç alma noktasında mücadele vereceğiz ve başaracağız” dedi.

 

Hukuk Komisyonu,

Medya ve Halkla İlişkiler

Komisyonu

Daha sonra Hukuk Komisyonu adına konuşan Güngör Erçil, sürecin çok hızlı ilerlediğine ve harekete geçmekte gecikmemenin önemine dikkat çekti.

Komisyonlar adına son sunumu, Medya ve Halkla İlişkiler Komisyonu adına Rezzan Şebin konuştu ve Bodrum Belediye Başkanı Mehmet Kocadon’un selam ve başarı dileklerini ileterek başladığı konuşmasında, çevre sorunlarının çözümü için mücadelede ‘medya ve halkla ilişkiler’in büyük önemini vurgulayıp “Bilgilendirme toplantıları düzenlemeliyiz. Halkla, sivil toplum örgütleriyle buluşmalı, gündemimizi halkla buluşturmalı, yerel yöneticilerimiz ve milletvekillerimizle bilgi-fikir alışverişi, yani bir tür lobi görüşmeleri yapmalıyız. Ve her zaman ‘ben’ değil, ‘biz’ demeliyiz” dedi.

 

Enver Tuna:

“Desteğinize

ihtiyacımız var”

Toplantıda daha sonra, TMMOB Milas İlçe Sekreteri, Milas ve Muğla Büyükşehir Belediyesi Meclis Üyesi ve İmar Komisyonu Başkanı Harita Mühendisi Enver Tuna; “Böyle bir platformun kurulması nedeniyle hepinizi tebrik ediyorum. Biz, kamu hizmeti yapanların, sizlerin desteğine ihtiyacımız var” sözleriyle başladığı konuşmasında; Doğal SİT alanlarında tanım değişikliği (“Koruma kategorilerinin değiştirilmesi”) yönünde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından başlatılan sürece Muğla Büyükşehir Belediye Meclisi’nin nasıl dahil olduğuna, Muğla Büyükşehir Belediye Meclisi İmar Komisyonu tarafından hazırlanan ve oybirliği ile kabul edilen raporun hazırlık süreci ve içeriğine ilişkin bilgilendirmede bulundu

 

Sorular-katkılar

Toplantı, komisyonlar adına yapılan sunumlarla ilgili soru ve katkıların dile getirilmesi, MUÇEP’in karar alma yöntemi ve ilkelerinin belirlenmesi için bir komisyon oluşturulmasının kararlaştırılması ve MUÇEP’in kısa vadede ‘yol haritasını belirleme’ konusunda tartışmalarla sürdü.

 

Bu haftadan itibaren

adım adım

gerçekleştirilecek …

Bu bölümde dile-gündeme getirilen şu konularla ilgili netleştirme ve uygulamalar, önümüzdeki günlerde kamuoyu ile de paylaşıla paylaşıla adım adım hayata geçirilecek:

-Change.org’da “Muğla Doğal Kalsın” vurgusuyla ve Doğal SİT alanlarında tanım değişiklikleriyle ilgili çalışmayı gerçekleştiren bilim insanları ve teknik çalışanlardan oluşan 14 kişinin imzalarını ve dolayısıyla Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın da bu yöndeki taslağı geri çekmeleri çağrısını içeren bir imza kampanyası başlatılması,

-Aynı konuda hukuki adımların atılması ile ilgili Hukuk Komisyonunca netleştirme, yönlendirmelerin yapılması ve ilçelerde ‘itiraz dilekçeleri’ verilmek suretiyle hukuksal süreçte ilk adımların atılması,

-Yapılan, yapılacak çalışmaların görünürlüğünün sağlanması, farkındalığın artırılması için adım adım yapılacak pratiklerin eşgüdümlü ve eşzamanlı olarak gerçekleştirilmesi,

-Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nca sürdürülen “Bütünleşik Kıyı Planlaması Çalışması” hakkında söylenecek sözlerin belirlenip çeşitli kanallardan iletilip duyurulması,

-Okluk Koyu’nda kısa süre önce oluşturulan şantiye ve başlatılan çalışmalar hakkında Marmaris Kent Konseyi’nce bilgi edinilmesi ve ‘Özel Çevre Koruma Bölgesi’ olan bu ‘koy’a ilişkin gündem oluşturulması.

 

Bir sonraki toplantıya

bırakılan konular ise …

Toplantının bu bölümünde dile-gündeme getirilen, ancak zaman yetersizliği nedeniyle üzerinde durulamayan şu konular da bir sonraki buluşmaya bırakıldı:

-Değiştirilmek istenen mevzuat içinde adeta dokunulmazlık kazanacak olan Muğla genelinde 21 adet Rüzgar Enerji Santralı ile ilgili gündem oluşturulması,

-Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ile Muğla Orman Bölge Müdürlüğü’nün ziyaret edilmesi,

-Tuzla Sulak Alanı’nda avlanma yasağının getirilmesi talebiyle gündem oluşturulması,

-İlimizde, Termik Santralara entegre çimento fabrikalarının oluşturulması yönündeki girişim-çalışmalarla ilgili gündem oluşturulması,

-Tarım alanlarının korunmasına ilişkin gündem oluşturulması.

 

“Turgut yok olacak …

Bize yardım edin!”

MUÇEP Milas Buluşması, gündem dışı söz alan Yatağan Turgut Mahallesinden Tayyibe Demirel adlı yurttaşın, antik Lagina kenti ve geniş zeytinlik alanlarıyla dikkat çeken mahallelerinin kömür çıkarılmak üzere yok edilmek istendiği şeklindeki ‘feryat konuşması’ ile sona erdi.

Yatağan Kaymakamlığından başlayıp Cumhurbaşkanlığına kadar bütün makamlara konuyla ilgili mektuplar gönderdiğini belirten Demirel, “Köyümü kurtarmaya çalışıyorum. Eskiden tütüncülük vardı. Bitirdiler. Bir tek zeytinlerimiz, zeytinciliğimiz kaldı. Şimdi de zeytinlerimizi kesip kesip altındaki kömürü almak istiyorlar. O kadar mektuba bir tek olumlu cevap alamadım. Sizler gibi bu dertleri dinleyip çare arayanların olduğunu bilseydim daha önceden gelirdim. Eylül ayından beri uğraşıyorum. Eskihisar, Bağcılar … Zeytinleri kesip kesip kazıp kazıp ilerliyorlar. Şimdi sıra bizim köyümüze geldi. Çevreciler olarak bize yardım edin. Sizden yardım bekliyoruz” dedi.

Bu konuşmanın ardından söz alan bazı katılımcılar, 100 metre derinlikte bir açık ocağın kazılacağına, 93 tapunun kamulaştırılmasından söz edildiğini ama yörede heyelan riski yüzünden geri kalan arazilerin de fiilen kullanılamayacağına, Lagina antik kentinin adeta yok sayıldığına, bölgede ayrıca yeni bir termik santral kurulmasının da söz konusu olduğuna, ilgililerin “2025’e kadar Turgut’a gireceğiz” şeklinde sözler sarfettiklerine dikkat çekerek, başta hukuksal anlamda olmak üzere ‘destek sözleri’ verdiler.

 

Bir sonraki toplantı

Toplantı, MUÇEP’in 4’üncü koordinasyon toplantısının, muhtemelen 4 Mart 2017 tarihinde Fethiye’de yapılması yönünde oluşan eğilimin not edilmesi ve gerekli netleştirmelerin önümüzdeki günlerde Sekreterya tarafından yapılıp tüm bileşenlere bilgi verileceği duyurusu ile tamamlandı.

 

‘MUÇEP

Milas Sonuç Bildirgesi’

Muğla Çevre Platformu’ndan (MUÇEP), 5 Şubat 2017 Milas Buluşması’nda alınan kararlara ilişkin dün ayrıca şu ‘Sonuç Bildirgesi’ açıklandı:

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından “Muğla 4 Mevsim Ekolojik Temelli Bilimsel Araştırma Raporu” adı altında hazırlanan ve yerel yönetimin dışında, hiçbir sivil toplum örgütü ve yöre halkı ile paylaşılmayan bu çalışmanın, bu haliyle kabul edilemez olduğu bir kez daha vurgulanmıştır.

Muğla’yı ve Türkiye Genelinde tarım alanlarını, köyleri, koyları, sulak alanları, ormanları, özetle tüm doğal yaşam alanlarını tehdit eden bu projenin yanısıra, ardı ardına başka kararlar da yayınlanmaktadır.

Bunlar: Tabiat Varlıklarını Koruma Merkez Komisyonunun; Doğal Sit Alanlarında Rüzgâr Enerjisi Santralleri, Doğal Sit Alanları Koruma ve Kullanma Koşulları, Doğal Sit Alanlarında Güneş Enerjisi Santrali (GES) İlke Kararları, Koruma Amaçlı İmar Planlarına İlişkin Yönetmelik Değişikliği ve Aydın-Muğla-Denizli Planlama Bölgesi 1/100.000 Ölçekli Çevre Düzeni Planı Değişikliği, Tarıma Elverişli Durumdaki 141 Bölgenin Büyük Ova Koruma Alanı Olarak Belirlendiği Kararları.

Bunlar, takip etmeye çalıştığımız kararlardır. Son derece hızla gelişen bu süreç endişelerimizi daha da artırmakta olup ilgili kararları yakın takip etme ilkesi benimsenmiştir.

Bu endişemizi haklı çıkaran somut bir örnek de, Gökova’nın en güzel koylarından biri olan Okluk Koyu’nda mütevazi ‘Cumhurbaşkanlığı Konutu’nun yıkılarak, yeni bir yapılaşmanın başlamasıdır.

Yapılacak olan konut mudur, konutlar mıdır, tesisler midir, oteller midir, yollar mı yapılmaktadır?

Öylesine endişe vericidir ki, karadan veya denizden inşaat çalışmalarını izlemek mümkün değildir, nöbetçiler kimsenin geçmesine izin vermemektedir.

Yani şeffaflık yoktur.

MUÇEP olarak, bu gelişmenin takipçisi olunacaktır.

Bütün bu gelişmelerden bilgi edinmek amacı ile, Muğla Çevre Şehircilik Müdürlüğü, Muğla Orman Bölge Müdürlüğü ve Marmaris Belediyesi ile görüşülecektir.

Yerel yöneticiler, kamu yöneticileri, ayırımsız siyasi parti temsilcileri, milletvekilleri ile platformun görüşleri doğrultusunda görüşmeler yapılacaktır.

Muğla’da eşsiz ormanların, bakir koyların, denizlerin betonlaştırılmasına neden olacak bu “Muğla 4 Mevsim Ekolojik Temelli Bilimsel Araştırma Raporu”nu hazırlayan profesörlere açık çağrıda bulunarak, “Henüz vakit varken Türkiye’nin göreceği en büyük doğa tahribatı hazırlığından imzanızı çekin!” diyerek, internet ortamında bir imza kampanyası başlatılacaktır.

Getirilen Doğal Sit derecelendirme değişikliği ile bakan düzeyinde imza konulmuş uluslararası sözleşmelerin, Bakanlar Kurulu kararı ile onanmış “Özel Çevre Koruma Bölgeleri” düzenlemelerinin fiilen aşılmaya çalışılmasına göz yummak, yarınlarımıza, çocuklarımıza ve tüm canlılara ihanet olacaktır.

MUÇEP, oluşturduğu komisyonlar aracılığı ile süreci takip etmeye devam etmekle kalmayarak; süreci toplumun, doğanın yararına yönlendirme anlamında her türlü çözümü üretmeye de devam edecektir.

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Site en altı
yukarı çık