İlçemizde son yıllarda sayıları artan Şehir Plancıları için 8 Kasım, özel ve anlamlı bir gün. Her yıl 8 Kasım’da kutlanan ‘Dünya Şehircilik Günü’ bu yıl ilk kez ilçemizde de kutlandı.
İlçemizdeki Şehir Plancıları, Şehir Plancıları Odası Milas Temsilcisi Sibel Karakaş’ın öncülüğünde düzenlenen kutlama etkinlikleri kapsamında bir araya gelerek, hem bu anlamlı ve özel günlerini kutladılar, hem de genel anlamda Milas’ı ve kendi meslekleri açısından Milas’ın sorunlarını konuştular.
Şehir Plancısı olan ve aynı zamanda Milas Belediyesi Plan ve Proje Müdürlüğü görevini yürüten Bekir Öner’i makamında ziyaret eden ilçemizdeki Şehir Plancıları Sibel Karakaş, Ezgi Ummahan Sökelioğlu ve Ferkan Fehmi Varan, şehir plancılığı mesleğinin ülkemizde ve ilçemizde geldiği son noktayı ve her açıdan gelişme kaydeden Milas’ı konuştular.
Çarpık kentleşmenin önüne geçilmesi, yaşanabilir bir kent için planlamanın ne denli önemli olduğu ziyaretin ana gündemi olarak tartışılırken, doğal çevrenin bilinçsizce tahrip edilmesi, birçok ilde olduğu gibi Muğla genelinde de yaklaşık 30 yılı aşan süredir Koruma Amaçlı İmar Planlarının tamamlanamamış olması, teknik altyapı hizmetlerinin yapılamaması, kaçak yapılaşma sorununun sıklıkla gündeme gelmesinin, çevresel ve sosyal olarak ilimizdeki en ciddi sorunlardan biri olarak görüldüğü konuşuldu.
Oda Temsilcisi Sibel Karakaş; “Geçen yıl ilçemizde tamamlanan, ancak Muğla’nın diğer birçok ilçesinde henüz hizmete sunulamayan, bir kentin can damarları olan altyapı hizmetlerinin sunulmasında mevcutta yaşanan sıkıntılar artabileceği gibi; doğal ve ekolojik çevrenin daha hızlı tahrip olabileceği endişesini taşımaktayız. Günümüze kadar ilimizin birçok noktasında yaşanmış olan “plansızlık” problemleri devam ederken bakanlık tarafından yürütülen çalışmanın onaylanması durumunda “Onaylı İmar Planlarının” hukuki durumları birer muamma olacak, yürütmelerinin durması mümkün olabilecek, çevresel ve sosyal değerlerin hızla tahrip edilmesi de söz konusu olabilecektir. Bu nedenle “Planlama Altyapısı” da göz önünde bulundurulmalı, günü kurtarıcı çözümler yerine; planlı ve koruma-kullanma dengesini gözeten yaklaşımların önü açılmalıdır” dedi.
Milas özelinde de mesleğin son durumu masaya yatırılırken, sayıları her geçen gün artan şehir plancılarının, geleceğin Milas’ında söz sahibi olacağı vurgulandı.





