Sorunlar halledilmeden yenileri ekleniyor

Gülçin ERŞEN -

Sorunlar halledilmeden yenileri ekleniyor

Milas Kent Konseyi Güllük Mahalle Meclisi, 23 Temmuz Pazar günü yapılacak halka açık geniş kapsamlı toplantı öncesi, muhtarlıkta bir araya geldi. 19 Temmuz Çarşamba günü Milas Kent Konseyi Başkanı Mehmet Günlük ve Muhtar Celal Akyol’un da katılımıyla gerçekleştirilen toplantıda, Mukaddes Çetinkol, son aylarda yapılan çalışmalar hakkında üyeleri bilgilendirdi. Üyeler de kendi bilgi ve görüşlerini açıkladılar.

Resmi makamlara verilen dilekçelerden aylardır sonuç alamadıklarını belirten Çetinkaya, Güllük’ün ağırlıklı olarak çevre sorunları (arıtma, çöplüğün ıslahı vb.) hakkında hazırladıkları raporu Milletvekili Akın Üstündağ’a sunduklarını söyledi.

Toplantıda konuşulan, tartışılan konular gösterdi ki; Güllük’ün yıllardar süregelen sorunları halledilemeden yenileri ekleniyor. Güllük’ün öncelikli sorunları doğa, çevre ile ilgili. Bunların başında da su, kanalizasyon, arıtma, feldspat (ak maden) depolanması ve taşınması geliyor. 21 Temmuz’da ihale başvuru süresi dolacak Güllük Yat Limanı da toplantı gündemine girdi.

 

Arıtılmayan suya yüzde 50 ödeme

Akfen şirketi’nin arıtmasının yazın kalabalıktan, kışın aşırı yağışlardan Güllük kapasitesini karşılamadığı, pis suların arıtılmadan doğaya salınması ya da arıtmanın taşması hep tartışılan mesele. Durum böyleyken, halk yüzde 50 atık su arıtma bedeli ödemek zorunda kalmalarından ötürü öfkeli. Semiramis plajındaki terfi istasyonundaki pompanın çalışmaması nedeniyle, yıllardır buradan vidanjörle çekilen suların zaman zaman doğaya verildiği söylentileri sürüyor. Güllük’e, Ören’e, Bodrum’a su sağlanan Çamköy’de, Akfen’e ait su kuyusunun bakımsız, ilgisiz ve korumasız olduğu; buna karşın diğer kuyuların üstlerinin kapalı olup başlarında en az 5-6 görevli bulunduğu bazı üyelerce dile getirildi.

Türkiye’de ilk ve tek uygulama örneği olarak, su ve kanalizasyon işletmesi, özel bir şirkete 35 yıllığına devredilmiş olsa bile, MUSKİ’nin gerekli denetimleri yapması gerektiğinin altı çizilerek, topluca bir eylem yapmak gerektiği savunuldu.

Öte yandan, artık kullanılmamakla birlikte, halâ ıslah edilmeyen eski çöplüğün hem kokuya neden olduğu, hem de yağışlı havalarda buradan süzülen pis suların denize aktığı, yol üzerindeki balıkçılık, ağ yıkama ve yem tesislerinin kötü kokuya neden olduğu, rüzgarlı havalarda bu kokunun Güllük içlerine dek yayıldığı yine gündeme geldi.

 

Bilimsel araştırma yapılmalı

Halkın “Ak Maden” diye adlandırdığı feldspat madeninin insan sağlığına, çevreye, doğaya verdiği zarar tartışılırken, Gazeteci Gülçin Erşen, bu konuda Kocakışla Mahallesi’nden emekli öğretmen Selahattin Akyol’un açmış olduğu dava ve yaptığı haberlerden yola çıkarak üyeleri bilgilendirdi. Ellerindeki onlarca fotoğraf ve video görüntülerle, madenlerin ara sıra aşırı hız yapan, üstü açık kamyonlarla da taşındığının belgelendiğini; yol kenarına yığılan, rüzgarla savrulup yayılan tozların çevredeki meyve bahçelerine zarar verdiği, çeşitli akciğer rahatsızlıklarına neden olduğunun belirtildiğini; yol kenarındaki birkaç tesis dışında madenlerin halâ açıkta yığılarak depolandığını anlatan Erşen, “Buna karşın davanın kaybedilmesi düşündürücüdür” dedi. Mahkemede, bu tozun insan sağlığına zararlı olduğuna ilişkin herhangi bilimsel ve tıbbi araştırma, rapor bulunmamasının karşı tarafın en önemli kozu olduğunun altını çizen Erşen, “Bu konuda mutlaka bir üniversitenin bilimsel araştırma yapması sağlanmalıdır” diye konuştu.

Toplantıda bu konuda, Muğla Üniversitesi’ne yazı yazılmasına karar verildi.

 

Güllük Yat limanı ve Trafik

Yakında ihale başvurusu dolacak ve yapımına başlanacak yat limanı projesi hakkında hiçbir bilgi alamadıklarını belirten Milas Kent Konseyi Başkanı Mehmet Günlük ise, “Güllük ekonomisine etkisi ne oluru bir kenara bırakalım; çevreye, deniz, kıyı ve doğa yaşamına ne gibi etkisi olacak bilemiyoruz?” dedi.

Zaten var olan trafik ve park sorununa çözüm için bir otopark yapılmasının, özellikle limanın da yapılacak olması nedeniyle artık kaçınılmaz olacağı tartışılırken, ilk – ortaokul önü başta olmak üzere, bazı yerlere trafik ışığı konulması gerektiği üzerinde duruldu.

Yıllardır atıl duran ETİBANK’ın deniz kıyısındaki ve yol kenarında top sahası yanındaki eski yapılarının değerlendirilmesi, okul, üniversite yapılması gündeme getirildi. Bu konudaki en yeni bilgiler şunlar: Etibank plajı yanındaki alan Milli Eğitim’e tahsis edilmiş; burada Turizm Otelcilik ve Uçak Motoru Lisesi açılacakmış. Mehmet Günlük, stadyum yakınındaki binaların üniversiteye bir fakülte ya da yüksekokul için tahsis edilmesini Rektörlük’ten talep edeceklerini belirtti.

Toplantıda; Mahalle Meclisi duyurularının konulacağı panoların hazırlanarak üç noktaya yerleştirilmesi istendi. Önümüzdeki Pazar saat 17’de belediye çay bahçesinde yapılacak toplantıya halkın geniş katılımının sağlanması istendi.

(20 Temmuz 2017 / Güllük)

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Site en altı
yukarı çık