Siirtte Duderan Aşireti Başlık Parasını Kaldırdı

Siirtte Duderan Aşireti Başlık Parasını Kaldırdı
  • 23 March 2021, Tuesday 10:07

SİİRT (İGFA) - Siirt'te aşiret mensupları, Basret Kur'an Kursu'nda kanaat önderi Şeyh Bahattin Oran'ın öncülüğünde bir araya gelerek başlık parasını kaldıran bir karara imza attı. Aşiret liderleri gençlerin evlenmelerinin önünü açan kararı imzaladıkları protokolle kalıcı hale getirdi. 

Şeyh Bahattin Oran, İslam dininde evliliğin önemini dikkati çekerek emeği geçenlere teşekkür etti. Basret Kur'an Kursu hocası Hifzullah Oran ise, gençlere başlık parası, aileler de düğün masrafı gibi büyük külfetler yüklendiğini belirterek, "Evliliğe ve aile hayatına teşvik etmektir. Aile huzuru çok önemlidir. Biz de burada bu kararın oluşmasına öncülük ettik. Aşiretin ileri gelenlerini bir araya getirdik. Şırnak, Silopi ve Cizre'deki aşiretleri örnek aldık, bunları diğer aşiretlere örnek olsun diye yaptık" diye konuştu.

"HER ŞEY DAHİL 200 GRAM ALTIN ALINACAK"

Duderan Aşireti temsilcisi ve kanaat önderi Mehmet Tetik ise 16 kolu olan aşiretin Siirt ve il dışında yaşayan tüm mensuplarının bu karara imza attığını söyledi. Tetik, daha önce 300 bin lirayı aşan düğün masraflarının sadece 200 gram altın ve çeyiz masrafı ile sınırlı olacağını aktararak, "İslam dini evlenip yuva korunlara büyük önem veriyor. Biz de bu hassasiyet içinde olarak tüm aşiret mensuplarıyla bir araya gelerek evliliğin usul ve esaslarını yeniden belirledik. Kararda başlık parası tamamen kaldırıldı. Türü fark etmeksizin her şey dahil 200 gram altın alınacak. Tatlı (şirani) kaldırıldı. Gelinin ailesine 10 bin lira (çeyiz) verilecek. Alınan bu kararı uygulamayan aşiret mensuplarının düğününe kimse katılmayacak" dedi.

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Site en altı
yukarı çık