Tip 1 Diyabetli çocuklar aileleriyle eğlendiler

Diyabetle Yaşam Derneği Bodrum Şubesi’nin geçen Cumartesi OASİS alışveriş merkezinde düzenlediği etkinlikte Tip 1 Diyabet hastası çocuklar aileleriyle birlikte eğlendiler ve bilgilendiler.

Tip 1 Diyabetli çocuklar aileleriyle eğlendiler

Lions Klübü’nün sponsor olduğu etkinlikte, çocuklar önce öğlen yemeği yediler, ardından toplantı salonunda bir araya gelerek, Çocuk Endokronolojisi Uzmanı Dr. Gülay Can Yılmaz ile söyleşme olanağı buldular. Muğla’da 100’ün üzerinde eski tanılı ve yeni teşhis konulan diyabet hastası olduğunu, Türkiye genelinde de yüzün üzerinde endokrin uzmanı olduğunu kaydeden Yılmaz, şeker hastalığının çocuklarda görülme oranının arttığını belirtti. Yılmaz, özellikle tip bir diyabet hastalarının “Karbonhidrat Sayımı”nı bilmesi ve ona göre insülin yapması gerektiğini; bunun hastalara diyet özgürlüğü sağladığını söyledi. “Tip Birbuçuk / Tip 3” diye bilinen MODY (Gençlerde Görülen Erişkin Tipi Diyabet) ve pompa kullanımı hakkında da bilgi veren Yılmaz, “Diyabet kontrolü zor bir hastalık; çünkü, gıdalar dışında, o anki kan şekeri, bir önceki gün yapılan egzersizler, kortizon, stres, enfeksiyon, insülin miktarını etkileyebiliyor… Tip 1 diyabet hastası çocuklar, durumlarını daha kolay kabullenir ve uyum sağlarken, ebeveynlerin zorlandığını görüyoruz. Hem çocuklar hem de aileler için psikolojik destek gerekiyor…” diye konuştu.
Devlet kurumlarından beklenen
Toplantıda; Bodrum ve Milas’ta oturan Tip 1 Diyabetlilerin, önceki yıllarda daha çok İzmir ve Aydın’da son aylarda da Muğla’da tedavi olanağı bulmalarına karşın, tedavi ve yol masrafının bazı aileler için ciddi bir masraf sayıldığı; diyabetlilere büyük kolaylık sağlayan pompa kullanımının teşvik edilmesine karşın, fiyatlarının (3000TL – 15000TL arasında) ve aylık kullanım maliyetlerinin (Yaklaşık 700TL – 900TL) yüksek olduğu üzerinde de duruldu. Aileler, özellikle pompa masraflarının hiç değilse belli bir oranının, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından karşılanması gerektiğini vurguladılar.
Toplantı sonrası da bowling oynayan çocuklar ve aileleri birbiriyle tanışmış ve birlikte eğlenmiş oldular.
Türkiye genelinde 13 Şubesi, Muğla’da ise Bodrum ve Fethiye’de olmak üzere iki şubesi bulunan Diyabetle Yaşam Derneği, Tip 2 Diyabetliler için kış kampı, aylık eğitimler düzenliyor. Tip 1 Diyabetliler için düzenledikleri etkinlikleri de daha çok çocuğa ve aileye ulaşarak sıklaştırmayı planlıyor.

HABERE AİT RESİMLER

Editör: Gülçin Erşen
Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Site en altı
yukarı çık