Orman Genel Müdürlüğü’nden geri adım.. “TAPU TEBLİGATLARI UYGULAMASI DURDURULDU”..

Orman Genel Müdürlüğü, 8 Şubat tarihli gazetemizde yer alan “Vatandaşlara Tapu Şoku” başlıklı haberimiz nedeniyle gazetemize bir açıklama gönderdi.

Orman Genel Müdürlüğü’nden geri adım..  “TAPU TEBLİGATLARI UYGULAMASI DURDURULDU”..
  • 10 February 2022, Thursday 17:26

Söz konusu haberde CHP Muğla Milletvekili Süleyman Girgin, Dalaman’ın Çöğmen mahallesinde, devletin verdiği tapulu arazilerinin, Orman Müdürlüğü’nce vatandaşlara gönderilen tebligatla, vatandaşların bu tapulu ev ve arazilerini 1 ay içinde ‘rızaen’ terk etmelerini istemesi üzerine, köylülerle buluşmasını konu alıyordu.

Orman Genel Müdürlüğü, gazetemize gönderdiği yazı ile kendince bir savunma yaparak, bu tebligatların uygulamasının durdurulduğunu bildirdi.

Orman Genel Müdürlüğü’nün konuyla ilgili açıklaması şöyle:

“08.02.2022 tarihinde gazetenizde yayınlanan, “VATANDAŞLARA TAPU ŞOKU” başlıklı haberinize istinaden Orman Genel Müdürlüğümüz tarafından aşağıdaki açıklamanın yapılması gerekli görülmüştür.

Muğla’nın Dalaman ilçesine bağlı Çöğmen mahallesinde 1944 yılında 3116 sayılı Kanuna istinaden orman tahdit (sınırlama) çalışması, 1955 yılında 5602 sayılı Tapulama Kanununa istinaden grafik yöntem tapulama çalışması yapılmış olup sayısal verisi bulunmamakta idi. Bu maksatla;

2019 yılında Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğünce 3402 sayılı Kadastro Kanunun 22/A maddesi gereğince grafik paftalar sayısal hale getirilmiştir. Bu çalışmanın akabinde de, 3116 sayılı orman tahdit (sınırlama) çalışmasının aplikasyonu ve 3302 sayılı Kanun gereğince 2/B uygulaması yapmak üzere Genel Müdürlüğümüzce orman kadastro komisyonu görevlendirilmiştir.

1944 yılında yapılmış olan orman tahdit (sınırlama) çalışmasının günümüz teknolojisiyle aplikasyonu neticesinde, Çöğmen mahallesindeki bazı kadastro parsellerinin tamamen veya kısmen devlet ormanı içerisinde kaldığı tespit edilmiştir. Ayrıca 1944 yılındaki çalışmalara göre devlet ormanı olan bazı parsellerin de vatandaşların kullanımında olduğu tespit edilmiş olup, bu parseller 3302 sayılı Kanun gereği 2/B uygulaması ile orman sınırları dışına çıkartılmıştır. Üzerinde fiilen orman olan ve 2/B kriterlerine uymayan kısımlar için ise Dalaman Orman İşletme Müdürlüğümüz tarafından vatandaşlarımıza tebligat yapılmıştır.

Bahse konu parsellerle ilgili yapılan ilk incelemelerde, bu parsellerin hisseli olmasından dolayı bir kişiye birden fazla tebligat gitmiş ve sayı oldukça yüksek görünmektedir. Yapılan ilk incelemede parsellerin çoğunda çok küçük parçaların (7m2, 15m2, 23m2 vb. alanlar) ormanda kaldığı tespit edilmiştir. Bu durum ise yukarıda da bahsedildiği üzere eski yıllarda yapılan kadastro çalışmalarının günümüz teknolojisiyle sayısallaştırılarak aplikasyonun yapılmasından kaynaklıdır. Tebligatlarda her ne kadar “kısmen” vurgusu yapılmış olsa da tapuların yok sayılarak parsellerin tamamının orman olacağı yönünde bir algının oluştuğu anlaşılmıştır.

Vatandaşlara yapılan tebligat uygulamasında herhangi bir eksiklik olup olmadığı hakkında inceleme yapmak üzere Muğla Orman Bölge Müdürlüğümüzce 07.02.2022 tarihi itibariyle komisyon görevlendirilmiş olup, inceleme neticeleninceye kadar tebligatların uygulaması durdurulmuştur.

Sizin ve kamuoyunun doğru bilgilendirilmesi maksadıyla bilgilerinize sunulur.”

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Site en altı
yukarı çık