“Üniversitelerin, araştırma kurumlarının ve sanayi kuruluşlarının aynı ortam içerisinde araştırma, geliştirme ve yenilikçilik (inovasyon) çalışmalarını sürdürdükleri, katma değerli ürünler ortaya çıkardıkları, birbirleri arasında bilgi ve teknoloji değişimi yaptıkları; akademik, ekonomik ve sosyal yapının bütünleştiği organize araştırma ve iş merkezi” olarak tanımlanan Teknopark, ilimiz Muğla’da da kuruldu.
Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi (MSKÜ) öncülüğünde uzunca bir süredir çalışmaları sürdürülen Muğla Teknopark A. Ş.’nin noter gözetiminde yapılan seçimle yönetiminin belirlenmesiyle birlikte kuruluşu tamamlanmış oldu.
29 Kasım 2016 Salı günü, MSKÜ’nün rektörlük binasında yapılan seçimli toplantı ile kurulan Teknopark A.Ş.’nin kuruluş toplantısına, aralarında Milas Belediyesi ve MİTSO’nun da bulunduğu Muğla’nın tüm idari ve sivil toplum kuruluşlarıyla sektörlerin temsilcileri katıldılar. Böylece, Teknopark A.Ş., noter gözetiminde 52 kurucu üyenin imzalarıyla kuruluşunu tamamlanmış oldu.
Yapılan seçimle de Vali Amir Çiçek Teknopark A. Ş.’nin Yönetim Kurulu Başkanı olurken, MSKÜ Rektörü Prof. Dr. Mansur Harmandar ile Muğla Ticaret ve Sanayi Odası (MUTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Karakuş, Başkan Yardımcısı seçildiler.
“Çok yararlı bir projeye
imza attık”
Kuruluş toplantısında yaptığı konuşmada şirketin hayırlı olmasını dileyen Vali Çiçek, “Şimdiye kadar projemiz hayata geçmeli ve binamızın yapımına başlanmalıydı. Ancak 15 Temmuz sonrasında geçen sürede Teknopark projemize bir gölge düşmemesi amacıyla bilinçli olarak geciktirdik. Bundan sonraki süreçte istiyoruz ki, bir an önce inşaatımız başlasın, bürolarımız çalışsın. Bu salondaki sinerjiden büyük bir enerji ortaya çıkacağına inanıyorum” dedi.
Üniversite, belediyeler, özel sektör temsilcileri, ticaret ve sanayi odalarının katılımı ile oluşturulan Teknopark Anonim Şirketi’nin Muğla’nın vizyonunu geliştireceğine inandığını belirten Vali Çiçek, “Günümüzde, dünyada işletmelerin önünü açan şey Ar-Ge’dir. Muğla’nın gelişiminde teknoparkta yapılacak Ar-Ge çalışmalarının ve üretimin bir milat olacağına inanıyorum. Teknopark, Muğla’ya turizm, tarım, enerji gibi pekçok alanda katkı sağlayacak bir oluşum. Üniversitemiz bilimi, akademik çalışmalarını buraya aktararak daha fazla katkısı olacak. Güzel bir çalışma yaparak bu seviyeye geldik. Ortak akıl kolektif hareketle hep birlikte tek çatı altında toplanarak çok yararlı bir projeye imza attık. Teknoparkın kurulması için çaba sarf eden herkese teşekkür ediyorum” diye konuştu.
‘54 üye’ye çıkacak
Teknoloji geliştirme bölgelerinde ileri teknolojiyi, üründe ve üretimde yeni teknolojiyi yakalamak, katma değeri yüksek ürünleri elde etmek ve o bölgeye sermaye akışı, istihdam sağlamak, ülke sanayisini rekabet edebilir ihracata dönük bir hale getirmenin amaçlandığını belirten Rektör Prof. Harmandar, “Noter huzurunda esas sözleşmeyi imzalayarak şirketimizi kuracağız. Şu anda şirketimiz 52 üyeden oluşmakta. Önümüzdeki günlerde bu 54 üyeye çıkacak. Muğlamızda üniversitemizle birlikte bütün girişimcilerin önünü açacağız. Öncelikli olarak yenilebilir enerji, sağlık, tarımsal ve hayvansal üretim ve ve yazılım/bilişim konularında 3 ana tema olmak üzere diğer bütün alanlarda yine faaliyet göstereceğiz” dedi.
“Muğla için bir ilk ve
çok önemli”
Teknoparkın üniversitenin öncülüğünde Muğla’nın her ilçesinden farklı kuruluşların temsilcilerinin bir araya gelerek kuruduğu bir teşebbüs olduğuna dikkat çeken Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün ise ise şunları söyledi:
“Getirilerinin olağanüstü fazla olabileceği ihtimali yüksek. Gelişmeye müsait teknoparklar bütün kuruluşlara baktığımızda önce yavaşça ilerleyen ve daha sonra kendisini geliştirerek farklı noktaya taşıyan kuruluşlardır. Devletin sunduğu teşviklerle araştırma ve geliştirme sisteminin oluşması sağlanacak. Üretim açısından elde edilecek sonuçlar katma değeri yüksek değerleri ortaya çıkaracak. Seçtiğimiz başlıklar Muğla’nın özgün ve ihtiyaç duyduğu alanlarda gelişmiş. Sağlık, hayvancılık ve diğer konular. O bakımdan çok önemli. Belediyeler olarak bütçe durumlarımıza göre belli oranlarda katılımı sağladık. Yerel idareler, valiliğimiz, üniversitemiz, ticari kuruluşlar, ticaret odalarının bir araya gelmesi, sözleşmenin ortak imzaya alınması Muğla için bir ilk ve çok önemli. Teknopark, en az 5 yıl içerisinde çok önemli noktalara taşınabilecek kapasiteye sahip bir kuruluş.”
Bilgilendirmeler
Açılış konuşmalarının ardından Teknopark’ın Teknopark’ın amacı ve çalışma yöntemlerine ilişkin bir sunum gerçekleştirilerek kurucu üyelere bilgi verildi.
Kurucu üyeler projeye imzalarını atarlarken açıklamalarda bulunan MUTSO Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Karakuş ise özetle şunları söyledi:
“Bu yatırım, Muğla için önemli ve gerekli bir yatırım. 2016 yılı ülkemiz ve bölgemiz için çok verimli değildi. Bunların etkileri sürecek ve sanıyorum 2017 yılı da çok iyi geçmeyecek. Ancak dünya makinelerin devrine giriyor. Muğla olarak sanayide çok iyi bir yerde değiliz. Bunu Teknopark sayesinde değerlendireceğiz. Coğrafi konumumuz ve sosyal olanaklarımız nedeniyle diğer teknoparklara göre daha çok talep olacağını düşünüyorum. Dünyadaki başarılı örnekleri inceleyerek Muğla’da bunları hayata geçirebiliriz. Sahiplenme önemli. Başarı için bir arada olmak çok önemli. Katkı veren herkese teşekkür ediyorum.”





