Su faturasında yeni dönem

Milas Belediye Meclisi, 2020 yılı Evsel Katı Atık Ücret tarifelerini onayladı. Buna göre, evden işletmeye, fabrikadan hastaneye her abone; Milas Belediyesi adına yılda 21 milyon lira ödeyecek.

Su faturasında yeni dönem

2010 yılında Resmi Gazete’de duyurulan ancak her sene ertelenen Evsel Katı Atık Ücretleri, kasım ayından itibaren toplanmaya başlandı. Ücretler, MUSKİ tarafından su faturalarına yansıtıldı. 2019 yılı tarifeleri üzerinden alınan ücretler nedeniyle Milas ve Muğla halkı şaşkınlık yaşadı.
Milas Belediye Meclisi ise 2020 yılı Evsel Katı Atık Ücret tarifelerini görüşmek üzere, kasım ayı olağan meclis toplantısı 2. oturumunda bir araya geldi. Toplantıda konuşan Milas Belediye Başkanı Muhammet Tokat, bu yasanın 2010 yılında mecliste onaylandığını, daha sonra uyum süresi getirildiğini ve her yılın son günlerinde uygulamanın 1’er yıl daha ertelendiğini söyledi. 
Plan ve Bütçe Komisyonu tarafından hazırlanan tarifelerde, ilk olarak Milas Belediyesi’nin katı atık toplama maliyeti hesapları paylaşıldı. Belediyenin 216 bin 700 hektarlık alanda hizmet verdiği belirtilen raporda; 242 personel 57 araçta yaklaşık 4 bin 950 çöp bidonu ile hizmet verildiği kaydedildi. Belediyenin toplam sistem maliyeti 22 milyon 769 bin 425 lira, toplam net sistem maliyeti ise 21 milyon 11 bin 100 lira olarak ölçüldü.
KONUTLARDA HER AY 12 LİRA EK FATURA
Daha önce konutlarda 9 lira 80 kuruş olarak belirlenen ve bu aydan itibaren su faturalarına yansıyan katı atık toplama ücreti, 2020’de 12 lira olarak uygulanacak. 
Diğer gruplar ise şöyle: 
Devlet okulları, yurtlar, kreşler, okul öncesi öğretim kuruluşları, her türlü eğitim kursları öğrenci başına 1,5 lira; resmi kurumların her türlü idari binası, dernek, STK, meslek odaları çalışan başına 13 lira; sanayi, imalathaneler, üretim Yerleri, işletme geliştirme tesisleri çalışan başına 20 lira; özel okullar, yurtlar, kreşler, okul öncesi öğretim kuruluşları, her türlü eğitim kursları öğrenci başı 1,5 lira; 4 ve üstü yıldızlı oteller ve konaklama tesisleri yatak başına 35 lira; 4 yıldız altındaki tesisler yatak başına 22.5 lira; 4 ve üstü yıldızlı oteller ve tesisler(sezonluk 6 ay işletmeler) yatak başına 30 lira; 4 yıldız altındaki konaklama tesisleri(sezonluk 6 ay işletmeler) yatak başına 7 lira; hastaneler yatak başına 30 lira;  restoranlar, fasfood yeme içme mekânları, cafe, bar, eğlence mekanları, oyun salonları, sinema ve gösteri salonları, spor tesisleri metrekare başına 1,25 lira; büfe, market, toptan ve perakende satıcılar, ofisler, bürolar, dernekler, lokaller, STK'lar, servis, satış büroları, teşhir ofisleri, manav, terzi, kasap, butik metrekare başına 0,65; depolar, lojistik istasyonlar, kargo dağıtım yerleri, imalathaneler metrekare başına 0,50; plajlar metrekare başına 1,00; bankalar, benzin istasyonları, AVM, süpermarketler metrekare başına 1,75 lira; otopark ve benzeri araç depolama alanları araç başına 7,50 lira; tekne ve yat gibi deniz araçlarının park, dinlenme vb. alanlar tekne-yat başına 40,00 lira, Geçici teşhir tanıtımı, fuar, pazaryeri, sergi, lunapark vb. (günlük) metrekare başına 4 lira; Pazaryeri içerisinde belli süreli satış yerleri (günlük) metrekare başına 4,00 lira; belirli süreli balıkçı pazarı, incik boncukçu, stantlar (günlük) metrekare başına 4,00 lira;  işyerleri (Düğün Salonları )Aylık Sabit Bazlı 250,00 lira.

Söz konusu raporun okunmasının ardından AKP Grup Başkanı Hürol Önder, gelecek ayki oturuma kadar katı atık tarifesinin yeniden ele alınmasını öneren bir önerge sundu. Önder, temizlik işleri müdürlüğünün geçtiğimiz yıl gider bütçesinin 16 milyon 862 bin 475 lira olmasına rağmen maliyet hesaplamasında 22 milyon 769 bin 425 olarak işlendiğini, İzmir’in Karabağlar ilçesinde 238 lira olan 1 ton katı atık maliyetinin burada 462.60 lira hesaplandığını, gecekonduda yaşayan 1 kişi ile rezidansta yaşayan 5 kişinin aynı tutulduğunu söyledi. Önder’in önergesi, CHP ve İYİ Parti’nin red oylarıyla, oy çokluğuyla reddedildi. Evsel Katı Atık Tarife ücretleri ise, AKP ve MHP’nin red oyuna karşı oy çokluğuyla kabul edildi.

Gündemin ikinci maddesindeki Bafa Gölü’nde avcılık yapan gemi, deniz ve içsu araçlarının ruhsat, tonilato belgesi ve vize işlemleri için fiyat tarifesi ile ilgili komisyon raporu görüşüldü. 
Milas Belediye Meclisi, ruhsat, tonilato belgesi ve vize işlemlerinde evrak basımı için metre başına 25 lira alınmasını uygun gördü ve kabul etti.

HABERE AİT RESİMLER

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Site en altı
yukarı çık