Telefonunun kenar tonu arızalı olanlar?!..

​Metin SALMAN

Telefonunun kenar tonu arızalı olanlar?!..

Bilenler bilir.

Fakat bilmeyenlere “TELEFONUN KENAR TONU”nun ne olduğu, arızalı olmasının neye sebep olacağını anlatmak gerekir.

1968 yılında Muhabere Yedek Subay Okulu’nda (95. Dönem) “Telli Cihazlar” dersine girdiğimizde, öğretmenimiz Mu. Alb. Şemsi Bikcora (ölmüşse Allahtan rahmet, yaşıyorsa uzun ömürler dilerim) telefonu anlatırken, ahizeyi eline alarak mikrofona PÜF dedi. “Bakın bakalım bu telefonun KENAR TONU var mı?” diye bir soru sordu. Telefondaki KENAR TONUNU belki içimizden bilen vardı. Çoğumuz KENAR TON nedir, bilmiyorduk.

Öğretmenimiz: “Arkadaşlar! Bir telefonu elinize aldığınızda, ahizeye PÜF dediğinizde, kulaklıktan o PÜF sesini alıyorsanız, o telefon çalışıyor demektir. Yani konuşursanız, karşı tarafa sesiniz gider. PÜF dediğinizde kulağınıza o ses gelmiyorsa, o telefon arızalıdır.” Biz yine bir şey anlamamıştık. Öğretmenimiz devam etti: “İşte telefonun ahizesine PÜF dediğinizde kulağınızda duyduğunuz PÜF sesine veya ne söylemişseniz o sese, TELEFONUN KENAR TONU denir” şeklinde, telefondaki KENAR TONU’nun ne olduğunu açıkladı.

Sonra: “Bunu niye koymuşlar biliyor musunuz?” diye bir başka soru sordu.

Tabii, gene cevap yok. O bizi fazla bekletmeden: “Arkadaşlar! Ağzınızdan çıkan sözü kulağınız duysun diye böyle bir şey yapılmıştır” dedi. “Siz ne söylerseniz, söylediğiniz telefonun KENAR TONUNDAN kulağınıza gelir ki, ne söylediğnizi duyup ona göre davranasınız, münasebetsiz ve düşüncesiz bir söz söylemeyesiniz” diye bir açıklama yaptı.

Önceleri de konuşurken dikkatli davranırdım ama, bu söz kulağıma küpe oldu.

Şimdilerde kendilerini dış bükey aynada görüp bir şey sananlar, genellikle telefonlarının kenar tonlarının arızalı olup olmadığına bakmadan, ağzına geleni söylüyorlar.

Bundan dolayıdır ki ayrımcılık oluyor, insanlar hakarete uğruyor ve huzur bozuluyor. Bu gibilere söylenecek söz, konuşmaya başlamadan önce beyin telefonlarının kenar tonlarının arızalı olup olmadığnı kontrol etsinler, kenar ton arızalı ise konuşmasınlar.

Kendilerini yanıltan o dışbükey aynalardan da uzak dururlarsa, ağızlarından çıkanı kulakları daha iyi duyacaktır.

Büyük Yunus’un dediği gibi:

“Söz ola kestire başı, söz ola ağulu aşı bal ede.”

Ağzından çıkanı duyarak konuşmak çok önemli.

(31.06.2016)

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Site en altı
yukarı çık