Skandal Bilirkişi Ataması!. 

Soma’daki 301 işçinin öldüğü kazada ceza alan mühendis, Yumrutaş Kazası’na Bilirkişi Atandı..

Skandal Bilirkişi Ataması!. 

Sarıkaya Mahallesi Yumrutaş Mevkii’ndeki maden ocağında geçen yıl meydana gelen göçükte hayatını kaybeden üç işçinin davası, bilindiği gibi Bodrum Ağır Ceza Mahkemesi’nde sürüyordu. Kazada Şükrü Otlak, Engin Kutuk ve Servet Çapacıoğlu, düşen kayaların altında kalarak hayatını kaybetmişti. Süren dava ile ilgili olarak üçüncü kez bilirkişi tayini beklenirken, mahkemece yazı yazılan İTÜ (İstanbul Teknik Üniversitesi), uzunca bir sure geçtikten sonra bünyelerinde bilirkişilik yapacak ehliyette kimse olmadığını bildirdikten sonra, mahkemece 7 kişilik bir bilirkişi atandı. Ancak bilirkişilerin hepsi de Manisa’nın Soma ilçesindeki madenlerde çalışıyordu. 
Manisa’nın Soma İlçesi’nde 301 madencinin hayatını kaybettiği katliam nedeniyle yargılanıp hapis ceza alan mühendis Fuat Ali Aydın, üç işçinin hayatını kaybettiği Muğla’daki maden göçüğüyle ilgili davaya bilirkişi olarak atandı.
Yaşanan göçükten sonra madenin işletmecileri Mustafa Ali K. ve oğlu Özkan K. ile mühendis Serkan A. tutuklanmıştı. Davaya bakan Bodrum Ağır Ceza Mahkemesi, 29 Ağustos 2019'daki duruşmada sanıkların tahliyesine karar vermişti.
Mahkeme olayla ilgili bilirkişi tayini için yazı yazmıştı. Daha önce 25 kişinin hayatını kaybettiği Çorlu’daki tren kazasıyla ilgili davada “Bilirkişilik yapacak ehil personelimiz bulunmamaktadır' şeklinde bir yanıt veren İTÜ, benzer bir yanıtla Bodrum Ağır Ceza Mahkemesi’ne de bilirkişi bildirmedi.
KATLİAM SANIĞI BİLİRKİŞİ ATANDI
Bunun üzerine mahkeme, 13 Mayıs 2014 tarihinde Manisa’nın Soma İlçesi’nde meydana gelen ve 301 maden işçisinin hayatını kaybettiği maden katliamında sanık olarak yargılandığı davada 8 yıl 4 ay hapis cezası alan Fuat Ünal Aydın’ın da aralarında bulunduğu 7 kişiyi bilirkişi olarak atadı. Diğer bilirkişilerin hepsi de Manisa’nın Soma ilçesindeki çeşitli maden ocaklarında çalışıyorlar..
AVUKATLARDAN BİLİRKİŞİ İTİRAZI
Davacılar Hatice Otlak ve Saibe Otlak’ın avukatları olan Ayvaz Demircan ve Can Atalay, BodrumAğır Ceza Mahkemesi’ne konuya ilişkin olarak itiraz dilekçesi yolladı. Avukatlar dilekçelerinde bilirkişi olarak atanan Fuat Ünal Aydın’ın Soma maden katliamı olarak bilinen ve 301 madencinin hayatını kaybettiği Eynez ocağında gerçekleşen faciaya ilişkin gerçekleştirilen  yargılamanın sanığı olduğunu ve bu yargılamanın sonucu olarak 8 yıl 4 ay hapis cezasına çarpıtırıldığını belirtti.
Avukatlar, Bodrum Ağır Ceza Mahkemesi’ne verdikleri bilirkişilerin reddini isteyen dilekçelerinde, ayrıca bilirkişilerden Urungu Erdal Özer’in Ege Ege Linyit İşletmeleri Baş Mühendisiyken, Ahmet Haşim Demirler’in ise İmbat Madencilik’te satınalma ve materyal müdürü görevini yürüttüğüne dikkat çekerek “Ege Linyit İşletmesi Baş Mühendisi olan bilirkişinin Soma maden katliamı davasında yargılanma ihtimali bulunmaktadır. Soma maden katliamı nedeniyle sorumluluğu bulunan kamu görevlileri hakkında soruşturma izni verilmemesi üzerine açılan davada soruşturma izni verilmemesine ilişkin karar Danıştay tarafından kaldırılmıştır. Bu durumda TKİ ve Ege Linyit İşletmesi’ne bağlı sorumlu kamu görevlilerinin sanık haline geleceği açıktır. Anılan bilirkişinin sorumluluğunun bulunup bulunmadığı henüz belirsizdir” dedi.
Dilekçede “İmbat Madencilik isimli şirket, bir aydan kısa bir süre önce 10 Nisan 2020 tarihinde meydana gelen göçük sonucunda üç işçinin ölümü ve bir işçinin yaralanmasıyla gündeme gelmiştir. Bilirkişi olarak tayin edilen kişilerden İlhan Çolak’ın İmbat Madencilik’in denetleme kurulunda bulunduğuna” dikkat çekildi.
Avukatlar bilirkişilerden Serkan Kılınç’ın Yeni Anadol Madencilik’te mühendis olarak çalıştığını, çalıştığı ocağın, 301 işçinin hayatını kaybettiği Eynez Ocağı olduğunu vurguladı. Dilekçede mahkemece tayin edilen bilirkişilerin hiçbirinin akademik ünvana sahip olmadığı, tümünün maden sektöründe çalışan kişiler olduğu ifade edilerek “bu nedenle belirlenen bilirkişilerin objektif ve hükme esas alınabilecek nitelikte bir rapor hazırlamalarının mümkün olmadığı kanaatindeyiz” dendi.
MADEN FAKÜLTESİ’NDE BİLİRKİŞİ YOK!
Avukatlar dilekçelerinde mahkemeye uzun bir süre bilirkişi konusunda görüş belirtmeyen İTÜ’nün yedi ay gibi uzun bir süre sonra “bilirkişilik yapacak bölümümüz öğretim üyesi bulunmamaktadır” yazısı yolladığına dikkat çekerek “Türkiye’nin en yetkin teknik üniversitelerinden birisi olan ve bünyesinde maden fakültesi bulunan İTÜ Maden Fakültesi’nde bu hususta bilirkişilik yapacak hiç kimsenin bulunmadığına inanmak mümkün değildir” dedi.
Dilekçede bilirkişi heyeti oluşturulması ara kararından geri dönülmesi ve İTÜ rektörlüğü hakkında suç duyurusu yapılması, akademik ünvana sahip bilirkişi heyeti oluşturulmasına karar verilmesi talep edildi.

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Site en altı
yukarı çık