Pehlivanlar Çomakdağ'da düğün güreşine çıkacak

Milas’a bağlı Çomakdağ Mahallesi’nde, 23 Temmuz günü düğün güreşi düzenlenecek. Çomakdağ-Kızılağaç Köyü ve Havalisi Kültür, Turizm, Araştırma ve Geliştirme Derneği Başkanı Hasan Yıldırım, renkli görüntülere sahne olacak olan düğüne ve yağlı güreş etkinliğine herkesi davet etti.

Pehlivanlar Çomakdağ'da düğün güreşine çıkacak

Milas’a bağlı Çomakdağ  - Kızılağaç Mahallesi er meydanında 23 Temmuz 2021 Cuma günü akşamı Mustafa Zeki Çakır’ın oğlu Mustafa Mert Çakır’ın düğününde, Kırkpınar usulü yağlı pehlivan güreşi düzenlenecek. Düğünde kol bağlayacak olan pehlivanların sabahın ilk ışıklarına kadar güreşeceğini duyuran Çomakdağ-Kızılağaç Köyü ve Havalisi Kültür, Turizm, Araştırma ve Geliştirme Derneği Başkanı Hasan Yıldırım, “Düğüne ve yağlı düğün güreşine tüm halkımız ve güreşseverler davetlidir.” dedi.

500 YILDIR DEĞİŞMEDEN RENKLİ KÜLTÜRLERİNİ YAŞATIYORLAR

Milas’a bağlı Çomakdağ-Kızılağaç Mahallesi sakinleri, değişmeyen değişime direnerek, kendilerine özgü renkli kültürü yaşatmaya devamediyor. Çomakdağ-Kızılağaç Köyü ve Havalisi Kültür, Turizm, Araştırma ve Geliştirme Derneği Başkanı Hasan Yıldırım, yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çeken düğün güreşi, bez bebek yapımı ve ipek böceği yetiştiriciliği gibi yöreye özgü kültür hakkında bilgi verdi.

Yöredeki taş evlerin ahşap işçiliğiyle ve ilginç bacalarıyla dikkat çektiğini ifade eden Yıldırım, geçmişi 500 yıl öncesine dayanan Çomakdağ-Kızılağaç’ın gündelik yaşamıyla adeta açık hava müzesi niteliğinde olduğunu söyledi. 

Dernek olarak Çomakdağ-Kızılağaç’ın kültürel değerlerini tanıtmak, yaşatma ve geliştirmek amacıyla çalışmalar yaptıklarını ifade eden Yıldırım, “Çomakdağ-Kızılağaç’da, kışın sıcak yazın ise serin olan ve bizim hane dediğimiz tek göz eski evler bulunuyor. Bu evler, ahşap işlemeciliği ve süslemeleriyle güzel örnekler sergiliyor. Çomakdağ-Kızılağaç’da kültürü üreten, zenginleştiren ve yaşatan en önemli unsur çalışkan kadınlarımız. Biz erkekler bu konuda sınıfta kaldık diyebilirim. Kadınlarımız, ev ve tarla işlerinden arda kalan zamanda yöresel kıyafetli bez bebekler yaparak turistlere satıyor ve aile ekonomisine katkı sağlıyor. Aynı zamanda ipek böceği yetiştiriciliği ile ürettikleri ipeklerden baş örtüsü yada diğer aksesuarlardan yapıyorlar. Düğünlerimizde de düğün sahibinin imkanı elverirse yağlı pehlivan güreşleri düzenliyor. Herkesi bu renkli kültürü görmeye, tanımaya davet ediyorum.” diye konuştu. 

 

 

Editör: Gülçin Erşen
Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Site en altı
yukarı çık