Okul kantinlerinde ne satılmalı, ne satılmamalı

ÖNDER Haber -

Okul kantinlerinde ne satılmalı, ne satılmamalı

Milas İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından ilçemizde bulunan ilkokul, ortaokul ve liselerdeki kantinlerle ilgili olarak, “Okul Kantinlerinde Satılacak Gıdalar ve Eğitim Kurumlarındaki Gıda İşletmelerinin Hijyen Yönünden Denetlenmesi” konulu toplantı düzenlendi…

Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı resmi ve özel eğitim kurumlarında öğrenim gören öğrenci ve kursiyerlerin beslenme ihtiyaçları, okul ve kurumların bünyesinde faaliyet gösteren yemekhane, kantin, kafeterya, büfe, çay ocağı gibi gıda işletmelerince karşılanıyor.

İlköğretim ve ortaöğretim yaş grubundaki çocuklarda enerji yoğunluğu yüksek atıştırmalıkların ve içeceklerin, hızlı hazır besinlerin tüketim sıklığı ve miktarındaki artışın sağlıksız besin seçimi ve dengesiz beslenmeye bağlı hastalık ve risklerini arttırdığı rapor edilmekte. Yetersiz ve dengesiz beslenmeye bağlı olarak ortaya çıkan şişmanlık, zayıflık, kemik, diş sağlığı bozuklukları, çeşitli vitamin ve mineral yetersizlikleri gibi rahatsızlıkların yetişkinlik döneminde görülen bazı kronik hastalıklara zemin oluşturduğu biliniyor.

Elde edilen raporlar ve bilgiler doğrultusunda Milli Eğitim Bakanlığı Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü’nün Okul Kantinlerinde Satılacak Gıdalar ve Eğitim Kurumlarındaki Gıda İşletmelerinin Hijyen Yönünden Denetlenmesi ile ilgili ülkemiz genelinde okul ve okul aile birliği yöneticileri ile kantin işletmecilerine yönelik toplantılar düzenleniyor.

İlçemizde ise konuyla ilgili toplantı, 30 Eylül Cuma günü Milas Halk Eğitimi Merkezi toplantı salonunda gerçekleştirildi. Milas İlçe Milli Eğitim Müdürü İsa Bal ve Şube Müdürü Akın Coşkun başkanlığında düzenlenen toplantıda, eğitim kurumlarının yatılı veya pansiyonlu yemekhaneleri dâhil olmak üzere kantinleri, çay ocakları, büfeleri gibi yerlerde satışı yapılacak gıda ve içeceklerin belirlenen kriterleri hakkında bilgiler verildi.

 

Uygun olmayan

gıda ve içecekler

Eğitim kurumlarında satışı uygun olmayan gıda ve içecekler; enerji içecekleri, gazlı içecekler, aromalı içecekler kolalı içecekler, aromalı doğal mineralli içecek, aromalı şurup, aromalı içecek tozu, aromalı su, meyveli içecek, meyveli içecek tozu, meyveli doğal mineralli içecek, yapay soda, meyveli şurup, sporcu içecekleri, sporcu suları, meyve nektarı, meyve suyu konsantresi, kızartmalar, cipsler, gevrek çerezler, tüm çikolata türleri, gofretler, tüm şeker ve şekerleme türleri, guarana, guarana özü, eklenmiş kafein içeren ürünler, kremalı, çikolata dolgulu, jöleli, kekler ve pastalar, hamurlu, şerbetli tatlılar, tatlandırıcı içeren yiyecek ve içecekler, krema, Hindistan cevizi sütü ve kreması, çay ve kahve tarzı içecekler olarak ifade edildi. 

 

Uygun olan

gıda ve içecekler

Eğitim kurumlarında satışı uygun olan gıda ve içecekler ise; meyveler, çiğ tüketilebilen sebzeler (mevsimine uygun olarak), salatalar (zeytinyağı ve limon eklenebilir), kuru meyveler,  kuruyemişler, içme suyu (şeker veya tatlandırıcı eklenmemiş), içme sütü (UHT/Pastörize süt), taze sıkılmış meyve ve sebze suyu, yoğurt, ayran, peynir, günlük haşlanmış yumurta, çeşnili ekmekler, tam buğday ekmeği, tam buğday unlu ekmek, karışık tahıllı ekmek vb. ürünlerden yapılan aşağıdakileri içeren yağ eklenmemiş sandviçler, yumurta veya peynir, turşu hariç taze domates, havuç, marul, biber vb. sebzeler, doğal mineralli su şekersiz sakızlar şeklinde sıralandı.

Kek, bisküvi, kraker, çeşnili, aromalı yoğurtlar ve çeşnili aromalı sütler, meyve suyu gibi içeceklerin bazı kriterler sağlandıktan sonra ambalajlı şekilde satılabileceği de ifade edildi.

Toplantı sırasında hem okul yöneticileri hem de kantin işletmecilerinin talepleri, önerileri de dinlenerek, sorunların çözümü için ortak kararlar alınmaya çalışıldı.

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Site en altı
yukarı çık