“Referandum, bir partiyi değil 80 milyonu ilgilendiriyor”

ÖNDER Haber / Melih KAŞKAR -

“Referandum, bir partiyi değil 80 milyonu ilgilendiriyor”

CHP Milas İlçe Başkanı Suat Özcan, önceki gün Radyo Gözlem’de saat 12.30’da yayınlanan ana haber bültenine konuk oldu …

 

Parti logosu kullanılmadı çünkü …

Radyo Gözlem’e, referandum çalışmaları döneminde kendilerine de görüşlerini ifade etme olanağı verdikleri için teşekkür ederek konuşmasına başlayan CHP Milas İlçe Başkanı Suat Özcan, referandum çalışmalarının sonuna geldiklerini söyleyerek; “2 aya yakındır bir çalışma yaptık. Genel merkezimizin bizi yönlendirdiği konuları halkımızla paylaştık. Bütün Milas’ın mahallelerini ve merkezini gençlerimizle, kadınlarımızla dolaştık. Biz bu çalışmalarımızı parti logosunu kullanmadan yaptık. Çünkü bu bir partiyi, bir anlayışı değil 80 milyon vatandaşımızı, yurt dışındaki soydaşlarımızı da ilgilendiren bir anayasa değişikliği çalışması. Neden hayır diyeceğimizle ilgili olarak halkımızın bilgi sahibi olarak sandığa gitmesi için çalıştık” dedi.

Halkımızın, değişikliği oylanacak maddeleri bilip bilmediği hakkında, “18 maddenin tümüyle ilgili olmasa da bazı maddeler konusunda bilgililer. Bütün yetkilerin bir tek kişiye verilmesi konusunda bilgi sahibi ve bunu da halkımız genellikle kabul etmiyor” diyen Özcan, partili cumhurbaşkanlığı konusunda ise şunları söyledi:

“Cumhurbaşkanının parti başkanı olması bütün kurumların siyasetle iç içe olmasını getirir. Genelkurmay Başkanından tutun da valisine, kaymakamına, eğitim sistemindeki müdürlere, hastanelere kadar, hatta adliyeye kadar siyasetle iç içe olmasını getirir. Bu da toplumu daha çok ayrıştırır. Bu ayrıştırma da kaosu, kargaşayı getireceği için biz buna karşıyız. Bir de eğer Evet çıkarsa Cumhurbaşkanının partili olması hemen yürürlüğe girecek. Hakim ve Savcılar Kurulu üyelerinin belirlenmesi maddesiyle birlikte hemen yürürlüğe girecek. Diğer maddeler ise 2019’a kadar bekleyecek. Bu değişikliği önerenlere soruyoruz; niçin 2 madde hemen çıkarılıyor? Yanıtını vermelerini isteriz.”

 

Seçimler niye yapılacak?

Önerilen anayasadaki, atanmış cumhurbaşkanı yardımcıları, halk tarafından seçilmiş cumhurbaşkanının olmadığı durumlarda onun yetkilerini aynen kullanabilir maddesi hakkında da eleştirilerini dile getiren CHP Milas İlçe Başkanı Suat Özcan; “Bir kere bu başkan yardımcıları ya da bakanların okuryazarlık ölçülerinden başka bir ölçüt yok. Diploması ne olacak, uzmanlığı var mıdır, yok mudur? Ve en önemlisi de milletin iradesinin bu madde ile meclisi devre dışı bıraktığı görülüyor. Cumhurbaşkanı yardımcıları ve bakanlar milletvekilleri arasından seçildiğinde milletvekilliği düşüyor ve başkan eğer başkan yardımcıları ve bakanlardan memnun kalmaz ise milletvekilliği de düştüğü için sıradan bir vatandaş haline geliyor. Seçimlerin anlamı nedir? Bugünkü anayasaya göre seçimler yapılır seçilen milletvekilleri meclisi oluşturur. Meclis içinde çoğunluğu alan partinin başkanı başbakan olarak Cumhurbaşkanı tarafından görevlendirilir ve hükümeti kurması için milletvekilleri arasından tercih yapar. Ama önerilen anayasaya göre bu söz konusu değil. Çünkü başbakan yok, hükümet yok. Dolayısı ile seçilmiş milletvekillerinin soru sorma hakkı da yok, soru önergesi verme hakkı yok, gensoru yok. O zaman seçimler niye yapılacak bu da düşündürücü. Başkan yardımcılarının Başkan yetkilerinde olması da ayrı yorumlara neden oluyor. Çünkü Başkan yokken o da kanun hükmünde kararname çıkaracak mı? Ya da ülkeye yeni sıkıntılar çıkaracak mı yorumları yapılıyor ki bu anayasa maddesi çok açık olmadığı için haklılık payını arttırıyor. Bu da bu maddelerin aslında çok da düşünülmeden yapıldığı anlamına geliyor ” dedi.

 

Cumhurbaşkanının

yargılanabilirliği

Cumhurbaşkanının yargılanabilirliği üzerine de görüşlerini dile getiren Özcan; “Mevcut cumhurbaşkanı icracı olmadığı için vatan hainliğinden başka bir nedenle yargılanması söz konusu değil. Ancak anayasa değişikliğiyle beraber evet dendiğinde cumhurbaşkanı icracı duruma geliyor. Hem hükümet, hem meclis yetkilerine sahip oluyor. Dolayısıyla icraatları tartışılabilir hale geliyor. Bu nedenle yargılama veya soruşturma istenmesi doğal hale gelir. Ancak, 401 milletvekilinin kabulüyle yüce divana gitmesi söz konusu olabilecek. 401 milletvekilinin de bulunduğunu düşünelim, unutulmasın ki yargıyı da belirleyen yine o günkü koşullarda cumhurbaşkanı olacak. Ne kadar sağlıklı, tarafsız ve yansız bir karar çıkacak düşündürücüdür” dedi.

 

Sandığa gidelim

CHP Milas İlçe Başkanı Suat Özcan, sözlerini, yarın yapılacak referandumda tüm seçmenlerin mutlaka sandığa gitmeleri ve çok yüksek bir katılımın gerçekleştirilmesi çağrısını yineleyerek şöyle tamamladı:

“Cumhurbaşkanına o kadar çok yetki veriliyor ki, bu da ucu açık bir şekilde olumlu mu olur, olumsuz mu olur şimdiden kestirmek kolay değil. Coğrafi bölgeleri düzenleme, bazı kurumları kapatma, bazı kurumları açma gibi birçok yetkinin verilmesi adaleti, ekonomik adaleti bozması açısından önemli. Demokratik ülkelerde güçler ayrılığı ve kamu kuruluşlarının denetlenebilir olması, siyasilerin denetlenebilir olması, adaletin sağlanması açısından önemli. Ama bu anayasa değişikliği ile denetlenebilir olmaktan çıkarılıyor, bu nedenle de yeni adaletsizliklerin doğmasına yol açabilir diyoruz. 16 Nisan günü bir referandum yaşayacağız anayasa değişikliği nedeniyle. Oy kullanabilen tüm vatandaşlarımızın sandığa giderek tercihini yapmasını, tabii ki hayırdan yana yapmasını istiyoruz. Eğer engelleri var ise bizden yardım isteyebilirler.”

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Site en altı
yukarı çık