İlçemize bağlı Yaşyer mahallesinde ikamet eden Derya Kara adlı yurttaş, yüzde 50 hibe destekli kırsal kalkınma projesinden yararlanmak üzere başvuru yaptığını, ancak Gıda Tarım ve Hayvancılık Muğla İl Müdürlüğü’nde görevli bazı personelin ‘işi yokuşa sürme’ gayreti içinde olduğunu, bir türlü başvuru belgelerinin onaylanmaması nedeniyle devletten alınacak hibe miktarının sürekli değer kaybettiğini ileri sürerek, 12’nci etap başvurusunu geri çekti.
Geçtiğimiz Eylül ayı sonunda Milas Ticaret ve Sanayi Odası Toplantı Salonu’nda, İl Müdürü ve İl Müdürlüğünde görevli teknik personelin de katıldığı toplantıda kendisinin de bulunduğunu, 11. Etap yatırımcılarının şikayetlerini dinleyen İl Müdürü Şakir Fırat Erkal’ın, “Hiç merak etmeyin, tüm başvuruları bizzat ben yeniden inceleyeceğim ve en kısa zamanda sonuçlandırılarak yatırımcılarımızın mağduriyetlerini önleyeceğim” demesi üzerine, 12’nci etap için başvuruda bulunduğunu belirten Kara, aradan geçen zaman içinde İl Müdürlüğünde görevli bazı personelin işi yavaşlatma, işi yokuşa sürme gayreti içinde olduğunu iddia etti ve bu nedenle başvurusunu geri çektiğini ileri söyledi.
Derya Kara tarafından konuya ilişkin yapılan açıklama şöyle:
“11’nci etap için başvuru şartlarım oluşmadığı için başvuru yapamadım. Bir sonraki etap için başvuru şartlarımı uygun hale getirdim. 8 yıllığına kiraladığım bir tarlaya, gerekli diğer evrakların da hemen hemen tamamını hazırlayıp, kırsal kalkınma 12’nci etap için başvurdum.
İl Müdürlüğü personelinden aldığım bilgiler ışığında Bayındırlık 2017 yılı birim fiyatlarının baz alındığı, bu fiyatların üstü veya altı olmayacak şekilde, 60 baş kapasiteli süt sığırcılığı projeme Teknoloji Bakanlığı fiyat analizine uyumlu, makine ekipman ve projeyi tamamlayıcı diğer enstrümanları da dahil ederek toplam tutarı 1.162.444.55 lira tutarındaki talep başvurumu yaptım.
Eksik olan bir-iki basit evraklarımı yüklemek adına, 11’nci etap başvurusunda bulunan ve projeleri onaylanan yatırımcılarla birebir görüşüp, uygulamadaki pratikleri uygulayarak başvurumu bir an önce neticelendireyim demiştim, ancak görüştüğüm bütün yatırımcılardan duyduklarımı bugüne kadar ne kanunda ne de hiç bir tebliğde görmedim, işitmedim.
Yatırımcıya reva görülen bu yaklaşım nedeniyle, 12’nci etaba başvurmanın ‘kör kuyuya taş atmaktan öte geçmeyeceğini’ düşünerek, başvurumu iptal ettim. Çünkü kamuoyunda bu birime olan güvenin ortadan kalktığını duyuyor, görüyorum.”
“Alacağımız hibe sürekli
değer kaybediyor”
Konunun muhatabı olan, inşaat işi ile uğraşan yatırımcılardan duyduklarım bu kararı almama neden olmuştur. Bayındırlık 2016 birim fiyatlarına göre yapılıp kabul gören proje tutarı 934 bin lira, makine tutarı 265 bin lira olan, toplam 1 milyon 200 bin liralık tutara tamam denildiği için yüzde 10 banka teminatı vererek, inşaatları yapıp, parayı peşin olarak biz yatırımcılar ödeyip tesisin için yüzde 60 hayvan koyup il tarım teslim alır. Uygun bir dönemde de hibeyi Ziraat Bankası’ndaki hesaba yatıracaklar diye sözleşme imzaladık. Biz sözümüzü tuttuk ama İl Tarım Müdürlüğü yaptığımız satın alma, işe başlama onayını vermedi. Bayındırlık fiyatı 934 bin lira olan inşaat tutarı teminatı almadan doğru diye imza attırdılar. Sonra da ‘inşaatların ederi 450 bin lira dediler.’ Üstelik bu rakamlar Kurban Bayramı öncesi verdikleri rakamlardı. Bayramdan bugüne oyalandık. Kur artışı, demir-çelik maliyet artışı, sanırsınız gerilemiş gibi bu sefer de rakam 730 bin lira oldu. Aklımızla dalga geçilmeye devam ediliyor. Kısacası Milas’tan onay alan firmaların birim fiyatı başvuru esnasında hepimizinki birbirine yakın rakamlar ve metrajlarda olmasına, sözleşme esnasında aynı tutarda teminat vermemize ve aynı evrakları hazırlamamıza rağmen emsal teşkil etmesi gerekirken, bayındırlık fiyatları üzerinden projelerimizden yüzde 30’luk bir fiyat kırma işlemini anlayamadık. Bizim bildiğimiz inşaatla ilgili dosyaları mühendisler inceler, Muğla’da ise bu işleri bir veteriner yaptığı için mi bu hale gelindi?”
Başvurusunu iptal edecek
daha birçok yatırımcı var …
Yatırımcı Derya Kara, MİTSO’da 12’nci etap için düzenlenen toplantıda ileri sürülen iddiaların çok ağır olduğunu, sorulan sorulara İl Müdürlüğü personelinin cevap vermekte zorlandığını, kapalı kapılar ardında yatırımcıdan istenilenlerin etik olmadığını belirterek; “Basının ve tüm katılımcıların önünde bu iddialar ortaya atıldı ancak kimse cevap veremedi. Hatta bu iddialardan sonra şube müdürü ve yardımcılarının görevden alınacağı söylendi, fakat geçen süre içinde değişen bir durum yok!
Kabul edilen projeler neye göre, kabul görmeyenler neye göre tespit ediliyor? Memleketin yatırıma ihtiyacı varken, sürekli taktik değiştirenlerin adaletli bir karar alacağına ne kadar inanabiliriz?
Ben de projemi kendi imkânlarımla yapmaya karar verdim ve bu nedenle başvurumu geri çektim” diyor.
Kara, başvurusunu iptal edecek daha birçok yatırımcının olduğunu ve kısa bir süre sonra onların da başvurularını geri çekeceklerini ileri sürdü ...





