Sağlık Haftası açıklaması

ÖNDER Haber -

Sağlık Haftası açıklaması

CHP Sağlık Sistemi, Hastaneler ile Hasta ve Engelli Haklarını İnceleme ve İzleme Komisyonu Başkanı Muğla Milletvekili Prof. Dr. Nurettin Demir, Komisyon üyeleri Antalya Milletvekili Dr. Niyazi Nefi Kara, Ankara Milletvekili Dr. Murat Emir, Bursa Milletvekilleri Dr. Ceyhun İrgil ve Ecz. Erkan Aydın, Kayseri Milletvekili Dr. Çetin Arık’ın 7 Nisan Dünya Sağlık Günü ile ilgili TBMM’de Basın Toplantısı yaptı.

 

“AKP’nin sağlık sistemi, toplumu iyileştirmek yerine hasta etmiştir”

7 Nisan 1948 tarihinde Dünya Sağlık Örgütü Anayasasınin yürürlüğe girdiğini, bu nedenle 7 Nisan’ın Dünya Sağlık Günü, 7-18 Nisan tarihleri arasının da Dünya Sağlık Haftası olarak kutlandığını, haftanın bu seneki ana konusunun da ‘Diyabet’ olduğunun belirtildiği açıklamada daha sonra özetle şöyle denildi...

“2012 yılında, diyabet tüm dünyada1.5 milyon ölüme neden oldu ve bu ölümlerin % 80’inden fazlası düşük ve orta gelirli ülkelere ait idi. 2030 yılında ise diyabetin tüm dünyada ölüm nedenlerinden 7. sıraya geleceği öngörülmektedir.

Geçtiğimiz hafta da Kanser Haftası idi. Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Kanser Dairesi verilerine göre, dünya genelinde yılda 14 milyon kişiye kanser teşhisi konulmaktadır. 8 milyon kişi kansere bağlı nedenlerle hayatını kaybetmektedir. Türkiye’de ise her yıl 175 bin kişiye, her 100 bin erkeğin 267’sine ve her 100 bin kadının 187’sine kanser teşhisi konulmaktadır.  Ortalama 75 bin kişi ise kanser nedeniyle hayatını kaybetmektedir.”

 

AKP’nin sağlık politikaları hasta bir toplum yarattı

2002 yılından bu yana, Hastaneye başvuru sayısı 3 kat, Acile başvuran hasta sayısı 10 kat, Ameliyat sayısı ise 5 kat artmıştır.

79 milyon nüfusu bulunan ülkemizde, 2002 yılında 209 milyon olan hastaneye başvuru sayısı 2014 yılında 644 milyona, 2002 yılında 2 milyon olan ameliyat sayısı, 2014 yılında 14 milyona, Acil servise başvuran kişi sayısı 10 milyondan 100 milyona çıkmıştır. Bu rakamlar ışığında; senede 3 kere hekime giden vatandaşlarımız artık günde ortalama olarak 8, hatta 8’den fazla kez hekime gitmektedir. Kamu hastanelerine başvuru sayısının artmasına paralel olarak, sağlıktaki özelleştirmenin bir sonucu olarak özel hastanelere de başvuru sayısı 12 senede 13 kat artmıştır. Böylesi bir ortamda bir hekim günde ortalama 100-150 hastaya bakmak zorunda kalmaktadır.”

Açıklamada daha sonra şu başlıklar altında, ülkemiz sağlık sisteminde yaşanan sorunlara dikkat çekildi:

Sağlıkta memnuniyetsizlik arttı. Randevu sistemi ranta çevrilmiştir. Katkı payı sağlıkta niteliği düşürüyor. Sağlık harcamaları cepten yapılıyor. Sağlıkta Dönüşüm, Hastane Hastası bir toplum yarattı. İlaç kullanımı arttı. Türkiye, sağlığa en az para ayıran ülke. Her 1000 kişiye sadece 2,5 hastane yatağı düşüyor. Türkiye, hekim sayısında Avrupa’nın çok gerisinde. Türkiye, bebek ölümlerinde üst sıralarda. Eczacılar kaderine terk edilmiştir. Sağlık çalışanlarının özlük hakları daha da kötüye gitmektedir. Sağlıkta şiddet artıyor. Valilik kararıyla hekimler görevden alınıyor. Sağlık Ocakları karakollara dönüştürülüyor.

 

AKP Hükümetinin Sağlık Politikaları başarısızdır”

AKP Hükümetinin Sağlık Politikaları başarısızdır. Hastane hastası bir toplum yaratmıştır. Herkesin nitelikli sağlık hizmetine ücretsiz ve eşit bir biçimde ulaşabilmesi dileğiyle tüm vatandaşlarımızın Sağlık Hastasını kutlar, sağlık dolu günler dileriz.

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Site en altı
yukarı çık