‘Panga’lar büyüyor!

​ÖNDER Haber -

‘Panga’lar büyüyor!

Uğur Güllü ve Engin Selçuk adlı yurttaşlarımız, daha önceden haberini yaptığımız, tropikal tatlı suda yaşayan bir balık çeşidi olan, ülkemizde “Panga” olarak tanınan “Pangasius Hypophthalmus” balık çeşidinin üretiminin toprak havuzda yapılabilmesi için girişimde bulunmuşlardı. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın onayladığı proje doğrultusunda 3 ay önce Taylant’dan Ekinanbarı Mahallesi’nde bulunan UGE Su Ürünleri’ne ait balık çiftliklerine getirilen 10 bin adet yavru “Panga” balığı kısa sürede yaklaşık 300 grama ulaştı.

 

“Türkiye’de bir ilk”e

imza atıldı

Yapılan çalışma hakkında bilgi veren Uğur Güllü, hiçbir destek almadan, kendi imkanlarıyla çalışmalarını başlattıklarını, projenin başarılı olması durumunda, Milas’ın toprak havuz balıkçılığında yeni bir boyut kazanacağını belirterek, “Firmamız UGE Su Ürünleri Türkiye’de bir ilke imza attı. Ülkemizde Panga olarak bilinen balık tropikal tatlı suda yaşayan bir balık çeşidi. Genelde yurt dışından ithal gelerek filetosu tüketiciye ulaştırılıyor. Tayland’dan getirdiğimiz bu balığın en karakteristik özelliği kilogram boyuna altı ay gibi kısa bir sürede gelmesi. Çiftliklerde levreği 17 - 18 ayda ideal boya yani 300 - 400 grama getirmeye çalışırken, bu balık 6 ayda ideal gelişimini tamamlıyor. 700 – 1000 gram arasına ulaşıyor. Hem maliyet açısından üreticiyi memnun edecek hem de tüketici açısından büyük avantaj sağlayacak” dedi.

 

Deneme süreci

başarıyla sürüyor

Balığın ülkemizde çok fazla tanınmadığını da belirten Güllü, “Balık Türkiye’de çok fazla bilinmiyor. Ancak 2000’li yıllardan itibaren gelişim trendine baktığımızda uzakdoğuda ve Avrupa’da inanılmaz bir gelişim gösteriyor. Avrupa bu balığı çok fazla kullanıyor. Bu balığın eti lezzetli ve özellikle kırmızı etin ve tavuğun yerine geçebilecek bir ürün. Sote yaparak neredeyse 25 - 30 çeşit yemek elde edebiliyorsunuz. Okul, üniversite, askeriye, tatil köyleri gibi alanlarda kullanılabilir. Tropikal olduğu için Bodrum ve çevresinde yetişip yetişmeyeceği konusunda bir çalışma yapmak istedik. Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile görüşerek böyle bir projemiz olduğunu iletince onlar da yakından ilgi gösterdiler. Bakanlıktan deneme izni aldık. Türkiye’de bu balığın üretilmesinde tek izin alan firma biziz. 3 ay önce Gıda, Tarım ve Hayvancılık Milas İlçe Müdürlüğü’nden gelen arkadaşlarla birlikte balıklarımızı havuzlarımızla buluşturarak deneme sürecine başlamıştık. Balıklar kısa sürede uyum sağladı. İlerleyen yıllarda bu bölgede toprak balıkçılığıyla uğraşanlar için yeni bir ufuk açmış olacağız” dedi.

 

Doğa koşullarına

dayanıklı

Yavru balıkları havuza koyduktan sonra kademe kademe gelişimini takip etmeye başladıklarını ifade eden Güllü, “Bizim havuzumuz 2 bin metreküplük hacme sahip. Balığın en büyük özelliklerinden bir tanesi de zor doğa koşullarına dayanıklı olması. Suda erimiş oksijenin sınırlı miktarlarda olmasına bile dayanabiliyor. Maliyet açısından üretimi kolay, hem de çok çabuk gelişim gösteren bir balık” dedi.

 

Türkiye’nin balıkçılık

anlamında büyük

projesi olacak

Avrupa’da yaşayan bazı arkadaşlarının “Panga” balığının neden Türkiye’de de üretilmediği yönünde sorular sormasının ardından kendilerinin böyle bir proje yapma ihtiyacı duyduklarını belirten Güllü, “Balık hakkında bilgi edinerek Milas ve çevresinde yetiştirebileceğimizi düşündük. Bu projeyi başarıya ulaştırırsak Milas’ın, Muğla’nın, Türkiye’nin balıkçılık anlamında büyük projesi olacak. Türkiye’de özel sektör olarak ilk defa hiçbir destek, hiçbir hibe, hiçbir yerden teknik destek almadan yapıyoruz bu çalışmayı. Yavru balık olarak bir buçuk inç yani 3.75 santimetre geldi. 10 günlük olan 10 bin adet yavru balık getirttirdik. Yurtdışına hem yavru balığı hem de yetiştirilmiş balıkları ihraç eden bir firmadan yavruları aldık. Firma yetkilileri, Türkiye’de bu balığı yetiştirmek istememiz sebebiyle de çok ilgilendiler. Bizim amacımız bu projeyi ülkenin, toplumun, halkın yararına çevirebilmek. Maliyet kaygımız yok, sonuca ulaşmak istiyoruz. Biz bu işin ticaretinden önce birinci aşamada yapmak istediğimiz ‘Bakanlıktan evet bu balık bu coğrafyada yetişir, uygundur’ onayını almak ve Milaslı toprak balık üretimiyle uğraşanlara yeni ufuklar açmak. Bunu yaptıktan sonra anaç balığa çevirmek” dedi.

 

Ülkemizde tüketilen

bir balık

Milas’ta da “Panga” balığının pek tanınmadığına dikkat çeken Güllü, “Milas’ta da bu balık çeşidi fazla tanınmıyor ancak, fileto olarak yurt dışından Türkiye’ye ihraç ediliyor. Turist kabul eden büyük tatil merkezleri ve lezzetini bilen kişiler fileto olarak bu balığı tüketiyor” dedi.

 

Amacımız anaçlardan

yavru elde etmek

Panga balığının yetiştirilmesi ve denetimli bir şekilde üretilmesi için de çalışmalarını sürdürdüklerini söyleyen Güllü, “Gerekli izinlerimizi aldık. İki üç gramlık yavru balıkları 19 Mayıs tarihinde getirip havuzumuza attık. Üç ay gibi kısa bir sürede hızlı gelişti ve 300 grama ulaştılar. Bu bölgede balıkların yetişebildiğini gördük. Bakanlık ve Tarım İl Müdürlüğü yetkilileri gelip incelemelerini yaptılar. Artık amacımız anaçlardan yavru üretimine geçmek. Panga üretiminin öncelikli üretilebilecek tür haline gelmesini sağlayacağız. Yetişmesi açısından büyük bir fırsat. Çok rağbet gören bir balık” dedi. 

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Site en altı
yukarı çık