Muğla Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü koordinatörlüğünde, Milas Gıda Tarım ve Hayvancılık Milas İlçe Müdürlüğü’nce Şenköy’de hayata geçirilen Çatak Projesi kapsamında Yeşil Gübreleme Tarla Günü düzenlendi…
Zeytin ve zeytinyağı başta olmak üzere ürettiği ürünlerle dikkat çeken Şenköy’de 2015 yılı Ekim ayı içinde Muğla Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü koordinatörlüğünde, Milas Gıda Tarım ve Hayvancılık Milas İlçe Müdürlüğü’nce Çatak Projesi hayata geçirildi. Proje kapsamında Şenköy’de organik zeytinliklerde yapılan yeşil gübreleme uygulamaları dün saat 14’te düzenlenen ‘Tarla Günü’yle tanıtıldı.
Mahalle meydanında, saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşımızın okunmasının ardından ilk konuşmayı yapan Şenköy Muhtarı Nihat Özen, katılımcılara teşekkür ederek, “Bu projenin Şenköy’de hayata geçirilmesi bizleri çok mutlu etti. Çalışmanın her köyde yapılmasını isteriz. Yapılan çalışmanın hayırlı olmasını diliyorum” dedi.
Muhtar Özen’in ardından mikrofona Muğla Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şubesi Müdürü Mesut Durmuş davet edildi.
Şenköy’ün diğer kırsal mahallelere göre ürettiği ürüne daha çok sahip çıkan ve üretim sürecine dikkat eden bir yer olduğuna değinen Durmuş, “Onun için bazı projelerimizi Şenköy’de hayata geçiriyoruz. Şenköy’de 22 üreticimize ait zeytinlik arazilerde, ‘İyi Tarım Uygulaması’ çalışması yapıldı. Bugün sertifikaları verilecek. Bu bölgede organik tarım çalışmaları da yapılmakta. Yapmış olduğunuz organik tarım çalışmalarını ekonomik olarak desteklemek için bu çalışmaları yapıyoruz. Bakanlık olarak organik tarıma desteklemeler yapılıyor. Çatak projesi ise iyi tarım, organik tarımda ekstra bir destek sağlıyor. Bitkiler için en önemli minerallerden biri olan azotu sağlamanın ve topraklarımızın yapısını iyileştirmenin en etkili yollarından biri yeşil gübrelemedir. Gelişmesini büyük ölçüde tamamlamış bitkilerin yeşil iken sürülerek toprağa karıştırılmasına yeşil gübreleme, bu amaçla kullanılan bitkilere yeşil gübre bitkileri denilmekte. Yeşil gübreleme 3 yıl içerisinde toprağın ph’nı bir derece düşürüyor. Sağlıklı üretim yapılması için bu ve buna benzer uygulama çalışmalarımız var. Çatak projesi üretimin sürdürülebilir olmasını amaçlıyor” dedi.
Milas geneline bakıldığında, ovadaki zeytin ile Şenköy’de üretilen zeytin ve zeytinyağı arasında mutlaka fark olduğunun görüleceğini de belirten Durmuş, “Ovadakiler halkalı leke nedeniyle verim alamazken, Şenköy’deki üretimde sorun yaşanmıyor. Diğer köylerin bu çalışmaları örnek almalarını umut ediyoruz. İl ve ilçe müdürlükleri olarak iyi tarım veya organik tarım uygulamaları yapmak isteyen üreticilerimize her zaman destek vermeye çalışıyoruz” dedi.
Durmuş’un yaptığı konuşmanın ardından Muğla Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü personelleri proje ve yapılan çalışmalar hakkında bilgiler aktardı. Tören daha sonra, iyi tarım uygulaması yapan 22 üreticiye sertifika verilmesiyle devam etti.
Etkinlik, davullu-zurnalı müzik dinletisinin ardından yakın olan zeytinlik arazilerde inceleme yapılmasıyla sona erdi.
2015 yılında başlayan Çatak Projesi ile yeşil gübreleme yapan çiftçilere, dekar başına 135 lira destekleme yapılıyor.





