Image Slider
Fevzi Topuz
Mehmet Cayirli
Durmus Ozdemir
Ahmet Aras

Timurun Yıkamadığı Tek Kale Ziyarete Açılmayı Bekliyor

Pers İmparatorluğundan Osmanlı İmparatorluğuna kadar birçok imparatorluğun stratejik kalesi olan Mardin Kalesi tarihte birçok Müslüman ve Hristiyan seyyahların ilham kaynağı oldu.

Timurun Yıkamadığı Tek Kale Ziyarete Açılmayı Bekliyor
  • 11 February 2021, Thursday 11:27

ŞEYHMUS EDİS (MARDİN HABER)
7 bin yıllık tarihi geçmişi bulunan Mardin farklı dinleri ve dilleri yanında Kartal kalesi ile dünyanın en önemli kültür hazinesi arasında yer alıyor. Birçok kez kuşatılan kale, Timur’u bile çileden çıkaran direnişi ile tarihe geçti. 7 kapılı olan kale tam 32 medeniyete ev sahipliği yaptı.

Mardin Kalesi yanında il genelinde 10 ilçede 14 tane daha tarihi kaleler günümüze kadar ayakta kaldı. Birçok kale ilgisizlikten dolayı yıkılma tehlikesi altında dururken, Kalelerin turizme kazandırılması için vatandaşlar yetkililerin harekete geçmesi ve restorasyon çalışması başlatılmasını istedi.

İbni Haldun’dan,  İbni Batuta’ya, Evliya Çelebi’den, İbn-i Cübeyr’e, Venedikli Tüccar Josaphat Barbaro’dan, Alman Carten Niebuhr’a İtalyan seyyah Domenico Sestini’den   Memlük devri vekâyinamelerinden olan Bezm u Rezm’in yazarı Aziz bin Erdeşir-i Esterbâdî’ye kadar  bir çok İslam ve Hıristiyan seyyahların hatıralarında ve kitaplarında Mardin kalesinden övgü ile söz etti.

Mardin Kalesi'nin diğer bir ismi "Kartal Yuvası" dır. Şehrin büyük bir kısmının dayanmış olduğu zinin üst kafesine kurulmuş müstahkem bir mevkidir. Subari, Sümer, Babil, Mitaniler, Asur, Pers, Ro ma, Bizans, Emevi, Abbasi, Hamdaniler, Selçuklular, Artuklu, Karakoyunlu, Akkoyunlu, Safaviler, Osmanlılar dönemlerini, kimi zaman zaferleri, kimi hayal kırıklıklarını yaşamış çok önemli bir kaledir.

 

40 YILDIR ZİYARETÇİLERE KAPALI

Soğuk savaş döneminde NATO’nun Sovyetler Birliğine karşı savunma amacıyla 1963 yılında Mardin kalesi tepesine konulan Radar nedeniyle halka kapatılan Mardin Kalesi'nin ne zaman turizme kazandırılacağı ise adeta yılan hikayesine dönüştü. Kayıtlara göre, 1 kilometre uzunluğunda, 30-150 metre genişliğinde, önündeki Mezopotamya Ovası’ndan 1000 metre yükseklikteki bir bölümü sarp kayaların üzerine oturtulan Mardin Kalesinin turizme açılması için yapılan bütün girişimler şimdiye kadar sonuçsuz kaldı.

KALE HALA AÇILMADI

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, başbakanlığı döneminde 7 Haziran 2011'de Mardin mitinginde halka yaptığı hitapta, kalenin turizme açılması için talimat verirken, "Talimatı verdim. Hava Radar Komutanlığı, başka bir yere taşınacak'. Bu açıklamadan sonra, iki bakanlık arasındaki yazışmalar yeniden başlamış, ama bugüne kadar sonuç alınamamıştır. Mardin Kalesi'nin Kültür-Turizm Bakanlığı'na devredilmesi, bu alanın bir 'Arkeoloji Parkı' haline gelmesi, Mardin'in UNESCO dünya mirası listesine girmesi için de son derece önemlidir."Ya taşınacak ya da radar dışındaki alan halka açılacak" ifadelerini kullanmıştı. Aradan 10 yıl geçmesine rağmen kale hala turizme açılmadı.

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Site en altı
yukarı çık
siteacilis