Pamuk üretimi sorununu TBBMM’ye taşıyan Milletvekili Süleyman GİRGİN: “PARAYA BİR AVUÇ ŞİRKETİN DEĞİL ÇİFTÇİNİN İHTİYACI VAR”

CHP Muğla Milletvekili Süleyman Girgin, bir süre önce pamuk üreticilerinin sorunlarını, Tarım ve Orman Bakanı’nın yazılı olarak yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesiyle TBMM’ne taşımıştı. Önceki gün bir açıklama yapan Süleyman Girgin, önergesine cevap geldiğini belirterek, bununla ilgili bir değerlendirme yaptı.

Pamuk üretimi sorununu TBBMM’ye taşıyan Milletvekili Süleyman GİRGİN: “PARAYA BİR AVUÇ ŞİRKETİN DEĞİL ÇİFTÇİNİN İHTİYACI VAR”

Girgin’in değerlendirmesi şöyle:
“Muğla ve Muğlalı hemşerilerimiz açısından eski ve önemli bir ekonomik faaliyet olmakla birlikte 30’dan fazla işkolunun da ana hammaddesi olan, stratejik önemdeki pamuk için “beyaz altın can çekişiyor, maliyetleri karşılamıyor, pamuk ekim alanı azalıyor” diyerek Tarım ve Orman Bakanı’na yazılı soru önergesi vermiştik.
Bölgemizde üretimin 52 bin dekardan 4 bin dekara düştüğünü, üretici sayısının da 3 bin 500’den 70-80 kişiye düştüğünü ve pamuk üretimi kendi maliyetini karşılamadığı için çiftçinin pamuktan uzaklaştığını belirtmiş ve ‘ithalata değil çiftçimize kaynak ayırın’ demiştik.
Gelen cevapta alan bazlı destekleme miktarının dekar başına 500 kilogram olarak sınırlandırılmasının devam edeceği, birim destek miktarının 80 kuruş olmakla birlikte organik pamuk üretimi yapan çiftçilere dekarda 40 TL organik tarım desteği verileceği belirtilmektedir.
2019 üretim yılı için 2020 yılında dekara 66 TL mazot ve gübre desteği verileceği belirtilmektedir.
2019 yılı yağlı tohumlu bitkiler fark ödemesi desteğinin 2020 Mayıs-Haziran aylarında planlandığı ayrıca, 2019 yılı üretim sezonu için 2020 yılında organik ve organomineral gübre kullanan üreticilerimize gübre desteğine ek olarak dekara 10 TL ilave destek verilecektir denmektedir.
SORULARA ÇİFTÇİMİZİN BEKLEDİĞİ YANITLAR YOK
“Pamuk hasat döneminde ithalata izin verecek misiniz?” sorusuna yanıt verilmemiştir.
“Girdi maliyetlerini ürün satışı sırasında ödeyecek misiniz?” sorumuza yanıt verilmemiştir.
Pamuk ekimi yapılan Milas bölgemizdeki sulama barajlarının acilen bitirilmesi yönündeki sorumuza bir yanıt verilmemiştir.
Ülkemizde tarımsal üretimin her kademesinde, mazottan gübreye, zirai ilaçtan tohuma, sulamadan elektriğe, üretim maliyetleri yüzde 200’lere varan oranda artış gösterirken Tarım Bakanlığı beyaz altın üreticilerine yönelik üretimi teşvik edecek, yüzünü güldürecek bir yanıt maalesef verememiştir.
Dünyada sınırlı sayıda ülkenin ekolojisinin elverişli olduğu pamuk üretimi, ülke ekonomimize sağladığı katma değerle yaklaşık 6 milyon vatandaşımızın geçimini sağlayan bir endüstri bitkisidir.
Beyaz altında Türkiye yeniden söz sahibi olabilir. Bunun için siyasi iktidarın yapması gereken, geçiş ve yolcu garantili köprü ve yollara milyarlarca lira ödeyip şirketlerin yüzünü güldüreceğine alım ve fiyat garantili şekilde çiftçiyi destekleyerek çiftçinin yüzünü güldürmektir.
Çünkü bu paraya bir avuç şirketin değil, çiftçinin ihtiyacı var. Çiftçinin yüzü gülerse hepimizin yüzü güler.
Pamuk üreticilerimizin ve çiftçilerimizin sorunlarının takipçisi olmaya devam edeceğiz.”

 

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Site en altı
yukarı çık